Contactpersoon Hans van Elteren,  h.v.elteren@hccnet.nl

Sinds half juni 2016 heeft Stadsdorp Rivierenbuurt er een nieuwe buitenactiviteit bij: het jeu-de-boulen. Elke maandagmiddag – alleen bij droog weer! – spelen we op het centraal gelegen Merwedeplein, starttijd 15.30 uur.

Aandachtig gevolgd door de anderen werpt Monique (“het zit in m’n bloed”) stijlvol een boule. (Foto Joke Schouwenaar)

Wie zin heeft om mee te doen, komt gewoon langs. Aan- en afmelden hoeft niet. Wel is het handig om je eigen ballen aan te schaffen, 2 of 3 stuks. Wie nieuw is of zelden komt, kan ze in overleg lenen van een van de andere spelers.

Jeu de boules is een eenvoudig spel met weinig regels en je hoeft geen topconditie te hebben. Er zijn steeds twee ploegen van maximaal drie personen die het tegen elkaar opnemen. Ondanks het wedstrijdelement, gaat het er geenszins fanatiek aan toe. Het is niet zo belangrijk welke ploeg wint. Voor iemand die wat later komt, wordt ruimte gemaakt. En als iemand eerder weg moet, wordt dat soepel opgevangen. Gemoedelijkheid staat voorop.

Inmiddels doen er zo’n 15 stadsdorpers mee. Sommigen komen af en toe, anderen regelmatig. Het feit dat het jeu-de-boules-veldje op een plein midden in een woonbuurt ligt, verhoogt de gezelligheid. Spelende kinderen komen nieuwsgierig kijken, moeders en ouderen strijken neer op de banken bij het speelveld, stadsdorpers wippen even langs om een praatje te maken.

De enthousiastelingen van het eerste uur: Monique, Mia, Loes, Willem, Hans, Matty, Carin. (Foto Joke Schouwenaar)

Na afloop, rond 16:30 – 16:45 uur, nemen degenen die zin hebben nog even een drankje bij café Blek. Omdat dit café onze vaste wekelijkse borreltijdplek is, kunnen ze daar ook andere stadsdorpers ontmoeten.