Vanaf 26 augustus zal de actiegroep Huur Te Duur iedere vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur een inloophuurspreekuur houden in Huize Lydia. Het spreekuur is in het leven geroepen om huurders te ondersteunen die de huurverhoging van 1 juli 2022 geweigerd hebben en die nog steeds hun ‘oude' huur overmaken. Deze huurders krijgen aanmaningen en sommaties van hun verhuurders en de corporaties geven contactgegevens soms door aan de gemeente omdat de huurder betalingsproblemen zou hebben.

Inloopspreekuur
Het huurspreekuur is een 'inloopspreekuur', je hoeft je niet van te voren aan te melden. Het spreekuur wordt gehouden in de grote ontvangstruimte van Huize Lydia, waar ook andere mensen aanwezig zijn. Er zijn steeds twee van de actiegroep die spreekuur houden. Het spreekuur staat ook open voor andere zaken dan de weigering van de huurverhoging. Iedere huurder is welkom met wat voor huurderskwestie dan ook.
Huize Lydia is te vinden op Roelof Hartplein 2B te Amsterdam en is goed bereikbaar met de tramlijnen 3, 5, 12 en 24. Het is de bedoeling dat op den duur in de hele stad dergelijke huurspreekuren worden gehouden

Samen sterk en sterker
De actiegroep Huur te Duur roept iedereen op zich aan te sluiten. Samen sta je sterker dan ieder voor zich. Iedere huurweigeraar wordt geconfronteerd met dezelfde problemen: hoe reageer je op brieven en mails van verhuurders, wat zeg je bij de huurcommissie? Als je samen optrekt, hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Ook als je het alleen af kunt, is het goed om te laten weten dat je de huurverhoging hebt geweigerd. Eind september wordt een bijeenkomst georganiseerd om de confrontatie met huurcommissie en verhuurder door te spreken.

De Huurcommissie
Als je de huurverhoging hebt geweigerd is je zaak niet kansloos. Formeel dient de verhuurder je een aangetekende brief te sturen (een 'rappelgrief') waarin je eraan wordt herinnerd dat er een voorstel tot huurverhoging is gedaan. Heeft de verhuurder die brief voor 1 oktober niet verstuurd, dan hoeft de huurder de verhoging níet te betalen. Vanwege deze vormfout hoeft er dan niet inhoudelijk op de weigering te worden ingegaan. Maar steun van een achterban is wel zo prettig als je je hierop wilt beroepen.

Februari-maart demonstratie
De actiegroep wil een beweging organiseren die in februari of maart 2023 uitmondt in een massale demonstratie voor huurbevriezing de komende vijf jaar. Alle seinen staat op rood: gierende inflatie, torenhoge energiekosten, achterblijvende lonen en uitkeringen. Wie moet daar voor opdraaien? Alle reden om de straat op te gaan. Actie!

Meer informatie is hier te vinden.