Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag.
Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:
- De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
- De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
- De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
- De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding
Wat is de Vrijheidssoep?
In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat iedereen – ondanks de coronamaatregelen – dezelfde maaltijd kon delen. Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep, die altijd vegan is, voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid.
Het recept is steeds van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022), London Loy (2023) en Nick Toet in 2024. De chef van 2025 is Jet van Nieuwkerk.
De Vrijheidssoep 2025 van Jet van Nieuwkerk is een goedgevulde minestronesoep met boerenkool en witte bonen.