Te hoge WOZ-waarde ook van belang voor huurders!

Vanaf 2016 gaat de WOZ waarde voor huurwoningen meetellen in het puntensysteem waarmee de maximale huur voor een sociale huurwoning wordt berekend. Huurders hebben dan een financieel belang bij de hoogte van de WOZ-waarde. Ze kunnen daarom nu bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

De Woonbond heeft een voorbeeldbrief op zijn website geplaatst. Bezwaar maken heeft alleen zin als de WOZ-waarde te hoog is. Bijvoorbeeld doordat de woning te groot is ingeschat, er geen rekening is gehouden overlast uit de omgeving, of de woningen waarmee de huurwoning wordt vergeleken niet vergelijkbaar zijn. Op de website van de huurcommissie kunnen huurders berekenen wat de maximale huurprijs van hun woning is, met de huidige WOZ-waarde.

Een lagere maximale huurprijs betekent niet dat de huur direct omlaag gaat. Het gaat immers om het berekenen van de maximale huurprijs, die in veel gevallen boven de feitelijke huidige huurprijs ligt.
Bij een hoge aanvangshuur of door huurverhogingen boven inflatie kan de huurprijs in principe wel tot deze huurgrens stijgen. Als de huidige huur op of dicht bij de maximale huur ligt kan een bezwaar tegen de WOZ er voor zorgen dat de huur niet meer kan stijgen.

Daarnaast kan de maximale huurprijs door een lagere WOZ-waarde ook onder de huidige huurprijs komen te liggen. In dit geval hebben huurders recht op huurverlaging.

Lees verder op deze  link, waar ook de modelbrief voor een bezwaarschrift te vinden is.

(Ingezonden door Marianne Osnabrug)