Stadsdorper Alice Schippers

Interview met Alice Schippers, coördinator van de wandelgroep ‘Minder Ver’ en mede-coördinator van Binnenbuurt Schelde Oost.

Alice houdt al verschillende jaren de wandelgroep ‘Minder Ver’ gaande. Het begon in maart 2015 toen de afstanden van de lange wandelgroep te ver voor haar waren. Een nieuwe wandelgroep starten bleek een goede optie en Alice dacht “why not?”.

De eerste wandeling ging rond de Gaasperplas met 3 andere wandelaars, waarvan er één een Stadsdorper was. Dit is kenmerkend voor deze wandelgroep. Alice informeert mensen over het Stadsdorp, waar men zich bij kan aansluiten om andere Stadsdorpers te ontmoeten en diverse activiteiten te ondernemen.

Er zitten behoorlijk wat actieve Stadsdorpers in de wandelgroep. 
Intussen is er een vaste kern van 15-20 mensen waarvan er elke wandeling 8-12 mensen meelopen. Er is door de jaren heen een routine ontstaan van elke 2 weken op de donderdagmiddag op een vaste tijd starten, telkens op een andere plek. Meestal met het openbaar vervoer naar de start en ergens op driekwart van de route een thee/koffiestop. Dat is vaste prik.

Er wordt gewandeld onder de rook van Amsterdam. In de zomer meer aan de buitenrand en in de winter aan de binnenrand. Bijvoorbeeld langs de Oosterbegraafplaats en de Middenmeer. Er zijn prachtige groene gebieden aan de randen van de stad. 


De sfeer in de groep is altijd heel los. Het is nooit ingewikkeld en altijd ontzettend gezellig. Iedereen loopt met elkaar op. Dit schept een band.

Alice heeft inmiddels zo’n 25 wandelroutes in portefeuille. Eén ervan is het Ecolint naar het Amsterdamse Bos. Een andere route is het Koenderspad. Nieuw is met de komst van de Noord Zuid Lijn dat de groep zich snel kan verplaatsen naar Amsterdam Noord en vandaar naar Waterland lopen.

De website afstandmeten.nl die Alice gebruikt geeft haar steeds meer inzicht in mogelijke routes en de verbindingen daartussen. Het kost haar dan ook weinig moeite om de wandelgroep gaande te houden.

Alice weet de wandelaars vaak te verrassen en hoort regelmatig “hier ben ik nog nooit geweest!”. Natuurlijk lopen ze af een toe eerder gelopen routes, al was het alleen al om de wisselende seizoenen te ervaren.

Ze noemt de Ringdijk in het voorjaar waar aan beide kanten de narcissen bloeien. In het prachtige gebied rond De Poel bloeit in het voorjaar de Japanse kersenbloesem, terwijl in diezelfde periode ook de krentenboompjes in bloei staan. Deze laatste zijn in het najaar prachtig rood van kleur. In het Amstelpark is het ook ieder jaar weer genieten van de rijk bloeiende Rododendrons.

Er is een kleine kern van 2-3 personen die in overleg met elkaar voor Alice waarnemen als zij er niet is. Alice ziet het organiseren van de wandelingen als een vorm van vrijwilligerswerk waar ze zelf ook veel plezier aan beleeft. Ieder jaar nodigt ze in december de wandelaars uit voor een hapje en een drankje bij haar thuis.

Ze hoopt het wandelen nog lang te kunnen volhouden. Fotografie is ook een hobby van haar. Verder is zij actief als mede-coördinator van de Binnenbuurt Schelde Oost, die in het voorjaar van 2018 van start is gegaan, waar ze ook veel plezier in heeft!

Interview Joke Schouwenaar