Boekenmarkt Huis van de Wijk

Zaterdag 28 juli 2018

Rijnstraat hoek President Kennedylaan,

in de portacabins.

Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Parkerenin de Rijnstraat kost € 0,10 per uur.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken,
kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 28 juli is het thema: poëzie.

Silver Screen Filmfestival Amsterdam

Opening van het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam

Dinsdag 10 juli 2018, 16.00 uur
Bioscoop Het Ketelhuis
Westergasterrein
Pazzanistraat 4, 1014 DB Amsterdam

De presentatie van de middag is in handen van Andrea van Pol.

Programma 
16.00 ontvangst
16.30 Introductie op het programma van het eerste Silver Screen Filmfestival in Amsterdam.
Presentatie Kees Penninx: Wij zijn allen kind van onze tijd. Generaties verbinden als opgave in een ouder wordende samenleving. 
Kees Penninx is veranderkundige op het terrein van ouder worden en samenleving.
16.50 Openingsfilm Bewaren – of hoe te leven.
Spullen roepen herinneringen op en zijn de neerslag van geleefde levens. Maar de digitale nomade van nu kijkt daar anders tegenaan. 
Nagesprek met filmmaker Digna Sinke
18.30 Wethouder Simone Kukenheim opent het eerste Amsterdamse SIlver Screen Filmfestival

Aanmelden kan via EGZ@ggd.amsterdam.nl of 020 5555 495.Graag voor 3 juli.
In verband met een beperkt aantal plaatsen zijn voor vertegenwoordigers van de stadsdorpen ongeveer 25 plaatsen beschikbaar. 
De opening is alleen toegankelijk na aanmelding.

Picknick “De lange dag” op zaterdag 23 juni 2018 vanaf 16.00 uur

Martin Luther Kingpark, op een bank van Stadshout nabij het Mirandapaviljoen

Op donderdag 21 juni begint de zomer, voor heel wat mensen is dat het moment waar ze al weken naar uitkijken. Het is ook de langste dag met ongeveer 16 uur licht en 8 uur donker/schemering. De dagen erna worden weer korter maar daar merk je de eerste dagen weinig van. Het Stadsdorp wil “De lange dag” weer vieren en wel op zaterdag 23 juni 2018. Wij hebben drie keer eerder een picknick op diezelfde plek en gehouden. Een maal met schitterend weer, de tweede keer was het gewoon koud en de laatste keer was het frisjes. Maar alle keren was het heel gezellig.

Een kenmerk van de feestelijke picknick is dat hij altijd doorgaat. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Tenzij het wel erg regent dan wordt ter plekke besloten om te verplaatsen naar de vloer van de dichtstbijzijnde woning van een van de deelnemers.

Dus trek een korte broek of een zomerjurk aan of een lekkere warme trui, eventueel een regenjas. Alles kan. Vergeet niet een dekentje mee te nemen om op te zitten (of een vouwstoel). Heel belangrijk is om ook een afvalzak mee te nemen. Want wij willen natuurlijk wel de boel netjes achter laten.

Een ander kenmerk is dat je iets te eten of te drinken meeneemt wat je zelf lekker vindt.

Kook, bak of braad iets of koop gewoon iets lekkers. Je zult zien dat de lekkerste gevarieerde spijzen en drinken voor het grijpen staan. Ondertussen kunnen wij elkaar verhalen vertellen. Verrassingen zijn altijd leuk.

Wil Jongebreur: in memoriam

Op zondag 20 mei is Wil Jongebreur overleden op 85 jarige leeftijd.

Zij was vanaf 2013 een trouwe bezoekster op bijeenkomsten van Stadsdorp Rivierenbuurt en sinds de start van onze inloop in 2014 een vaste inloopgast. Zij verheugde zich echt op de maandelijkse inloop en de ontmoetingen. In de beginjaren gaf zij over zorg vaak adviezen aan de werkgroep vanuit haar jarenlange ervaring als vrijwilliger bij de Algemene Hulpdienst Buitenveldert. Haar familie liet weten dat juist de contacten met ‘de buurt’ voor Wil van onschatbare waarde zijn geweest en haar de steun hebben gegeven in haar wens zelfstandig en onafhankelijk te blijven. Wil was altijd positief en geïnteresseerd in anderen. Wij verliezen een fijn medemens en zullen Wil missen.

12e Amstellanddag op 3 juni 2018

12e Amstellanddag op 3 juni 2018

Welkom in Amstelland

Ontdek dit bijzondere unieke landschap in de groene long van de stad.


Zondag 3 juni 2018 organiseert Stichting Beschermers Amstelland voor de 12e keer de Amstellanddag. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich  doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt.  We laten zien hoe belangrijk het is om deze groene long te beschermen.

De Stichting Beschermers Amstelland zet zich samen met 16 andere organisaties*  in dat het gebied gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd.

Hiervoor is actieve steun nodig van bewoners en recreanten. Als u ook een bijdrage wilt leveren wordt dan donateur van onze stichting (www.beschermersamstelland.nl).

Op 3 juni is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland. Deuren openen zich en gasten worden op meer dan 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Nieuw is dat op de Amstellanddag  Amstelgoed het ‘Streekproducten Kratje’ met een grote verscheidenheid aan AMSTELGOED-Gekeurde producten (het kersverse streekmerk) uit ons Amstelland wordt gepresenteerd. Aan de hand van dit kratje, ontdek je, al fietsend door het gebied allerlei locaties met lokale ambachten en verzamel je de lekkerste streekproducten in jouw kratje. Bekijk de website (amstelgoed.nl).

Nieuw is dit jaar ook de openstelling van KNGF Geleidehonden waar u kunt ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen.                                                                                                                       

Weer terug in het programma is de rondleiding op de vernieuwde Rioolwaterzuivering in de Middelpolder en in Uithoorn wordt dit jaar weer de kunstroute Zijdelveld gehouden. 
Daar en ook elders stellen vele kunstenaars  dit jaar  hun ateliers open voor publiek. Op Wester-Amstel is een kunstmarkt.

Bij vele boeren, aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben, kunt u weer terecht voor een rondleiding. Via een polderwandelsafari in de Ronde Hoep en diverse andere wandelingen in de polders kunt u zien waarom het zo goed gaat met de weidevogels in Amstelland. In Nes aan de Amstel  kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland kunt u prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Amstellandmuseum bezoeken.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij ‘t Huis a/d Amstel en Tuinpark Amstelglorie.

Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Kortom voor ieder wat wils!

De officiële opening vindt plaats op de buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk 55, om 10 uur met zang van het Weespertrekvaart Mannenkoor en dans door de jeugdballetgroep uit Ouderkerk.

De gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland de heer Tekin zal de opening verrichten.

Kijk voor het totale progamma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl en facebook

Vanaf begin mei is de kaart met activiteiten en het programma voor 3 juni te downloaden.

De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets.

De pontjes varen de hele dag op de Amstellanddag.

Kamerkoor Tegenlicht 17 maart

THOU ART MORE LOVELY

KAMERKOOR TEGENLICHT O.L.V. PAUL DE BOER

* m.m.v. susanna veerman – orgel

Een kleurrijk palet aan koormuziek wordt getoond in dit concert; hartveroverende melodieën naast spannende klanken. Tegenlicht zingt hedendaagse composities als Zomernacht van Paul de Boer op poëzie van Jacob Israël de Haan. Milas Dziesmas (liefdesliederen) van Vasks, intiem van karakter met soms wonderlijke akkoorden. En liederen van Gjeilo, Nystedt, Barber. Daarnaast staan werken uit de Romantiek van Bruckner, Rheinberger en Concert voor Koor van
Rachmaninov. Ook in dit programma: The Prince of Peace van William Lloyd Webber. Een korte melodieuze mis voor koor en orgel, warm van toon. De titel van dit concert verwijst naar een liefdessonnet van Shakespeare, prachtig op muziek gezet door Lindberg.

Datum: zaterdag 17 maart
aanvang: 15:30 uur
locatie: Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1 – 3
toegang: 10 euro.

(Ingezonden door Clarisse Cannegieter, kamerkoor Tegenlicht).

Seniorweb cursusaanbod

Binnenkort gaat het Huis van de Wijk Rivierenbuurt verhuizen naar een tijdelijke vestiging. In afwachting daarvan biedt SeniorWeb Amsterdam-Rivierenbuurt nog een beperkt programma van cursussen en workshops tot begin mei. Een programma met onze bekende starterscursussen op het gebied van Windows 10 en de iPad. Maar ook met nieuwe, interessante cursussen op het gebied van de digitale burger en podcasts, hoorspelen en luisterboeken. Daarnaast vindt u nog een aantal workshops over Skype, het streamen van muziek en films en over zoeken met Google.
Ook bieden wij u individuele ondersteuning en service bij vragen of problemen en is er een mogelijkheid om onder begeleiding van een docent lesstof te oefenen.
Een programma dat er op gericht is vijftig plussers vertrouwd te maken met de moderne digitale samenleving. Met desktops, laptops, tablets, smartphones. Met internettoepassingen, de digitale overheid.

Inschrijven
Opgeven voor de cursussen en workshops kan tijdens de informatie– en inschrijfdag: vrijdag 9 maart 10.00 – 12.00 uur
Bij de inschrijving wordt verwacht dat u het cursusgeld contant voldoet. Er kan niet gepind worden.
Pas na betaling bent u definitief ingeschreven.
Indien er nog plaats is kunt u zich na de inschrijfdag alsnog aanmelden: via telefoonnummer 06-80140373 (u kunt uw boodschap inspreken, wij bellen u terug); of via e-mail: leercentrum.rivierenbuurt@gmail.com.

Alle informatie over ons cursusprogramma vindt u op onze website http://www.leercentrum.info en in de folder die te verkrijgen is in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt.

Kennislab “De schone Pijp” 15 maart

Werkgroep De Schone Pijp organiseert een Kennislab over afval in de stad. Dit is op donderdag 15 maart van 18.15 tot 21.30 in de Oranjekerk,
Tweede van der Helststraat 1-3. In bijgaande flyer meer informatie.

de schone stad digiflyer

 

Nadere info: Natuur&Milieuteam Zuid
Onafhankelijk advies voor groene en duurzame initiatieven in de buurt. 
Een activiteit sinds 1993 van Wijkcentrum De Pijp
Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam 020-400 45 03
NMTzuid.nl- @NMTzuid – Facebook.com/NMTzuid

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Cursus autobiografisch schrijven

Schatgraven: een korte cursus autobiografisch schrijven
Maart 2018 start deze schrijfcursus met zes mensen onder leiding van Connie van Gils.
Er waren enthousiaste verhalen uit Stadsdorp Elsrijk, Amstelveen, waar deze cursus al een aantal malen is gegeven.
De groep laat na afloop horen wat de bevindingen zijn geweest.
En ook of er opnieuw een cursus wordt gegeven.
Ben je nu al geïnteresseerd? En wil je op een wachtlijst voor een eventuele nieuwe cursus?
Dan kan je je melden bij de contactpersoon.

Contactpersoon m.stomph@chello.nl

Stemadvies verkiezingen 21 maart

VERKIEZINGEN

Stadsdeelcommissies.
Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande kunnen wij ook een stem uitbrengen voor de stadsdeelcommissies. Dit zijn feitelijk de opvolgers van de stadsdeelraden. De stadsdeelcommissies waren in eerste instantie bedoeld voor actieve buurtbewoners en hun organisaties. Burgerparticipatie!
Echter afgelopen najaar hebben de politieke partijen in de gemeenteraad besloten dat ook zijzelf mee mogen doen voor de stadsdeelcommissies. Dat betekent dat de individuele, onafhankelijke kandidaten weinig kans maken. Ten eerste zullen veel mensen automatisch op een partij stemmen. En ten tweede hebben de onafhankelijke kandidaten een hoog lijstnummer (vanaf 30). Zij komen dus achter in de rij. Met andere woorden de politieke partijen hebben wel hun mond vol van participatie, maar ondertussen kapen zij deze, trekken deze naar zichzelf toe.
De stadsdeelcommissies moeten de politiek juist adviseren. Die adviezen zijn zelfs zwaarwegend. Dat betekent dat die adviezen los moeten staan van partijpolitiek en eventueel politiek gekonkel. Deze adviezen moeten de meningen van de buurt laten horen. Dat kan alleen maar een taak zijn voor actieve buurtbewoners en –organisaties.
Daarom de oproep om voor de stadsdeelcommissies altijd te stemmen op een onafhankelijke kandidaat!! En niet op een politieke partij. Die zitten toch al in de gemeenteraad. Steun de bewonersparticipatie! En bij voorkeur iemand die opkomt voor de sociale verhuur.
Bewoners van de Pijp en de Rivierenbuurt kunnen bijvoorbeeld stemmen op Cok Oostveen als huurdersactivist (Lijst 31, G250-WONEN). Al jaren actief bij zijn bewonerscommissie en Huurdersvereniging Arcade. Destijds betrokken bij “Huurders in de knel”. En vanaf het begin ook bij G250-WONEN. Plus een activistisch verleden vanaf 1971 in de buurt en de rest van Amsterdam. Onlangs waren nog de foto’s te zien van een actie voor een autovrije Ferdinand Bolstraat uit 1975. Verkeersveiligheid heeft nu nog steeds zijn aandacht. Maar ook miljeu/groen, openbare ruimte, leefbaarheid en diversiteit.

Gemeenteraad.
Hier doen een heel scala aan politieke partijen mee. Daarvan zijn er drie die bewezen hebben op te komen voor de sociale verhuur. Namelijk SP, PvdA en Groen Links. Maar ook twee kleinere patijen zijn positief ten aanzien van sociale verhuur, Ouderenpartij en Partij voor de Dieren. Neem de lijsten goed door en kijk of er bekende huurdersactivisten op staan. En geef in principe een voorkeursstem! Van de nieuwe partijen zijn hun standpunten ten aanzien van de sociale verhuur nog niet bekend.

Waarschuwing.
En stem zeker geen D’66. Want het opperhoofd van deze partij, Reinier van Dantzig, betitelt de sociale verhuur als in wezen a-sociaal. Dat moeten we niet pikken, gewoon afstraffen.

(Ingezonden door Herman Melkman)

Lunchconcerten Plein van Siena

Iedere derde donderdag van de maand is er in 2018 bij Plein van Siena, Rijnstraat 109 hs, een lunchconcert door talentvolle musici. 
In het algemeen gaat het om studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

do 15 maart,      Natalie Kulina, viool
                                  Francisca Portugal, viool
do19 april,          Jasper Iturrospe, gitaar

do 17 mei,           Maripepa Contreras, hobo en
                                  Juan Sebastián Blanco, harp

do 21 juni,           Nuria Canales, traverso,
                                  Mauro Colantonio, viola da gamba,
                                 Julius Lorscheider, kistorgel

Tijd: 12:30 – 13:15 uur; 
s.v.p. op tijd komen, deuren worden gesloten als concert begint.
Kosten: vrije bijdrage

(Ingezonden door Sandra Lindeman)

Festival De Muze van Zuid 2018, 16 maart

SPONSORCONCERT voor het festival De Muze van Zuid 2018
Vrijdag 16 maart

Na een succesvolle eerste editie in 2016 van het festival De Muze van Zuid, gaat op 25 mei de tweede editie van start. Ook nu zal de muziek klinken van componisten naar wie een straat genoemd is in Amsterdam Zuid. Met dit keer extra aandacht voor de composities van vrouwelijke componisten van toen en nu, zoals Henriëtte Bosmans en Mathilde Wandelaar. 
Van 25 tot en met 27 mei is werk van Nederlandse componisten te horen tijdens huisconcerten, maar ook in het Concertgebouw, het Orgelpark, Vondel CS of gewoon in het park.  
Wil je het festival steunen en alvast de sfeer proeven tijdens een concert van een uur met vijf geweldige musici?
Kom dan op 16 maart naar het Sponsorconcert in de Vondelkerk, aanvang 20:15 

Bestel kaartjes via:
https://www.cangotickets.com/muzevanzuid/sponsorconcert.php

Wil je meer weten, doneren of de nieuwsbrief ontvangen? Kijk dan op:  www.muzevanzuid.nl

(Ingezonden op verzoek van Stadsdorp Zuid)

Landelijke compostdag in Zuid 17 maart

Zaterdag 17 maart is de twaalfde Landelijke Compostdag. Deze dag is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) en je kunt op veel plaatsen gratis compost ophalen. Hiermee willen zij het centraal inzamelen en composteren van GFT afval promoten. Door het hele land vinden er ook activiteiten plaats van organisaties die buurt- en thuiscomposteren promoten. In Amsterdam Zuid zullen er op de landelijke compostdag twee activiteiten plaatsvinden. ‘s Morgens kun je in Buurthuis Plan C mee komen helpen met compost zeven. Je kunt na afloop een zakje prachtige compost mee naar huis nemen en al je compostvragen stellen. ‘s Middags is Natuur&Milieuteam Zuid te vinden in Huis van de Wijk Rivierenbuurt. Ook daar kun je informatie over composteren krijgen én zakjes compost van de gemeente Amsterdam ophalen.

Meer informatie: https://nmtzuid.nl/agenda-item/landelijke-compostdag/

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Bijeenkomst Altzheimer Trefpunt Zuid 6 maart

Niet pluis, rondom de diagnose

De eerste fase van dementie wordt vaak gekenmerkt door het zogenaamde ‘niet pluisgevoel’. Mensen verkeren vaak lange tijd in onzekerheid, schuiven de diagnose voor zich uit en zoeken niet altijd hulp. Echter, vaak is het van belang om op tijd contact te zoeken met hulpverlenende instanties om problemen die mogelijk voortvloeien uit dementie aan te pakken.

Gastspreker van deze avond is Willem Schuijt, casemanager dementie bij ZHGA. Hij zal met u bespreken hoe het proces rondom de diagnose in zijn werk gaat. Wat kom je daarin tegen en hoe kun je iemand motiveren voor een dementiescreening? Welke zorgverleners zijn hierbij betrokken en hoe kunnen zij ondersteuning bieden in dit proces?

De avond zal muzikaal omlijst worden door Thea, de oudste leerlinge en accordeoniste van het Muziekpakhuis in Amsterdam.

We nodigen u van harte uit om de bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt op dinsdag 6 maart 2018 bij te wonen. Tijdens deze avond is er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Je ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen je meemaakt of bezighoudt: over dementie zelf en over mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Dit gebeurt allemaal in een gemoedelijke ongedwongen sfeer.

Lukt het u niet om dan te komen? Op dinsdagavond 3 april zal Mr. Teun van Hellenberg Hubar spreken over wat je moet en kunt regelen na de diagnose dementie. Hij zal dieper ingaan op een levenstestament, bewindvoering, mentorschap en omgaan met eigen regie na de diagnose dementie.

De bijeenkomst vindt plaats in het Dienstencentrum de Berlage op de Lekstraat 13 a. U bent welkom vanaf 18.30 uur. Het programma begint om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis, evenals de koffie en thee. Aanmelden is niet nodig.

Behalve in juli en augustus en op feestdagen is er op iedere eerste dinsdag van de maand een Alzheimer Trefpunt in Zuid.

Voorafgaand aan het trefpunt is er een mogelijkheid om een drie gangen diner te nuttigen voor €4,00 bij Buurzaam op bovengenoemde locatie (start 17.30 uur).

Voor meer informatie over het Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid kunt u bellen met: Sanne van de Giessen (maatschappelijk werker bij Puur Zuid): 020- 2359451 svandegiessen@puurzuid.nl

Bestemmingsplan gebied tussen AkzoNobel en As

Van de site van de Vereniging van Vrienden van het Beatrixpark:

februari 19, 2018

Afgelopen week vond de besluitvorming plaats bij de Amsterdamse gemeenteraad over het bestemmingsplan voor het gebied tussen AkzoNobel en As.

Op initiatief van een betrokken bewoner (dhr Den Blanken) hebben vele burgers en verenigingen nogmaals een beroep gedaan op de politiek om zorgvuldiger om te gaan met het weinige groen dat er op de Zuidas nog rest. Het raadsadres dat daarvoor werd ingediend vind u hier: Beethoven 2 raadsadres 12 2 2108 def

Ook werd een schouw georganiseerd met de raadsleden van de commissie die hierover de gemeenteraad adviseert.

Marleen Munniksma heeft namens de Vrienden opnieuw ingesproken.

Het heeft allemaal niet mogen baten; en zo is na ruim tien jaar gesteggel over dit gebied nu duidelijkheid. Zoals het Bewoners Platform Zuidas het formuleert: “Voor omwonenden en betrokkenen is het een treurige uitslag, maar wel de consequentie van de stedelijke democratie.”

Als u alles over dit gebied nog eens terug wil lezen: http://www.vriendenbeatrixpark.nl/omgeving/zuidas/beethovenkavel/

(Ingezonden door Hanneke van Sijl)

“Kennen wij elkaar”, buurtdate 16 maart

Wilt u graag uw ‘vreemde’ buren leren kennen maar geen idee hoe? In De Pijp in Amsterdam organiseren wij drie maanden lang buurtdates die uitmonden in een buurttheatervoorstelling.
 Kom op 16 maart om 15.00 uur naar De Buurman in het Amstelhuis (Amsteldijk 35)!
Hier kunt u zich inschrijven bij Joanne Swaan en voorbereid worden op een blind-date met een van uw buurtgenoten in de nabije toekomst. De dates zijn geen vluchtig ontmoetingsmoment maar geven de mogelijkheid elkaar echt te leren kennen.

Deze ontmoetingen maken deel uit van een project dat wordt afgesloten met de theatervoorstelling ‘Kennen Wij Elkaar’ in de IVKO school. U kunt zich van tevoren aanmelden via info@stadstoneel.com met vermelding van ‘Buurtdate 16 maart’ of kom gewoon op de bonnefooi.

Nadere info: www.stadstoneel.com, info@stadstoneel.com

(Ingezonden door Gepke Andringa)

Dagbesteding ‘d Oude Raai, ook voor jou?

(Ook de onleesbare delen van de flyertekst zijn  hieronder opgenomen.)

Ken je iemand die geïnteresseerd is in dagbesteding of wil je zelf meer weten?
Misschien is dit interessant: Dagbesteding ‘d Oude Raai

Bent je 55+ en wil je graag onder de mensen zijn? Samen koffie drinken, uw geheugen trainen of bewegen.

De dagbesteding is iedere werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur geopend. Als je slecht ter been bent kan je gehaald en gebracht worden met een busje, dit wordt door de dagbesteding geregeld. ‘s Middags eet je een warme maaltijd.
De meeste mensen komen 1 á 2 dagen per week, maar bijvoorbeeld een aantal dagdelen (of één dagdeel) per week is ook mogelijk.

Dagbesteding wordt vergoed vanuit de WMO, de dagbesteding kan d’Oude Raai voor je aanvragen.
Ferdinand Bolstraat 321
020 3485400
of
06 5064 8439

(Ingezonden door Marjan Stomph)

 

Grijze Koppen orkest

‘Samen muziek maken is misschien net zo effectief als pillen slikken’

 
Fort van de Verbeelding zet zogeheten Grijze Koppen Orkesten op, waarbij ouderen in zorgcentra samen muziek leren maken, dat het hun lieve lust is. Het gezelschap onder leiding van Peter de Boer en Judith Lodewijks brengt ouderen op een laagdrempelige manier tot zingen. ‘Mensen die komen kijken weten vaak niet wat ze meemaken.’

In het Utrechtse zorgcentrum Transwijk is een grote zaal gevuld met ouderen, die samen uit volle borst zingen en zichzelf daarbij begeleiden. Dat wil zeggen: ze oefenen met een eenvoudige gitaar, gemaakt van een blikje, een houten hals en enkele snaren. Daarnaast gebruiken ze zogeheten schellenbomen, stokken met flessendoppen en kleurige slingers, die als je er mee schudt of stampt een rinkelend geluid maakt. En de ouderen zingen er flink bij, op aanwijzingen van dirigent Peter de Boer. ’11 november is de dag dat ik mijn lichtje branden mag. Lalalala lalalalala. Noenoenoenoenoenoe.’ 

En hop, Peter maakt een sprongetje en zet met een armbeweging de muziek stil. Hij vraagt een man vooraan hoe het gaat. Deze vertelt dat hij voor het eerst mee is naar het orkest met zijn vrouw die in het zorgcentrum woont. Vervolgens richt Peter zich tot de overige muzikanten in de zaal. ‘U kunt misschien nog niet spelen en zingen tegelijk, maar ik zie dat u blijft lachen.’ De Boer is met de Utrechtse ouderen aan het oefenen voor de Sint Maartenparade die jaarlijks in november plaatsvindt.  Even later schakelt hij over op de Sint Maartenrap en wordt er flink gestampt met de schellenboom.

Publicatie: wat werkt bij culturele interventies voor ouderen?
Er is steeds meer bewijs dat kunst een bijdrage kan leveren aan gezond en gelukkig oud worden. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve vermogen, probleemoplossend vermogen, stressreductie en de fysieke gezondheid van ouderen. Maar welke mechanismen zorgen voor deze effecten en welke factoren werken belemmerend of bevorderend? Het Wat Werkt bij-dossier Culturele interventies biedt antwoorden.

Het succes

Dirigent Peter de Boer, tevens artistiek leider, richtte in 2001 samen met Margreet Melman Fort van de Verbeelding op. De naam is geïnspireerd op Fort Wierickerschans in Bodegraven waar Peter en Margreet hun bedrijf begonnen. Het gezelschap ontwikkelt muziekprojecten voor scholen, wijken, bedrijven en zorginstellingen, waarbij het uitgangspunt is dat de deelnemers zelf muziek maken en er verbindingen tussen de verschillende groepen ontstaan. Judith Lodewijks, zakelijk leider van Fort van de Verbeelding, denkt dat het succes van het Grijze Koppen Orkest alles te maken heeft met het charisma van Peter de Boer. ‘Peter is een muzikant in hart en nieren. Hij werkt ongelooflijk goed met mensen. Hij heeft enorm veel energie, past zich makkelijk aan, maar kan ook streng zijn.  Van mensen die deelnemen aan het orkest wordt namelijk ook iets gevraagd.’

Verbinding in de wijk

Een van de initiatieven van het Fort van Verbeelding was het Schoolplein Orkest. Waarbij het gezelschap op scholen ging oefenen om met de leerlingen in een aantal dagen een complete muziekuitvoering neer te zetten, vertelt Lodewijks. ‘Alle projecten zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten: muziek verbindt mensen en versterkt alle mogelijke communities, van jong tot oud, van specifieke groepen tot gemengde buurten. Iedereen kan muziek maken, zeker als je laagdrempelige muziekinstrumenten gebruikt, zoals wij doen. En we maken gebruik van de kracht van het getal, van de massa. We willen graag grote groepen verbinden, bijvoorbeeld jongeren en ouderen, of groepen ouderen, of ouderen met muziekgroepen in de wijk en andere bewoners.’

Alle projecten zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten: muziek verbindt mensen en versterkt alle mogelijke communities, van jong tot oud, van specifieke groepen tot gemengde buurten

Eenzame ouderen

Het eerst Grijze Koppen Orkest ontstond in 2014 in Eindhoven nadat Sylvia van Aggel, projectcoördinator bij de Brabantse zorgorganisatie Vitalis, ontroerd raakte door het Schoolplein Orkest. ‘Dat wilde zij ook, maar dan voor ouderen op haar zorglocatie. Veel ouderen zijn eenzaam en hebben moeite om de dag door te komen. Door samen te spelen worden ouderen geactiveerd en verbonden’, vertelt Judith Lodewijks. Zo ontstond het Grijze Koppen Orkest als een groot muziekproject voor kwetsbare en dementerende ouderen. ‘Het orkest heeft een programma van twee jaar, waar bij we er op gericht zijn om het orkest zelfstandig te laten bestaan. In het eerste jaar zetten wij het orkest op en doen we achttien weken lang de repetities. Tegelijk zijn we bezig rond een zorglocatie een netwerk op te zetten en mensen te betrekken. Het doel is dat mensen uit de omgeving de organisatie gaan overnemen, en dat er een community ontstaat met betrokkenen die zich eigenaar voelen. Belangrijk is ook dat er een nieuwe vaste dirigent komt.’

Een voorbeeld van die ‘verbindende’ aanpak is de Sint Maarten Parade die de afgelopen jaren in Utrecht plaatsvond. ‘Dat is een parade waarin we de verschillende beeldende kunstprojecten met muziek verbinden. Aan de parade doen allerlei muziekgroepen mee en ook het Grijze Koppen Orkest.’

Cinema Senior 
In 2015 organiseerden Movisie en LKCA samen met verschillende partners het filmfestival Cinema Senior. Hierin stonden korte films over kunstprojecten voor, door en met ouderen centraal. Van dansworkshops tot appeltaartconcerten. Ook het Grijze Koppen orkest deed hier aan mee. Bekijk alle projecten die hier aan mee deden en laat je inspireren.

Toekomst

In het eerste jaar gaan de grijze koppen met eigen instrumenten aan de slag. Als het orkest doorgaat worden er prefab-bouwpakketten van de instrumenten aangeschaft. Het vinden van een eigen dirigent, die het orkest verder kan begeleiden, is een belangrijke volgende stap. Hier leidt Fort van de Verbeelding dirigenten voor op. ‘Mensen moeten wel weten waar ze aan beginnen als ze een Grijze Koppen Orkest willen oprichten. Het doel is dat het project na twee jaar doorgaat. Het betekent dat ze eigenlijk ja zeggen tegen een orkest dat zo vijf jaar kan blijven bestaan.’

De afgelopen vier jaar heeft Fort van de Verbeelding al negen Grijze Koppen Orkesten opgezet. Op dit moment zijn er vier orkesten in Utrecht en Den Haag bezig in hun eerste jaar. Daarnaast zijn er een aantal ‘gevorderde’ orkesten.  En in 2018 gaan er weer acht nieuwe van start: naast twee in Utrecht en Den Haag, liefst vier in Eindhoven. Het succes is intussen zo aansprekend dat dat Fort van Verbeelding eind oktober de eerste prijs ontving van het Rabobank Stimuleringsfonds XL en daarmee binnenkort in Utrecht weer twee nieuwe Grijze Koppen Orkesten kan starten.

Trots

Mensen die komen kijken bij het Grijze Koppen Orkest weten vaak niet wat ze meemaken, vertelt Lodewijks. ‘Hoe de ouderen aan het musiceren zijn, raakt mensen. Dementie slaat vaak naar binnen. De ouderen die deelnemen aan het orkest worden uitgedaagd in wat ze kunnen. In het orkest wordt altijd ontzettend veel gelachen. Mensen nodigen vaak trots hun familie en vrienden uit. De ouderen vinden het vaak heel leuk dat ze op een laagdrempelige manier iets nieuws leren.’

‘Muziek is ook een medicijn voor wat die ouderen gezamenlijk in een zorgcentrum meemaken. Bij veel ouderen werkt muziek misschien wel net zo effectief als pillen slikken. Als je mensen weet te prikkelen met muziek is dat ook een heel goed medicijn. Ouderen gaan vaak zingend naar hun kamer.’

Bron en nadere info: www.movisie.nl

(Ingezonden door Carin Giesen)

Boekenmarkt 24 februari

B O E K E N M A R K T

Zaterdag 24 februari 2018
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.
Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken,
kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 24 februari liggen op de thematafel: kookboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar:  annemarie.behrens@gmail.com

Jouw zonnepanelen op een anders dak?

Dinsdag 20 februari om 20.00 uur bij het Wijkcentrum De Pijp, Gerard Doustraat 133

Het centrale onderwerp van de bijeenkomst is: het realiseren van een postcoderoos project. Dat is een collectief project voor mensen zonder geschikt dak, die toch met zonnepanelen (samen met andere bewoners op een groot dak in de buurt) zelf stroom willen opwekken. We leggen kort uit hoe het werkt, maar gaan vooral nadenken over geschikte daken en manieren om in contact te komen met de eigenaren van deze daken. Hierover zijn al wat ideeën, maar hoe meer opties, hoe groter de kans van slagen.

Helaas is het nog niet gelukt om voor deze bijeenkomst ook vertegenwoordigers van de corporaties aanwezig te laten zijn. Om deze reden staat dit nu niet op het programma. Uiteraard is er de 20e wel ruimte om hierover vragen te stellen!

De komende periode gaan we – samen met Esther Blommestijn van Stadsdeel Zuid – proberen om op individuele basis afspraken te maken met de corporaties.
Daarnaast zullen we jullie – en met name de huurders – ook direct benaderen om in kleiner verband de volgende stappen te bespreken en te kijken op welke manier we daarbij kunnen ondersteunen.

Omdat we (hierdoor) de 20e minder mensen verwachten, hebben we ook gekozen voor een kleinere – en goedkopere – locatie van de bijeenkomst. (Alleen als er heel veel aanmeldingen komen, gaan we misschien toch nog uitwijken naar een grotere ruimte.)

Aanmelden: Als je wilt komen op 20 februari, meldt dat graag even in een reply op deze mail: matty@amorion.nl
Nadere info: (dhr.) Matty van Ewijk
06-45245500

Groepswonen . . .

Afgelopen zaterdag (9 februari) tijdens de inloopmiddag van Stadsdorp Rivierenbuurt kwam het onderwerp GROEPSWONEN aan de orde.
Omdat ik me hier al eerder mee bezig heb gehouden heb ik mijn informatiemateriaal te voorschijn gehaald.
Als belangrijke info raad ik aan de website LCVW te bekijken, daar zijn erg veel groepsinitiatieven te vinden:
http://www.lvcw.nl/advies-begeleiding-ondersteuning

Verder heb ik in het Woonmagazine v.d. Huurdersvereniging Amsterdam het type SOWETO als nieuwe woningcorporatie Groepswonen gevonden en FAGELCATS zorg-woonvoorziening in stadsdeel -West.
Het is bedoeld als indicatie, meer niet.
Hart. groet

(Ingezonden door Anneke Schmidt)

 

Kies je stad in Pakhuis de Zwijger 12 februari

In de aanloop naar de verkiezingen op 21 maart organiseert Pakhuis de Zwijger onder de naam Kies je Stad een reeks bijzondere verkiezingsprogramma’s.
Een unieke kans om de beslissers van de toekomst te spreken over de urgente vraagstukken van de stad.
Laat je stem horen en praat mee met o.m. lijsttrekkers, stadmakers en andere betrokken Amsterdammers! #kiesjestad

De grote druk op de Amsterdamse woningmarkt vereist een slagvaardig bestuur en ingrijpende keuzes. Hoe blijft Amsterdam na de verkiezingen
de leefbare plek die het op dit moment veelal nog is? Met o.m. de lijsttrekkers van VVD, SP, PvdA, GroenLinks, D66, PvdD en CDA.

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179

maandag 12 februari, aanvang 20 uur in de Grote zaal

Toegang gratis (Pay as you like)

Praat mee over handhaving in Zuid, 14 februari

Praat mee over handhaving in Zuid, inloop 14 februari, vanaf 19.30 uur, programma van 20.00 tot 21.30 uur,

Huis van de Wijk De Pijp, Tweede van der Helststraat 66      

“Handhaving” is de ambtelijke term voor de activiteiten die de overheid onderneemt om te zorgen dat de burgers zich aan de regels houden. Handhaving is een van de taken van de politie bv., maar het is niet alleen de politie die ermee bezig is.

De bestuurscommissie Zuid is benieuwd naar uw bevindingen. Aanmelden is niet nodig. Wilt u meer informatie? Mail dan naar bestuursondersteuning.sdz@amsterdam.nl.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Cliëntenbelang Amsterdam Verkiezingsdebat 20 februari

Cliëntenbelang Amsterdam Verkiezingsdebat: kom ook!

Datum: 20 februari 2018, Tijdstip: 18.30 – 21.30 uur.
Locatie: De Kapel in Hotel Arena, 
                  ’s-Gravesandestraat 55  (naast het Oosterpark)
                   Amsterdam
 Info:      https://www.hotelarena.nl/

> Woensdag 21 maart a.s. is het weer zo ver: dan kunnen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens ons verkiezingsdebat op dinsdag 20 februari kunt u in debat te gaan met de lijsttrekkers van de politieke partijen in de stad. U kunt zich nog opgeven!
Inmiddels hebben GroenLinks, D66, PvdA, SP, VVD, 50Plus en de Partij voor de Dieren hun deelname aan het debat bevestigd. We hebben ook alle andere partijen uitgenodigd. Het debat staat onder leiding van publicist/schrijver en presentator Kemal Rijken.
Je kunt het debat ook thuis volgen via een live stream (beeldverbinding) uitgezonden op onze website https://www.clientenbelangamsterdam.nl 

U kunt tijdens het debat uw vragen stellen en standpunten naar voren brengen. Wij zullen daarnaast invulling geven aan het debat op basis van het politieke manifest dat we voor de verkiezingen hebben opgesteld. Dit bevat de volgende 6 punten:
• Goed wonen voor iedereen
• Minder eenzaamheid
• Een inclusieve en toegankelijke stad
• Gelijke kansen op werk en onderwijs
• Toegankelijke en betaalbare zorg en ondersteuning
• Sterke positie van mantelzorgers

> Aanmelden
Mocht u zich willen opgeven, dan kan dat via info@clientenbelangamsterdam.nl o.v.v. ‘Verkiezingsdebat 20 februari’. Indien van toepassing ook graag aangeven namens welke organisatie of instelling u aanwezig zult zijn.

> Programma
18.30 uur  Ontvangst met een broodje
19.00 uur  Welkomstwoord door Judith Meijer (voorzitter bestuur
                        Cliëntenbelang Amsterdam)
19.05 – 20.00 uur  Eerste ronde debat de thema’s:
• Goed wonen voor iedereen
• Minder eenzaamheid
• Een inclusieve en toegankelijke stad
20.00 – 20.30 uur   Pauze
20.30 – 21.25 uur   Tweede ronde debat over de thema’s:
• Gelijke kansen op werk en onderwijs
• Toegankelijke en betaalbare zorg en ondersteuning
• Sterke positie van mantelzorgers
21.25 – 21.30 uur  Afsluiting door Deborah Lauria (directeur
                                          Cliëntenbelang Amsterdam) 

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Stem voor de HeenenWeer !

De HeenenWeer is samen met 4 andere projecten in Amsterdam Zuid genomineerd voor een prijs van de ING: Help Nederland vooruit!

Wij kunnen maximaal € 5000 winnen maar dan moeten we wel als eerste eindigen van deze projecten en dus zoveel mogelijk stemmen verzamelen.
Dus jullie begrijpen dat we heel veel stemmen nodig hebben.

Stem via bijgaande link op de HeenenWeer en stuur deze link zoveel mogelijk door binnen je eigen netwerk. Je kunt per emailadres 1 keer stemmen dus heb je meerdere mailadressen dan kun je vaker stemmen.

www.helpnederlandvooruit.nl/doel/stichting-heenenweer

10 maart wordt bekend gemaakt wie er gewonnen heeft.
Fijn dat je op ons stemt!

Dank en veel HeenenWeer groeten van
Titia en Mia

(Ingezonden door Guuske Kotte) 

Uitnodiging Art Chapel 2 – 18 februari

De kunstenaar Toon Teeken nodigt u graag uit voor de opening van de solotentoonstelling TTT op:
– vrijdag 2 februari 2018 van 19:00 tot 21:00 uur
in de ArtZuid Art Chapel.

De condities van de Denkdoeken© van de Toon Teeken Tentoonstelling TTT ontwikkelen zich in boeken, tekeningen en schilderijen. Deze condities zijn bijvoorbeeld:
een foto is een letter,
een letter is een kleur.
Letters en woorden zijn kleuren en getallen. Dat een foto een letter is kun je 
beschouwen als een van de typerende uitvindingen in de opbouw van zijn oeuvre.

Als schilder uit Maastricht verbindt Toon Teeken zich kundig met de filosofie en de muziek van verschillende continenten. We zien figuren van Pinokkio tot de L.A. Blockheadman van Paul McCarthy. Daarnaast zijn er invloeden van Wajang poppen uit Indonesië, Afrikaanse totems en de westerse canon.

De stellingname van Toon Teeken is multicultureel. Zijn verbeeldingen bewegen zich in niet eerder vertoonde kleuren, proporties en materialiteit. Onvergelijkbaar zijn de deconstructies in spiegelschrift van Marcel Broodthaers, Griekse godinnen, René Magritte en de zon.

De tentoonstelling is van 2 tot 18 februari, elke woensdag t/m zondag tussen  12 en 17 uur. Toegang gratis.
Art Chapel Amsterdam
Prinses Irenestraat 19-1 hoog
1077 WT Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 6286061
info@artchapel.nl

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Films bij Circl op de Zuidas

Circl  op de Zuidas vertoont twee keer per maand op de maandagen een toonaangevende film. De start is op 19 februari 18.00 in de Basement van Circl aan het Mahlerplein. Getoond wordt “Burden of Peace”, een documentaire over Guatemala ’s eerste vrouwelijke procureur-generaal Claudia Paz y Paz die strijdt tegen straffeloosheid. Zij vervolgt voormalige politieke leiders voor genocide.

Alleen als je wel reserveert en niet komt opdagen betaal je een No-show fee.

Meer info: https://circl.nl/programma/meaningful-movie-night-burden-of-peace

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Boekenmarkt 27 januari

 
B O E K E N M A R K T
 
 Zaterdag 27 januari 2018
 
Rijnstraat 115 Van 13.30 u – tot 17.00 u
.
 Bereikbaarheid:  bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
 
Parkeren kost € 0,10 per uur.
 
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.
 
Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.
 
Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken, kookboeken,
biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.
 
Op 27 januari liggen op de thematafel boeken over: sport
.
Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar
 
 
 
 
 
 

Praat mee over zorg op 23 februari 2018

Kennisland gaat in gesprek met ouderen over de toekomst van het
zorgonderwijs. Wij hebben u nodig!

Ouderenzorg is een veel besproken onderwerp. Niet alleen in de media en de tweede kamer, maar ook in Amsterdamse huiskamers.
Mensen die zorg nodig hebben blijven langer thuis wonen en verpleeghuizen bieden alleen complexe zorg die niet thuis geboden kan worden. Veel discussies gaan over de kwaliteit van zorg, administratieve rompslomp, overbelasting van mantelzorgers, personeelstekorten, eenzaamheid en in zijn algemeenheid het imago van de sector. Met de vergrijzing in het vooruitzicht en
daarmee de toenemende zorgvraag wordt de noodzaak groter om na te denken over wat nodig is om nu en in de toekomst goede zorg en ondersteuning te organiseren. Dit geldt voor mensen in verpleeghuizen, maar ook in buurten en wijken.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met zorg of ondersteuning voor zichzelf of voor iemand in zijn directe omgeving. We verwachten dat deze zorg aansluit bij onze persoonlijke behoeften en omstandigheden. Dat klinkt logisch, maar de praktijk laat vaak een andere realiteit zien. Er wordt nog te vaak beleid gemaakt
of zorg geregeld zonder dat de betrokkene daar zelf iets over te zeggen heeft gehad.

Dat roept ook de vraag op wat de rol van het zorgonderwijs is in de
ouderenzorg, nu en in de toekomst. Wat vinden mensen belangrijk als ze zorg en ondersteuning krijgen? Wat verwachten zij van een professional en is dat ook wat die professional leert op de opleiding? Wordt het wel aan ouderen gevraagd?

Op 23 februari 2018 gaat Kennisland in gesprek over zorgonderwijs tijdens een ‘Out of Office’
Wie zijn wij? ​Kennisland is een denktank met een publieke missie die
aanpakken ontwikkelt voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we samen met mensen die direct bij de vraagstukken betrokken zijn. Elke maand organiseren we een Out of Office waar deskundige, inspirerende en kritische mensen vertellen over hun visie op een onderwerp dat ons bezighoudt of raakt.
Wat is ‘Out of Office’? Tijdens de Out of Office laten we ons werk even voor wat het is om in gesprek te gaan met experts en ervaringsdeskundigen over onderwerpen die we belangrijk vinden, en waar we meer over willen leren. Hiervoor vragen wij sprekers van buiten iets te vertellen over hun werk en ideeën. Dit kan zijn door het geven van een presentatie, maar ook door kunst, “spoken word” of een andere creatieve vorm. We gaan op zoek naar nieuwe
inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van een drankje en hapjes.

Op 23 februari is de Out of Office net als altijd voor iedereen toegankelijk, maar wij nodigen dit keer ook nadrukkelijk ouderen zelf, zorgstudenten en mensen uit het onderwijs en de zorg uit. De opzet is kleinschalig, meestal komen er op een Out of Office zo’n 30-50 mensen.
Wij nodigen op 23 februari twee sprekers uit die vernieuwende ideeën hebben over dit onderwerp en gaan daarna in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan het eind gaan we de opbrengst koppelen aan de wens voor vernieuwend onderwijs.

Wij zijn voor deze ‘Out of Office’ op zoek naar ouderen die zelf zorg of ondersteuning krijgen of mantelzorgers, en die vanuit hun eigen ervaring een bijdrage willen leveren tijdens deze sessie.
Wat verwachten we van u? Dat u op basis van uw persoonlijke ervaringen ideeën heeft over wat belangrijk is voor zorg- professionals om te leren over ouderen (in al hun diversiteit).

Vrijdag 23 februari 2018
Van 17:00 – 19:00 uur (uitloop voor een drankje tot 19:30 uur)
Bij Kennisland, de Ruijterkade 128, 1011 AC Amsterdam

Wat levert het u op? De mogelijkheid om uw ervaringen te delen en zo bij te dragen aan een meer persoonsgerichte zorgopleiding. Een interessante en inspirerende avond, een hapje en een drankje, goed gezelschap.

Doet u mee of kent u iemand die mee wil doen? Wij horen graag van u! Als u eerst meer wilt weten dan kunt u bellen of e-mailen
Joan Veldhuizen tel: 06-53 94 04 18 of jv@kl.nl
U kunt zich ook direct aanmelden: jv@kl.nl onder vermelding van Out Of Office 23 februari.

Kennisland
De Ruijterkade 128
1011 AC  Amsterdam
+31205756720
www.kl.nl

Seniorweb uitnodiging 17 en 26 januari

> woensdag 17 januari / 13.00 tot 17.00 uur
Thee, taartjes en tablets
Samen met het Huis van de Wijk organiseren we deze bijzondere high-tea, waarbij u onder het genot van thee en lekkernijen kunt kennismaken met de iPad en andere tablets. U krijgt uitleg over internet en wat u ermee kunt doen.
Onder deskundige begeleiding gaat u zelf aan de slag met een tablet, zodat u kunt ervaren hoe leuk en makkelijk het is.
Wij willen vooral uw nieuwsgierigheid voor de digitale wereld prikkelen. U kunt in een informele sfeer kennismaken met het Huis van de Wijk, het Leercentrum en de docenten.  

>vrijdag 26 januari / 13.00 tot 17.00 uur
Privacy Café
We raken steeds meer continu verbonden met internet. Dat vergroot onze mogelijkheden maar levert ook problemen op wat betreft privacy en veiligheid.
Samen met de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseren we deze bijeenkomst rond privacy en veiligheid. U krijgt veel informatie maar kunt ook uw eigen laptop, tablet of smartphone meenemen om deze informatie direct toe te passen. Ook deze activiteit organiseren we in samenwerking met het Huis van de Wijk.

Lunchconcerten 2018

Iedere derde donderdag van de maand is er in 2018 bij Plein van Siena, Rijnstraat 109 hs, een lunchconcert door talentvolle musici.
In het algemeen gaat het om studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

do 18 januari,    Nicolae Stiuca, accordeon
do 15 februari, Het Grachtentrio: Sherezade Jurado Navarro, fluit;
                                   Carlos Delgado, altviool;
                                  Julian Stiven Cárdenas, harp
do 15 maart,      Natalie Kulina, viool
                                  Francisca Portugal, viool

Tijd: 12:30 – 13:15 uur; 
s.v.p. op tijd komen, deuren worden gesloten als concert begint.
Kosten: vrije bijdrage

(Ingezonden door Sandra Lindeman)

Tentoonstelling in Plein van Siena

Vanaf 16 december is een nieuwe tentoonstelling te zien van kunstenaar Janneke Viegers uit de Rivierenbuurt in Plein van Siena. Iedereen is van harte welkom om haar werk te bezichtigen. Er zijn 11 pastellen op perkament te zien.

Adres: Rijnstraat 109hs, 1079 HA Amsterdam
Di t/m vrij: 13u. – 17:30u Zat.: 12u. – 17u

De tentoonstelling is te zien tot en met Aswoensdag 14 februari 2018.

www.pleinvansiena.nl
www.viegers.mobi

(Ingezonden door Sandra Lindeman, coördinator Plein van Siena)

Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid

Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid
Organiseert iedere 1e dinsdag van de maand een
avond met een deskundige gastspreker. Informatie, advies, uitwisseling en ontmoeting.

Toegang is gratis, evenals de koffie en thee!
In Dienstencentrum de Berlage, Lekstraat 13 a

Tijden:
Inloop 18.30 uur!
Start 19.00 uur
Einde 21.00 uur

Programma 2018 januari, februari, maart

> 2 januari
Verschillende vormen van dementie
Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen
dementie en Alzheimer of wat is vasculaire
dementie?

Gastspreker: drs. Vanusa Baroni Caramel,
Specialist ouderengeneeskunde
Amstelring, Kaderarts psychogeriatrie

> 6 februari
Hoe verder na de diagnose.
Wat komt er allemaal op je af, en hoe kun je
daar mee omgaan.

Gastspreker Freek Gillisen, Verpleegkundig
Consulent Vu Alzheimer centrum

> 6 maart
Niet pluis, Rondom de diagnose
Wat kun je verwachten, wie kan je
ondersteunen, wat kun je zelf doen.

Gastspreker: Willem Schuit, casemanager
Dementie Amstelland Thuiszorg

Voor meer informatie over het Alzheimer Trefpunt
Amsterdam Zuid kunt u bellen met:
Sanne van de Giessen, Puur Zuid,
T: 020- 2359451,
svandegiessen@puurzuid.nl
www.alzheimeramsterdam.nl

Goed om te weten:
Voor €4,00 kunt u van te voren een drie gangen diner nuttigen bij
Buurzaam!
Buurzaam is op dezelfde locatie. Start van het diner 17.30 uur.

Boekenmarkt 23 december

Zaterdag
23 december 2017
Rijnstraat 115

Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.

De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.
Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 23 december liggen op de thematafel: reisboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar: annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Ankie Kuyvenhoven)

Minder mobiel ? Bovenwoning? Traplift!

Langzaam verandert er iets voor minder mobiele mensen in bovenwoningen…
Gemeente vergoedt vanaf 1 januari 2018 meerdere trapliften
Mede dankzij de inzet van Cliëntenbelang Amsterdam wijzigt de gemeente het beleid voor woningaanpassingen.
Met ingang van het nieuwe jaar geldt er geen maximum meer van één traplift per huishouden. Een doorbraak
voor mensen die minder mobiel zijn en op een hogere verdieping wonen dan de eerste. Het is niet zo dat iedereen nu direct
allerlei liften kan aanvragen….maar dit is een stap in de goede richting . . .

Meer weten? Lees dan: 
https://www.clientenbelangamsterdam.nl/actueel/nieuws/gemeente-vergoedt-vanaf-1-januari-meerdere-trapliften

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Ons eigen Gepke op de Bühne! (16/12)

 
Aan alle Stadsdorpers van de Rivierenbuurt.
Komende zaterdag 16 december speelt deze Stadsdorper,  Gepke Andringa, mee in een kleine voorstelling die wordt uitgevoerd in de Academie voor Theater en Dans.
Adres Jodenbreestraat 3, Etage 8, Studio 16
Er zijn twee voorstellingen, eentje om 15:00u en eentje om 19:00u.
De voorstelling duurt ongeveer 40minuten.
Het is goed bereikbaar met de metro (halte Waterlooplein, 3 minuten lopen), of tram 4 halte Rembrandplein, 9 minuten lopen.
Zie ook bijgevoegde flyer en wie weet zie ik u daar (nou ja, na afloop dan …)
Oh ja …  het is gratis!

Info avond in De Pijp 12 december

Woont u in De Pijp en wilt u graag zonnepanelen op je dak? Op dinsdag 12 december is er een informatiebijeenkomst voor VvE’s en huurders van corporatiewoningen.
Aleida Verheus, energieadviseur van !Woon, en Mischa Meerburg die onder andere met bewoners van Eigen Haard een collectief zonproject heeft opgezet, vertellen over mogelijkheden en hulp die bewoners kunnen krijgen.
IN De Pijp
De bijeenkomst is een initiatief van IN De Pijp, inspiratienetwerk voor duurzame initiatieven in De Pijp, opgericht door Gerard Lommerse en Matty van Ewijk, beide bewoner van de Pijp. Samen met bewoners, andere netwerken, het wijkcentrum en het stadsdeel ontwikkelt IN De Pijp op vrijwillige basis initiatieven voor een duurzame wijk.
Meer informatie
De bijeenkomst is op dinsdag 12 december vanaf 19.30 uur in de Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1-3 (hoek Van der Helststraat / Van Ostadestraat).
Wilt u komen? Stuur dan een mail aan Matty@amorion.nl.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Kerstbrunch Huis van de Wijk 26 december

Op 2e Kerstdag is er van 11.00 tot 16.00 uur een kerstbruch in het Huis van de Wijk, Rijn straat 115.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Deelname is gratis!
Aanmelden bij Nita Bergisch: 020-646 1818 of via 06-4040 9253

De kerstbrunch bestaat uit een koffietafel, lunch en een aperitief.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Erik van Geijn op piano en Hans Malagride op gitaar.

(Ingezonden door Joke Schouwenaar)

Theater over zorgverlening 21 december

Donderdag 21 december is er een inspirerende avond met een interactief theaterstuk van theater Veder over situaties waar je mee te maken kan krijgen als je voor anderen zorgt; bewoners en professionals zijn van harte welkom. Samen met Karin Berg van Puurzuid en Birgit Anthonio organiseren wij dit evenement met als doel om ouderenmishandeling/ontspoorde mantelzorg bespreekbaar te maken en dus eerder te signaleren.

Theater Veder Rivierenbuurt 21 december 2017

 

Dit theater gezelschap heeft ook eerder in Buitenveldert en de Stadionbuurt succesvol opgetreden.

Programma 21 december, Lekstraat 13A
18.30-19.00 uur inloop met thee, koffie of een advocaatje met slagroom of ander drankje
19.00-20.00 uur voorstelling waarbij ook de bezoekers worden
betrokken
20.00-20.30 uur napraten en hapje/drankje
U kunt voor €5,- ook lekker dineren, inloop vanaf 17.00 uur

Aanmelden:
Eet u mee? Dan uiterlijk 18 of 19 december aanmelden bij Karin
Berg, 020 23 59 490, KBerg@puurzuid.nl
Eet u niet mee? Dan kunt u zich ook bij Karin aanmelden of bij
Birgit Anthonio, 06 44 13 98 53, BAntonio@dynamo-amsterdam.nl

(Ingezonden door Joke Raak
Preventiemedewerker Huiselijk Geweld en Kindermishandeling voor stadsdeel Oost en stadsdeel Zuid)

Post Oost
Wijttenbachstraat 36
T 020 46 20 350
M 06 17 59 15 54
JRaak@dynamo-amsterdam.nl

Ken je mensen met dementie . .?

Ken je mensen met dementie en wil je hun stem laten horen?

Voor de aanpak van personen van verward gedrag in Amsterdam is Cliëntenbelang Amsterdam op zoek naar mensen die de groep dementerenden kunnen vertegenwoordigen in de klankbordgroep.
 
De titel ‘verward gedrag’ doet misschien in eerste instantie denken aan mensen psychische problemen. Doorgaans scharen we mensen met dementie hier niet onder. Toch wordt in de behandeling en ondersteuning van mensen met dementie gebruik gemaakt van professionals uit de GGz.
Ook binnen de Amsterdamse aanpak wil men heel graag meer zicht krijgen op de problematiek van mensen met dementie en goede oplossingen bieden. Deze groep is in het programma nu nog ondervertegenwoordigd.
 
Wil je meepraten of ken je mensen in je omgeving die dat zouden willen en kunnen?
Meld je dan aan bij Esther Kok: e.kok@clientenbelangamsterdam.nl

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Project Lang Leven in Plan Berlage

Het stedenbouwkundig Plan Zuid van architect Berlage bestaat 100 jaar.
Het is een geliefde woonwijk, maar hoe ‘age-friendly’ is deze buurt?
Welke kwaliteitsslag kunnen we maken, waardoor je in eigen buurt prettig 100 kan worden ?
Stichting Agefriendly Wonen Amsterdam werkt samen met >studiotransit en bewoners uit verschillende delen van Plan Zuid aan concrete plannen en ideeën die de toegankelijkheid verbeteren en daarmee het oud worden in vertrouwde woonomgeving ondersteunen. Doel van dit project is 3-ledig:

> bewustzijn vergroten (zowel bij bewoners als vastgoed-eigenaren, politici etc.)
> een staalkaart aan inspirerende oplossingen in beeld brengen en verbinden
> pilotprojecten voor elkaar krijgen

Wij zoeken contact met mensen die creatieve mogelijkheden willen en kunnen bedenken en partijen die daadwerkelijk mogelijkheden hebben om pilotprojecten tot stand te brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het “trap eruit, lift er in” concept.
Ook zoeken we naar een mogelijke proeflocatie voor verdere ontwikkeling van de Vertiwalk: http://www.rombout.design/vertiwalk/ .

Heeft u een goed idee om Plan Zuid ‘ouderenvriendelijker’ te maken?
Neem contact met ons op! Stuur een mail aan:
buurtlab@studiotransit.nl of bel Frederike Kuipers: 06 40 35 77 05
Meer info: http://www.maakjestad.amsterdam/initiatief/lang-leven-plan-berlage/

 

 

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Respondenten gezocht dinsdag 21 november

Respondenten gezocht dinsdag 21 november: Hoe kom je vanuit de Noord/Zuidlijn metro uitgang bij de RAI? 7 min werk

Ik ben Han, een studente Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en ben momenteel bezig met een afstudeerproject bij RAI Amsterdam.
Afgelopen maanden heb ik, onder begeleiding van Wim Braakman (Traffic Management), onderzoek gedaan naar wayfinding theorieën, toegepast op dynamische openbare pleinen.

In juli 2018 wordt de Noord/Zuidlijn geopend. Er komen twee metro-uitgangen op het voorterrein van RAI Amsterdam. In mijn onderzoek
heb ik gekeken hoe de toekomstige gebruikers van de Noord/Zuidlijn het beste naar de diverse ingangen van het RAI- complex verwezen kunnen worden, rekening houdend met de mogelijke dynamieken die kunnen spelen op het voorterrein.

Naar aanleiding van mijn onderzoek zijn er twee concepten ontwikkeld die ik graag wil toetsen onder respondenten. Met een
Virtual Reality bril kunnen diverse oplossingen bestudeerd worden. Hierna zou ik graag een enquête willen afnemen, zodat ik deze input
in mijn afstudeerproject kan verwerken. Het zou super zijn als je mee wilt werken.

Wanneer: Dinsdag 21 november tussen 12:00 en 14:00 uur
Waar: in het InspirationLAB
Hoelang: Het onderzoek duurt ongeveer 7 minuten per persoon
De koffie en thee staan klaar.

Hartelijk dank alvast voor je medewerking. Ik hoop je morgen te zien. Mocht je al vragen hebben, dan kun je mij bereiken mij
mailen en bellen via 0621827296

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Twee maal kerstnieuws uit Huis van de Wijk

> 2e kerstdag wordt een kerstbrunch georganiseerd.
Houd de agenda van het huis van de wijk in de gaten
binnenkort volgt er meer informatie
 
 
> Jazzclub New Orleans presenteert, naast de jazzactiviteiten, iets klassieks.
Zondag 17 december a.s. van 11.00 tot 13.00 uur bieden zij een klassiek concert aan, uitgevoerd door pianiste Ani Avramova, altvioliste Yoko Kanamaru en zangeres Ilona de Kievit.
Grote Zaal van het Huis van de Wijk.

Entree: € 5,- inclusief een kopje koffie of thee en een versnapering in kerstsfeer.
Naast kaartverkoop op 17 december zijn er ook kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop op vrijdag 3 november, vrijdag 1 december, vrijdag 8 december en vrijdag 15 december van 14.00 tot 15.00 uur bij de receptie van het Huis van de Wijk Rivierenbuurt.
Koop, om teleurstelling te voorkomen, uw kaarten op tijd.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Jeu de boules op woensdagmiddag?

Wie heeft er zin om samen op WOENSDAGMIDDAGEN om 15.30 regelmatig te jeu de boulen.
Op de maandagmiddag kan ik helaas niet meer.
Het is een super leuke activiteit en al doende leer je. We zijn nu met zn tweeen. Zou leuk zijn als er nog ene paar bij komen.
Wie wil?

En op de 2e dinsdagavond is er weer een spelletjes avond in het huis vd wijk rivierenbuurt.
kom maar gewoon langs vanf 19.30

mail naar: olgagrutters@gmail.com of bel 0623512042
groetjes van Olga

Boekenmarkt 28 oktober 2017

Huis van de Wijk
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 28 oktober liggen op de thematafel: detectives.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar:  annemarie.behrens@gmail.com

Andere indeling Vechtstraat

Beste buurtbewoner van de Rivierenbuurt,

Al eerder heb ik u geïnformeerd over het besluit van het stadsdeel om het fietspad in de Vechtstraat –tussen de Tromburgstraat en de Lekstraat- op te heffen. Dit gaat nu echt gebeuren: in de periode van woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 28 oktober wordt het grootste deel van de werkzaamheden uitgevoerd.
De werkzaamheden die plaatsvinden voor de ingang van de school worden uitgevoerd in de herfstvakantie. Er wordt ook gewerkt op de zaterdagen, niet op zondag.

De St Catharinaschool en jongerencentrum Combiwel de Rijn, die beide hun ingang hebben in dit deel van de Vechtstraat, hebben samen met buurtbewoners een voorstel gemaakt voor de herinrichting van de openbare ruimte waar nu het fietspad loopt. In de maanden juni en juli hebben kinderen en jongeren hun eigen ideeën en die van andere buurtbewoners en gebruikers verzameld. Daaruit kwam de wens voor ‘een plek voor iedereen met meer groen, meer kleur en meer zit- en speelgelegenheid, waar niet meer gefietst wordt’.
Alle ideeën zijn verwerkt in een haalbaar ontwerp. Het fietspad wordt verwijderd en de stoep in zijn geheel opnieuw betegeld, deels in kleurige tegels die de school, het jongerencentrum en de speeltuin visueel met elkaar verbinden. Aan beide zijden wordt de stoep met hekken afgesloten voor fietsers en brommers. De doorgang blijft toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Er worden meer fietsenrekken geplaatst. Er komen extra bomen, bloembakken en geveltuinen tegen de muren van de school. Er komt meer gras, groene verhogingen met bankjes en speelelementen voor kinderen. Bij de moestuinen komt een compostbak, picknicktafel en watertappunt.
In de herfstvakantie wordt het grootse deel van de werkzaamheden uitgevoerd. Een deel van de nieuwe elementen volgt daarna. Als de gehele herinrichting af is, organiseren de St Catharinaschool en het jongerencentrum De Rijn een feestelijk moment voor de hele buurt. Voor vragen naar aanleiding van deze brief kunt u contact met mij opnemen.
Als u tijdens de uitvoering vragen heeft over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met mijn collega John Gaal via j.gaal@amsterdam.nl / 06 1299 2757.
Met vriendelijke groet,
Liesbeth Steetskamp

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Lekker eenzaam in Zuid 14 oktober

Een mooie actie ga zaterdag voor de inloop eens kijken!

Als vervolg op de Week tegen de Eenzaamheid rijdt er de komende tijd een kleine caravan door De Pijp en Rivierenbuurt. In de caravan zitten professionals, vrijwilligers en ondernemers van Dynamo, Combiwel, PuurZuid en Village de Pijp.

Liever dan zelf van alles bedenken laten zij de bewoners aan het woord. Wat denken die dat goed werkt tegen eenzaamheid?

Wie weet er iemand in zijn of haar eigen buurtje die daar last van heeft? Wie kent er iemand die het juist wel best vindt om op zichzelf te zijn? Op dat soort vragen zoeken we antwoorden.

Waar zijn we te vinden?

14 oktober:   Rijnstraat, op hoogte van nr. 32

We zijn er van 15:00 – 17:00 uur.

We zoeken trouwens nog iemand die tijdens de acties wil gaan zitten breien. Achteraf mag zij of hij alle wol en breipennen hebben!

Het zou enorm helpen als bewoners ons op komen zoeken en van goede ideeën voorzien!

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Over (o.a. gemeenschappelijk) wonen 10 oktober

Graag zou ik bij jullie onder de aandacht willen brengen dat er op dinsdag 10 oktober een interessant programma over huisvesting zal plaatsvinden bij Pakhuis de Zwijger. Het programma zal gaan over gemengd wonen en zelfbeheer en leek mij wellicht een interessant onderwerp voor jullie. Bij dezen zou ik jullie dan ook van harte willen uitnodigen om deze avond bij te wonen. Om kort een beeld te schetsen van de insteek van de avond stuur ik jullie het volgende:

Steeds meer huurders en kopers willen meer zeggenschap over hun wooncomplex. Zo worden er onder andere bewonersgroepen gevormd die bijvoorbeeld gezamenlijk het beheer van een wooncomplex in eigen hand nemen. Nog een stapje verder gaan de mensen die een wooncoöperatie oprichten: zij nemen als vereniging gezamenlijk het eigendom of het beheer van het complex over. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Hoe gaan de woningcorporaties om met deze ontwikkelingen? We gaan in gesprek met experts over de verschillende vormen van zelfbeheer en bespreken inspirerende praktijkvoorbeelden. Kom je ook? Aanmelden kan via deze link: https://dezwijger.nl/programma/gemeenschappelijk-wonen. Hier vind je tevens het volledige programma. Ken je nog anderen die het wellicht een interessant onderwerp vinden? Spread the word!

Mochten jullie nog aanvullingen of andere suggesties hebben dan hoor ik het graag!

Hopelijk tot 10 oktober!

Laura Janszen
Stagiaire programmamaker Pakhuis De Zwijger

Alzheimertrefpunt Amsterdam Centrum

Beste stadsdorpen,

Graag informeer ik jullie over de aankomende bijeenkomsten van het Alzheimertrefpunt Amsterdam Centrum.
Voor de flyer,  klik hier >> .

Verder hieronder de link naar de website van Alle Alzheimer trefpunten in Amsterdam. www.alzheimeramsterdam.nl
Bewoners kunnen altijd naar een ander trefpunt in een andere wijk gaan als de dag hun beter uitkomt of dat het thema van de avond beter aansluit bij waar ze momenteel mee rondlopen.

Wij hopen dat jullie er aandacht willen geven en dit willen vermelden op jullie website of door willen geven aan de doelgroep.

Mocht u nav deze informatie nog vragen hebben kunt u mij altijd bellen of mailen.

Verdere info: www.jordaangoudenreael.nl (plaats zelf uw nieuws op onze website)
facebook.com/wijkcentrumjordaangoudenreael.nl
facebook.com/wijkcentrumkees
Elandsgracht 70
1016TX Amsterdam
020-719 23 71

(Ingezonden door Kees Kramer
Opbouwwerker (groen)
Di & wo
06-15 58 40 96)

Nieuw festival: SQBA, 27/1/18 – 3/2/18

Van 27 januari t/m 3 februari 2018 staat het Muziekgebouw helemaal in het teken van de allereerste editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam (SQBA). Zeven volle festivaldagen met ruim twintig strijkkwartetten en meer dan vijftig concerten, masterclasses, lezingen, coffietalks en inleidingen.
Voor meer informatie en het programma van de SQBA 2018, zie bijgevoegde factsheet1   en  factsheet 2, alsmede www.sqba.nl

(Ingezonden door Maaiken Heslenfeld)

 

Kennismarkten Vrijw. Academie

In de kennismarkten organiseren we de komende tijd weer interessante gratis bijeenkomsten. Hieronder een aantal suggesties om uw kennis te vergroten, meer informatie over de kennismarkten zelf èn een uitnodiging om ook mee te doen in de kennismarkten.

In de schulden
In je vrijwilligerswerk krijg je soms te maken met schuldenproblematiek. De Vrijwilligersacademie is door de gemeente Amsterdam gevraagd de training ‘Wegwijs in schuldhulp’ in de Amsterdamse buurten te verzorgen voor iedereen die iemand met schulden helpt.
Het is een verkorte basistraining, je leert over jouw rol èn je ontmoet de schuldhulpverlener in de buurt. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in Kennismarkt Zuid op 28 september en in Kennismarkt Centrum op 19 oktober. Klik hier om de data in andere stadsdelen te bekijken.

Voor in de agenda
Laaggeletterdheid: herkennen en doorverwijzen
Laaggeletterd herkennen en leren hoe je hiermee om kunt gaan.
Kennismarkt Nieuw-West | vrijdag 29 september van 14.00 tot 17.00 uur

Haal meer uit contact
Over feedback geven, grenzen stellen en nee zeggen zonder de relatie te beschadigen.
Kennismarkt Oost | woensdag 27 september van 14.00 tot 17.00 uur

Lezen en schrijven voor taalvrijwilliger
Verdiepingsbijeenkomst voor iedereen die als taalvrijwilliger aan de slag gaat. Kennismarkt Centrum | woensdag 18 oktober van 14.00 tot 16.30 uur

Gratis Zelfhulpcursus Werk en Mantelzorg (AMC)
Werken en mantelzorg combineren kan stressvol zijn. Een online zelfhulpcursus.
Kennismarkt Zuid | online

Kijk hier voor meer trainingen bij de Vrijwilligersacademie.

DE VRIJWILLIGERSACADEMIE BIJ U IN DE BUURT

De Vrijwilligersacademie heeft, samen met een aantal stadsdelen en lokale zorg- en welzijnsorganisaties, kennisplatforms in een aantal stadsdelen opgericht. Dit noemen we kennismarkten. Er zijn kennismarkten in Centrum, Nieuw-West, Oost en Zuid. In de kennismarkten delen we kennis met elkaar.

GRATIS
We verzorgen er voorlichtingsbijeenkomsten en workshops. Deze zijn vaak eenmalig en themagericht. Ook organiseren we in de kennismarkten een aantal reguliere trainingen van de Vrijwilligersacademie. Deze worden gesubsidieerd door het stadsdeel en zijn voor de deelnemers dus gratis.

Suggesties gevraagd.
Wij nodigen u uit om uw kennis te delen in de kennismarkten. Geef uw bijeenkomst of workshop aan ons door en wij nemen deze graag op in onze agenda. Maar we horen ook graag uw suggestie voor een interessant onderwerp, workshop of masterclass. Stuur ons een mail met uw ideeën; bij voldoende belangstelling gaan we het programmeren.

Smaakt naar meer
Als u in de kennismarkten de smaak te pakken kreeg, dan kunt u bij de Vrijwilligersacademie nog meer trainingen volgen. De kosten worden dan betaald door de organisatie waar u voor werkt. Er zijn basis- en vervolgtrainingen en keuzevakken die een specifiek onderwerp uitlichten. Alle trainingen en data staan op onze website.

In onze nieuwe programmafolder vindt u het programma voor september en oktober. De nieuwe programmafolder ook op de mat? Stuur ons dan een mailtje met uw naam en adres en wij nemen u direct op in onze mailinglijst.

We hopen u binnenkort in een of meer van onze trainingen te zien.

(Ingezonden door de Vrijwilligers Academie)

Een nieuwe kijk op ouder worden: UP!

Ouder worden we allemaal, elke dag weer. Toch roept het woord ‘oud’ heftige reacties op. Je haast je vaak om te benoemen hoe jong je je voelt.
Wij van UP! denken dat elke leeftijd waarde heeft.

Mensen om je heen
Ieder mens heeft het nodig: een reden om je bed uit te komen, nieuwsgierig te blijven en mensen om je heen die zich om jou bekommeren. Vandaag de dag is het misschien wel belangrijker dan ooit om oog te hebben voor elkaar.

Inspiratie
UP! biedt een frisse blik op het thema ouder worden, inspiratie, ruimte voor scherpe randjes en veel moois. We organiseren vanaf oktober drie maandelijkse talkshows in samenwerking met De Nieuwe Liefde. Elke UP! talkshow heeft een eigen invalshoek. Denkers en doeners vertellen hoe zij het avontuur van ‘ouder worden’ aanpakken. We tonen initiatieven in de stad en er is altijd een flinke portie cultuur. De presentatie is in handen van Froukje Jansen.

Maandag 9 oktober – De Nieuwe Liefde
UP! Talkshow: IN VERBINDING

“Er is niks mis met ouder worden” zegt Hedy d’Ancona. Zo is het maar net. Hedy, nauw betrokken bij UP!, verzorgt de aftrap.
Familie, buren, vrienden zijn belangrijk. Wat te doen als je zo’n netwerk juist mist? Hoe maak je nieuwe vrienden? Hoe doen anderen dat?
Prof. Anja Machielse vertelt over haar onderzoek naar betekenisvolle vriendschap.

UP! laat zien dat er allerlei (vrienden) netwerken zijn in de stad.
In verschillende wijken in Amsterdam start de OBA met OBA Maatje, een soort leesclub-voor-twee. Ine van der Meer van de OBA vertelt meer.
Inmybackyard.nl zorgt ervoor dat Amsterdammers en vluchtelingen die bij elkaar in de buurt wonen elkaar leren kennen. Niet zelden is er behoefte aan wat oudere mensen. Want juist die generatie bleef vaak achter in het land van herkomst. Een kans dus om iets te doen! Initiatiefnemer Lian Priemus legt uit hoe het werkt.

Journalist en socioloog Jitse Schuurmans vertelt hoe je de online nieuwe vrienden maakt.
Gospelkoor Deliverance bezingt tussen de bedrijven door vriendschap in alle toonaarden.

TICKETS
Tickets: € 12,50 inclusief een drankje (Stadspas € 10,- )
Te koop via www.denieuweliefde.com en op de avond zelf aan de kassa.
Aanvang 20.00 uur. Einde 21.45 uur

De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
020 589 1680
Laat weten dat je erbij bent via het Facebook Event

Follow UP! Workshop @ OBA

Een week na elke talkshow organiseert UP! een vervolgworkshop in OBA Roelof Hartplein in het kader van Aanpak Eenzaamheid. We praten verder over het thema vriendschap, aan de hand van vijf doelgerichte vragen. Het is leuk en leidt – dat garanderen we je – tot een bijzonder en boeiend gesprek.

De toegang is GRATIS.
Maandag 16 oktober. Aanvang 09.30 uur. Einde 11.30 uur
Wij zorgen voor koffie, thee en een croissant.
Aanmelden kan via www.denieuweliefde.com en aan de balie in OBA Roelof Hartplein 430.
Zie www.oba.nl/roelofhartplein voor meer informatie.

6 + 7 oktober festival UP!
in LUX Nijmegen

UP! is er niet alleen in Amsterdam. We hebben een prachtige samenwerking met LUX Nijmegen. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober organiseert LUX Nijmegen het gloednieuwe festival UP!.
Met onder andere film, muziek, theater en games dompelt UP! bezoekers onder in de wereld van langer leven. Bekijk het volledige festivalprogramma op www.lux-nijmegen.nl/up.

VERWACHT: UP! Talkshows in De Nieuwe Liefde

maandag 13 november
UP! Talkshow: In Beweging
Met: Erik Scherder, Jetty Mathurin, PRA Muziektheater
Als het een beetje kan, blijf in beweging. Je voelt je lekkerder en de gezondheidswinst is groot.

 

maandag 11 december
UP! Talkshow: In Memoriam
Met: Ida van der Lee, Erwin Kamp
Over je nalatenschap aan deze wereld. Niet qua geld en materie, maar in overdrachtelijke zin. Hoe wil je herinnerd worden?
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam | Netwerk eenzaamheid | MOAI | De Nieuwe Liefde | OBA | Jump Movement | Humanistisch Verbond | Protestantse Diaconie | NOC*NSF
https://www.facebook.com/upinnederland
http://moai-nederland.nl/
Email

INSIDE EVERY OLDER PERSON IS A YOUNGER PERSON WONDERING WHAT THE HELL HAPPENED.

Ons adres is:
UP! Nederland
Barentszstraat 270 HS
Amsterdam, 1013 NT
Netherlands

Boekenmarkt 23 september

B O E K E N M A R K T

Zaterdag 23 september 2017

Rijnstraat 115

Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren
 kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

 

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 23 september liggen op de thematafelfotoboeken.
Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen), 
mail naar

annemarie.behrens@gmail.com

 
 
 
 
 

Weer gratis lunchconcerten in Het Concertgebouw

Sinds jaar en dag vindt op woensdagmiddag om 12.30 uur in de Grote of Kleine Zaal van Het Concertgebouw het gratis Lunchconcert plaats. Vanaf 6 september 2017 is dat ook weer het geval.
De programma’s van de Lunchconcerten worden steeds een week van tevoren bekendgemaakt op de website:

http://www.concertgebouw.nl/lunchconcerten

Voor Lunchconcerten in de Kleine Zaal heeft u een gratis kaartje nodig, deze worden op de dag zelf vanaf 11.30 uur bij de ontvangstbalie uitgegeven (1 kaart per persoon). Voor Lunchconcerten in de Grote Zaal heeft u geen kaartje nodig.

(Overgenomen van website Stadsdorp De Pijp)

Cursussen Vrijwilligersacademie

13 sept: informatie over herkennen en signaleren van kindermishandeling StichtingPraat http://zuid.kennismarkt.amsterdam/nl/training/446

14 sept: lunch en learn in VUmc Alzheimercentrum http://zuid.kennismarkt.amsterdam/nl/training/445

28 sept: Wegwijs in Schuldhulp ism met PuurZuid http://zuid.kennismarkt.amsterdam/nl/training/437

3 okt: nog vier plaatsen voor iedereen via Maatschappelijke Opvang, GGZ of via WPI een informatie bijeenkomst over “Op weg naar vrijwilligerswerk” door onze ervaringsdeskundige co trainer Lidie Nonnekes http://zuid.kennismarkt.amsterdam/nl/training/444

En heb je “Grenzen aan vrijwilligerswerk” van Humanitas bij Nieuwsuur gemist? Kijk dan ook nog even naar onze twitter: Vrijwilligers werken aanvullend op de betaalde zorgprofessional aldus @EvelienTonkens #vrijwilligersacademie… http://fb.me/1cGeZS7OD

Ingezonden door Karin Hanekroot
Keizersgracht 340-342
1016 EZ Amsterdam

t (020) 3205579
e info@vrijwilligersacademie.net
w www.vrijwilligersacademie.net

Boekenmarkt 26 augustus

B O E K E N M A R K T

Zaterdag 26 augustus 2017

Rijnstraat 115

Van 13.30 u – tot 17.00 u.

 

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren
 kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

 

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

 

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Op 26 augustus liggen op de thematafelhobbyboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen), 
mail naar

annemarie.behrens@gmail.com

Nieuw cursusprogramma SeniorWeb

Opnieuw biedt SeniorWeb Amsterdam-Rivierenbuurt tussen september en december een uitgebreid programma aan cursussen, workshops, individuele les en services.
Cursussen, die u op weg helpen (Starten met Windows 10, Starten met iPad en tablet), maar ook cursussen, die u verder helpen (o.a. Orde op de PC, Google toepassingen, Foto’s op de PC). Workshops, waarin u kennis maakt met interessante onderwerpen (o.a. Sociale Media, Windows back-up en update, veilig online, digitale overheid). Wij bieden onze cursisten individuele ondersteuning bij Les op Maat en service bij vragen, problemen op computer- en tabletgebied Nieuw dit seizoen wordt de mogelijkheid om, onder begeleiding van een docent, te oefenen.
Een totaalprogramma dat er op gericht is vijftig plussers vertrouwd te maken met de moderne digitale samenleving. Met desktops, laptops, tablets, smartphones. Met internettoepassingen, de digitale overheid, digitale fotografie.
En als klap op de vuurpijl voor onze cursisten, die nog geen lid zijn van SeniorWeb, een gratis lidmaatschap SeniorWeb in 2018 t.w.v. 29,50 euro. Wat dat lidmaatschap u oplevert leest u op de website van SeniorWeb: www.seniorweb.nl

Alle informatie over het nieuwe cursusprogramma vindt u op onze website www.leercentrum.info en in de folder, die u o.a. kunt vinden in de bibliotheken en Huizen van de Wijk in Amsterdam Zuid.

Ook kunt u voor alle informatie terecht tijdens de
– Open Dagen
Vorig seizoen organiseerden we voor de eerste keer Open Dagen, waarop u kennis kon maken met onze activiteiten en er speciale demonstraties gegeven werden op het gebied van computers en tablets.
Ook dit seizoen kunt U tijdens de Open Dagen terecht met al uw vragen, kennis maken met alle onderdelen van ons cursusprogramma en zo ontdekken welke cursus of workshop voor u geschikt is.
Deze Open Dagen zijn gratis toegankelijk en vinden plaats op
Maandag 21 augustus 13.00 – 15.00 uur
Donderdag 24 augustus 10.00 – 12.00 uur

– Inschrijven
Opgeven voor de cursussen en workshops kan tijdens de inschrijfdagen, die plaats vinden op
Maandag 28 augustus 13.00 – 15.00 uur
Donderdag 31 augustus 10.00 – 12.00 uur
Bij de inschrijving wordt verwacht dat u het cursusgeld contant voldoet. Er kan niet gepind worden. Pas na betaling bent u definitief ingeschreven.

Na de inschrijfdagen kunt u zich, indien er nog plaats is, alsnog inschrijven:
via telefoonnummer 06-80140373 (u kunt uw boodschap inspreken, wij bellen u terug)
of via e-mail leercentrum.rivierenbuurt@gmail.com.

Al onze activiteiten vinden plaats in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt Rijnstraat 115.

(Ingezonden door Jan Herps)

 

Boekenmarkt

Zaterdag 22 juli 2017
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 22 juli liggen op de thematafel: natuurboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Ankie Kuyvenhoven)

Nieuwe expositie in Plein van Siena

Vanaf zondag 25 juni is een nieuwe expositie in Plein van Siena te zien van beeldend kunstenaar Gesa Pander uit de Rivierenbuurt.
Iedereen is van harte welkom om haar werk te bezichtigen.

Adres: Rijnstraat 109hs, 1079 HA Amsterdam
Di t/m vrij: 13u. – 18ul Zat.: 12u. – 17u

http://www.pleinvansiena.nl/ en

http://www.giselapander-gesa.nl/index.html

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Architectuurwandeling 24 juni

Architectuurwandeling Van paleizen voor arbeiders, burgers en cultuur

Zaterdag 24 juni 2017, 13.00-15.00 uur, Vertrek vanaf OBA Roelof Hartplein

Deze architectuurwandeling laat heel goed de grote omwentelingen in de architectuur en stedenbouw aan het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw zien. Richting de Oude Pijp is de typerende architectuur van de tot de jaren ‘60 nog verguisde speculatiebouw te zien.
Hoe dichter we bij het Museumplein komen hoe luxer en groter de woongebouwen worden met heuse villa’s voor de rijke burgerij. Hier staat ook het Hillehuis waar architect Michel de Klerk de eerste pogingen deed uit te breken uit de toen gangbare rationalistische benadering van het grote bouwblok.
De Amsterdamse Schoolstijl is in dit gebouw in zijn embryonale vorm te herkennen.

Het filiaal van de OBA is gevestigd in ‘Het Nieuwe Huis’ van de hand van Amsterdamse Schoolarchitect Barend van den Nieuwen Amstel die samen met architect Jop van Epen ook het ontwerp voor de Harmoniehof leverde. Architect Jan Frederik Staal schittert met een prachtig voorbeeld van Amsterdamse School architectuur in de Johan M. Coenenstraat.

De eyecatcher is natuurlijk het Museumplein met zijn drie schitterend vernieuwde musea – het Rijksmuseum (Pierre Cuypers), het Stedelijk Museum (Adriaan Weissman) en het Van Gogh Museum (Gerrit Rietveld). Het Concertgebouw (Dolf van Gendt) is het vierde culturele gebouw op het plein.

De wandeling duurt ongeveer twee uur.

De normale prijs is €12,50/met OBA-pas €7,50

Reserveren kan via info@degebouwengids.nl of via OBA Roelof Hartplein.
De OBA-vestiging is telefonisch te bereiken via: 020 6620094 of via roelofhartplein@oba.nl

Zaterdag 24 juni 13-15 uur OBA Roelof Hartplein.

(Ingezonden door Gepke Andringa)

Picknick Midzomer in het Martin Luther Kingpark, 24 juni,16.00 uur

Picknick Midzomer op 24 juni 2017 in het Martin Luther Kingpark, 16.00 uur Stadsdorp Rivierenbuurt houdt weer een picknick in het Martin Luther Kingpark. Op zaterdag 24 juni vanaf 16.00 uur bij een bank van Stadshout vlak bij het voormalige Miranda Paviljoen – nu Amstel Boathouse. Marianne Osnabrug is de initiator. Marianne: “Je zou het ook een feest kunnen noemen van een van de langste dagen. Wij hebben twee keer eerder een picknick op diezelfde plek en tijd van het jaar gehouden. Eenmaal met schitterend weer en de tweede keer was het gewoon koud. Maar beide keren was het heel gezellig. Een kenmerk van de feestelijke picknick is dat hij altijd doorgaat. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Tenzij het wel erg regent, dan wordt ter plekke besloten om te verplaatsen naar de vloer van de dichtstbijzijnde woning van een van de deelnemers. Dus trek een korte broek of een zomerjurk aan of een lekkere warme trui, eventueel een regenjas. Alles kan. Het is ook aan te raden, als je er zeker van wilt zijn dat je kunt zitten, zelf een vouwstoel mee te nemen. Neem ook een afvalzak mee. Wij willen natuurlijk wel de boel netjes achter laten! Een ander kenmerk is dat je iets te eten of te drinken meeneemt wat je zelf lekker vindt. Kook, bak of braad iets of koop gewoon iets lekkers. Je zult zien dat de lekkerste gevarieerde spijzen en dranken voor het grijpen staan. Ondertussen kunnen wij elkaar verhalen vertellen. Verrassingen zijn altijd leuk. Ik zie er nu al naar uit.” Z

Boekenmarkt zaterdag 24 juni

B O E K E N M A R K T
Zaterdag 24 juni 2017
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 24 juni liggen op de thematafel boeken over: ons koningshuis.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar

annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Carolien van den Handel)

20 juni: Repair Café in de RAI tijdens ReMaTec 2017

Pop up Repair Café in de RAI tijdens ReMaTec 2017
Op dinsdag 20 juni van 10.00 – 17.00 uur is er een pop up Repair Café in RAI Amsterdam ter gelegenheid van ReMaTec 2017.

Het Repair Café is gratis toegankelijk voor iedereen die iets te repareren heeft of graag zijn reparatiekennis wil delen. In het Repair Café is gereedschap en materiaal beschikbaar om reparaties uit te voeren op elektrische apparaten. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met kennis en vaardigheden op allerlei terreinen.

In het Repair Café draait alles om (samen) repareren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan hier samen met deskundigen mee aan de slag.

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan het Repair Café. Er wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Parkeren is mogelijk in P7, hier geldt een vast dagtarief van 18 euro.

Het Repair Café bevindt zich in hal 8 bij Entree F in congreszaal F002.

Over ReMaTec
ReMaTec staat bekend als hét internationale zakenplatform voor professionals uit de revisiebranche. Van 18 tot en met 20 juni in RAI Amsterdam

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Geld halen in de Scheldestraat?

Geld halen in de Scheldestraat kan dat niet meer…?

Bewoners in de buurt van de Scheldestraat zijn onprettig verrast door het sluiten van het ABN kantoor en het sluiten van de geldautomaat bij dat kantoor en de sluiting van de ING pinautomaat. Inde Scheldestraat bij de Ekoplaza.
De enige alternatieven zijn pinnen in de AH inde Maasstraat of pinnen naast het Kruidvat.
Dat is voor sommigen een stuk verder weg.

Er is door een aantal bewoners geschreven naar de ING om de automaal terug te plaatsen.
Zodra meer bekend is komt het op het prikbord.

De Ing lijkt zich de klachten aan te trekken. Een van de bewoners kreeg n.a.v. de klacht een bos oranje bloemen bezorgd met dank voor de feedback…..
Maar geld zat er niet bij…

(Ingezonden door Marjan Stomph)

AT5: Bang in het verkeer?

Ben je ook bang aan het worden in het verkeer?
Ouderen durven minder vaak de straat op vanwege verkeersdrukte.
Ook in ons Stadsdorp is iemand een paar jaar geleden erg verwond door een fietser.

http://www.at5.nl/artikelen/167718/ouderen-durven-minder-vaak-de-straat-op-vanwege-verkeersdrukte-clintenbelang-trekt-aan-de-bel

Plan en meldpunt
Cliëntenbelang Amsterdam gaat een ‘Witte plekkenplan’ maken. Witte plekken zijn gebieden waar de loopafstanden naar het openbaar vervoer te lang worden, of die om een andere redenen moeilijker bereikbaar worden. Ook zullen we verhalen van gebruikers bundelen, waaruit hun mobiliteitsbehoefte blijkt. Ten slotte denken we aan het instellen van een meldpunt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) via: b.weggeman@cliëntenbelangamsterdam.nl.

(Ingzonden door Marjan Stomph)

Rondleiding Plan Zuid

Op zaterdag 10 en zaterdag 17 juni organiseert het Stadsdorp samen met Miek Hoekzema een rondleiding door Plan Zuid.
We kennen Miek van haar leuke presentatie over de beelden van Hildo Krop in Zuid, en de rondleidingen beloven ook weer interessant te worden.
Op de themabijeenkomst over Plan Zuid, eind april, konden mensen zich opgeven, maar er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Dus wie zin heeft om mee te gaan: laat vóór 7 juni weten of je mee wilt, door een email te sturen naar info@stadsdorprivierenbuurt.nl.
Geef aan of je 10 of 17 juni wilt meelopen. Doe het snel, want het aantal open plaatsen is beperkt.
We starten om 11.00 uur met een kop koffie in de Maarten Luther Kerk en wandelen daarna in ongeveer een uur door Plan Zuid.

(ingestuurd door Carolien van den Handel)

Je Frans ophalen?

Een jaar of 9 was ik toen ik begon in het Franse klasje van juffrouw Theunissen op de Oranjeschool.
En wat is er van “al” dat Frans overgebleven? Zo goed als niets!
‘Le concertgebouw? A gauche chez le traffic-lights la bas. Excusez, le rouge-orange-vert, vous comprenez? Et continuez quelques minutes jus’qu a…’

Hou maar op, u herkent dit vast wel. Misschien iets voor een groepje stadsdorpers die hun Frans willen ophalen?
Bij voorkeur met iemand die ons dan bij de hand kan nemen op het Franse conversatiepad.
Wie reageert?

Fred Dubiez / fjdubiez@xs4all.nl

Muziektheatervoorstelling over Amsterdam Zuid

Beste mensen van Stadsdorp Rivierenbuurt,

We maken volgend jaar een bijzondere muziektheatervoorstelling over Amsterdam Zuid. Voor deze voorstelling verzamelen we geluiden en geluidsverhalen van bewoners van Amsterdam Zuid. Dat doen we in workshops die worden gegeven door componisten en schrijvers.

Onze eerste workshop vindt plaats op 24 mei en is bedoeld voor 55 plussers. Ik zou graag mensen van het stadsdorp willen uitnodigen voor deze workshop.

Waar: Huis van de Wik
Rijnstraat 115 1079 HA Amsterdam
Wanneer: woensdag 24 mei 2017
Tijd : 15:00-18:00
Info/aanmelding: 020- 4199886 en info@soundtrackcity.nl

Met vriendelijke groet,
Renate Zentschnig
artistiek directeur Soundtrackcity
————
Soundtrackcity
Veemkade 584-E
1019 BL Amsterdam
020-4199886
06-55376260
www.soundtrackcity.nl

Urban Sound Opera Flyer 1

Boekenmarkt

Zaterdag 27 mei 2017
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal,
een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals :
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 27 mei liggen er op de thematafel: kunstboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar: annemarie.behrens@gmail.com

 

Zomerleesgroepen van Senia

Graag willen wij de zomerleesgroepen onder de aandacht brengen van de mensen die uw locatie of webpagina bezoeken. 
De zomerleesgroepen worden in samenwerking tussen de OBA en de stichting Senia georganiseerd

Kort iets over Senia
De stichting Senia heeft als doel gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen rondom lezen, muziek luisteren of musea bezoek
Naast verdieping op de inhoud heeft dit ook een positief effect op de netwerkuitbreiding van de deelnemer
De doelgroep zijn 55 +
Sinds 2 jaar organiseren wij zomerleesgroepen. Deze groepen komen rondom een thema 3 maal bij elkaar en zij lezen 3 boeken die aansluiten bij het thema
Wij horen terug van deelnemers dat zij het als prettig ervaren in de zomerperiode een leuke activiteit te hebben daar veel reguliere activiteiten zomervakantie hebben

Deelnemers kunnen kiezen voor een bijeenkomst in hun regio maar mogen natuurlijk ook de keuze maken voor een andere regio
Voor verder contact:
Els Scholtes
Ambassadeur Senia Amsterdam
els.scholtes@hetnet.nl

 

Programma ontdek je buurt,17 mei.

Programma ontdek je buurt,17 mei.
gebied De Pijp/Rivierenbuurt:

> Pop-up store voor jongeren opent op Rijnstraat 85
> Rondleiding gebouw aan de Rijnstraat 113/Vechtstraat 92
> Geluksadvies van Welzijnscoach Dynamo
> Rondleiding Het Sarphatipark
> Wijksteunpunt !Woon
> Kop Zuidas
> Workshop tekenen en workshop textiel bewerken
> Open inloop Buurthuis Plan C Diamantbuurt
> In debat met jongeren uit de Diamantbuurt – de Edelsteen
> Bruislunch Huis van de Wijk de Pijp

Kijk voor het volledige programma en tijden op:
https://www.amsterdam.nl/zuid-gebied/nieuws/nieuws-stadsdeel/2017/04/17-mei-ontdek-buurt/

(Ingezonden door Marjan Stomph)

2 x Theater, 21 resp. 27 mei

Leuke theatervoorstelling: zondag 21 mei om 14.00 uur in Theater de Omval in Diemen: “De Ingebeelde Zieke”, door Theatergroep Diemen.
Als je zin hebt om mee te gaan: Liesbeth Kerkhoven heeft nog 2 plaatsen in haar auto en kan een kaartje voor je reserveren (eigen kosten).
Wie wil kan contact opnemen met Liesbeth Kerkhoven: tel nr.: 020-6426703. Wees er snel bij!

Wil je mee naar “De Freudjes, geen familie”, van Joan Nerderlof? Een interessante theatervoorstelling op zaterdag 27 mei om 20.15 uur
in Muiderberg, door toneelvereniging Stuk voor Stuk. Wie een kaartje wil (eigen kosten) en wil meerijden kan contact opnemen met Liesbeth Kerkhoven: 020 – 6426703. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

 

Wordt lid van het Amstelpark!

Ook het Amstelpark heeft nu een Vriendenvereniging.
Lid worden? Meld u aan!
Zie: http://www.amstelpark.info/vrienden-van-het-amstelpark
Gebruik het onderstaande contactformulier als u lid wilt worden, of iets wilt vragen.

Vermeld a.u.b. uw adres bij aanmelding als nieuw lid en maak minimaal €5 over op rekeningnummer:
NL19 INGB 0007742509 t.n.v. Vereniging Vrienden van het Amstelpark, Amsterdam o.v.v. Contributie Amstelparkvrienden.

Door lid te worden onderschrijft u de doelstellingen van de vereniging. Geef alstublieft bij ‘bericht’ aan of u ondersteunend lid wilt zijn, of actief lid.
Het verenigingsjaar loopt gelijk met het kalenderjaar, en de contributie bedraagt €5,- per jaar. Een ieder is uiteraard vrij om een hoger bedrag te betalen.
U ontvangt nog een bevestiging.
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor de Vrienden van het Amstelpark.

Inschrijfformulier lidmaatschap Vereniging Vrienden van het Amstelpark
Voornaam
…………………………………………………………………………………………..
Achternaam
…………………………………………………………………………………………..
Adres
………………………………………………………………………………………….
Emailadres
………………………………………………………………………………………….
Bericht:
ondersteunend/actief lid
………………………………………………………………………………………..
Plaats, datum:
………………………………………………………………………………………….
Handtekening:

Vereniging Vrienden van het Amstelpark, postadres Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam 020-400 45 03
Amstelparkvrienden@gmail.com

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Dichters in het Westerpark 11 juni

Tip:
Ik las in de MUG dat je op 11 juni in het Westerpark kunt luisteren naar dichters. Het is tussen 13:00 en 17:00u.

Het wordt hoog tijd dat er ook zulke leuke initiatieven worden genomen voor in het Maarten Luther Kingpark vind ik … De Parade is leuk, maar wat meer en kleinschaliger dingen zouden ook best kunnen.

(Ingezonden door Gepke Andringa)