– Wandel HeenenWeer

Wandel gezellig mee & steun HeenenWeer! Speciaal voor het 5-jarige jubileum van de stichting heeft HeenenWeer 4 verschillende wandelroutes met een thema opgesteld. Deze wandelroutes lopen door de wijkgebieden waar HeenenWeer actief is. Zo kunnen gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld kiezen voor het thema Speelplaatsen, waarbij ze diverse speel-spots in de Pijp/ Rivierenbuurt gaan ontdekken. Andere thema’s zijn: BeeldenReligieuze gebouwen en Struikelstenen. Kies een favoriet en maak op een leuke manier kennis met de schoonheid van de wijk.

Op zaterdag 14 mei start Wandel HeenenWeer! Online kunnen de wandelroutes worden gekocht voor €5,- per wandeling. Vervolgens ontvangt u een mail met een directe link plus een wachtwoord van de wandelroute naar keuze voor meer informatie. Wanneer u voldoet aan de opdrachten vermeld bij de wandeling en u laat dit ons zien tussen 12.00-15.00u in Buurtgebouw Hendrick de Keijser (Hendrick de Keijserplein 45), winnen de eerste 250 deelnemers een leuke HeenenWeer attentie.

Meer informatie: https://stichtingheenenweer.nl/wandel/

Extra: De vier themawandelingen zijn ook na 14 mei beschikbaar tot 1 september echter zonder winelement.

– Hejmisj Zain Concert 8 mei 2022 vanaf 14:15 uur

Hieronder vindt u de uitnodiging toekomen voor het concert van Hejmisj Zain en The Klezmer Society op zondagmiddag 8 mei 2022 aanvang 15:00 uur inloop 14:15 uur in de Amstelkerk, Amstelveld 10 te 1017 JD Amsterdam. 

Reserveren wordt aanbevolen per e-mail: finance@hejmisjzain.nl, telefoon: 06-43 075 346, informatie over het concert: info@hejmisjzain.nl, telefoon: 06-51 080 201

Bereikbaar via het openbare vervoer met Tramlijn 4 halte Prinsengracht.

- Jiddische Koor Hejmisj Zain Concert 8 mei 2022
Op zondagmiddag 8 mei 2022 aanvang 15:00 uur inloop 14:15 uur geeft het Jiddische koor Hejmisj Zain het jaarlijkse concert.

– Alzheimer Trefpunt 3 mei

Ons volgende Alzheimer Trefpunt vindt plaats op dinsdag 3 mei van 18:30 uur (inloop, start programma 19:00 uur) tot 21:00 uur.

Kim Erkens, bedenker van het Vergeet-mij-liedje,  geeft een workshop waarbij we ingaan op de rol van muziek bij het activeren van het brein en het samen maken van mooie herinneringen.

– Overlijden van Annelies Strijland

Tot ons verdriet moeten wij jullie laten weten dat Stadsdorper Annelies Strijland is overleden. Annelies was sinds 2018 lid van ons Stadsdorp en maakte deel uit van Binnenbuurt Rijn Oost. Ze sloot zich regelmatig aan bij de jeu-de-boules club, en heeft daarvan genoten. De begrafenis is zaterdag 10 april om 14.30 uur op Zorgvlied.

– Alzheimer Trefpunt over veranderend gedrag, 5 apr.

Het Alzheimer Trefpunt heet u dinsdag 5 april weer van harte welkom.  In het verlengde van de bijeenkomst in maart wordt verder doorgegaan op het thema “Omgaan met veranderend gedrag”. 

Met het ontstaan van geheugenprobemen verandert ook het gedrag van uw naaste. U reageert soms niet meer op elkaar zoals u van elkaar gewend bent. Samen  wordt besproken hoe u daar mee om kunt gaan.

Casemanager Dementie Frieda Kooij, psycholoog Laura Rustemeijer en maatschappelijk werker Wouter Plaatsman vertellen uit de dagelijkse praktijk welke voorbeelden zij tegenkomen. Na de pauze wordt gewerkt aan een overzicht van tips die zijn  geleerd.

U bent vanaf 18:30 uur van harte welkom, om 19:00 uur starten wij met ons programma. U treft ons op:

Lekstraat 13A, 1079 EK Amsterdam

– Alzheimer Trefpunt opent haar deuren, 1 maart

Omgaan met veranderend gedrag
————————————————————
Met het ontstaan van geheugenproblemen verandert ook het gedrag van uw naaste. U reageert soms niet meer op elkaar zoals u van elkaar gewend bent. Samen bespreken we hoe u daarmee om kan gaan.
 

Casemanager Dementie Frieda Kooij, psycholoog Laura Rustemeijer en maatschappelijk werker Wouter Plaatsman vertellen uit de dagelijkse praktijk welke voorbeelden zij tegenkomen. Na de pauze werken we met elkaar aan een overzicht van tips die we van elkaar hebben geleerd.

U bent vanaf 18:30 uur van harte welkom, om 19:00 uur starten we met ons programma. U treft ons op Lekstraat 13 A, 1079 EK Amsterdam (gebouw De Berlage).
Bij ons kunt u veilig langskomen!

Een QR code of vaccinatiepaspoort is niet nodig. Natuurlijk kunt u een mondkapje dragen. Onze locatie is ruim genoeg om afstand te bewaren. Voelt u zich niet lekker? Stel uw bezoek dan uit!

** Het Geheugensteunpunt in uw buurt
————————————————————
Het AlzheimerTrefpunt is het Geheugensteunpunt in uw buurt en is gratis toegankelijk.

Ons Trefpunt is iedere eerste dinsdag van de maand de ontmoetingsplaats voor mensen die zelf, of als naaste, te maken krijgen met dementie.

** Eet gezellig mee bij Buurzaam Koken
————————————————————
Voorafgaand aan ons Trefpunt kunt u gezellig mee eten bij burenmaaltijd Buurzaam Koken. We gaan om 17:30 uur aan tafel, een drie-gangenmenu kost € 6,-. Het is wel nodig om een plaatsje aan tafel te reserveren.

Dat kan via www.buurzaamkoken.nl of telefonisch via 020 – 369 43 47.

===================================================

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Wouter Plaatsman  / 06 – 1319 7993
** alzheimertrefpunt.amsterdamzuid@alzheimervrijwilligers.nl

 

 
 
 
 

 

 

– Samen gedichten lezen

Houd je van gedichten maar kom je er niet aan toe om ze te lezen, of lijkt het je leuk om in groepsverband kennis te maken met poëzie? Misschien is dan de poëzie leesgroep van het Stadsdorp Rivierenbuurt iets voor jou! Wij zijn op zoek naar nieuwe deelnemers.

In de poëzie leesgroep delen we gedichten rond thema’s die we met elkaar afspreken, bijvoorbeeld liefde, bomen, afscheid, dieren. Ieder gaat in boekenkast, bibliotheek of via internet op zoek naar een paar gedichten over het gekozen thema en deelt ze uit op de bijeenkomst.

Je kunt gedichten kiezen omdat je ze mooi vindt. Of raadselachtig, maar intrigerend. Kortom het is een manier om samen er wat dieper in te duiken. We lezen klassiekers zoals Ida Gerhardt of Vasalis, maar we kunnen ook genieten van een speels gedicht van Willem Wilmink of Judith Herzberg.

Om de beurt lezen we een ingebracht gedicht hardop voor aan elkaar. Daarna volgt de bespreking: we maken opmerkingen, stellen vragen en doen suggesties. Door dit aandachtig, proevend te doen, ontvouwt het gedicht zich in zijn verschillende, mogelijke betekenissen. Of soms kun je er niets mee, dat kan ook.

De poëzie leesgroep komt elke derde zondag van de maand van 10.30-12.30 uur bijeen in “Rijn 58”, Rijnstraat 58. Deelname is gratis. Belangstelling? Kom gerust een keer meedoen!
Aanmelden bij Els Lock, elselot@xs4all.nl of bij Carin Giesen, giesen.cwm@kpnmail.nl.

– Digitale voorlichtingsbijeenkomst over langer zelfstandig thuis wonen, 20 jan

Langer zelfstandig blijven wonen?
Hoe doe ik dat?  Wat is er mogelijk?

Op donderdagmiddag 20 januari (14.30 tot 15.30 uur) geeft !WOON een digitale voorlichtingsbijeenkomst over langer zelfstandig thuis wonen voor ouderen.

Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden: https://www.wooninfo.nl/agenda/webinar-langer-zelfstandig-thuis-wonen/

De volgende onderwerpen komen aan bod:

·         De verschillende soorten ouderenwoningen

·         Regeling van Groot naar Beter

·         Regeling van Hoog naar Laag

·         Inschrijving WoningNet

·         De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), woningaanpassingen en verhuiskosten

·         Wooncoachproject van !WOON

·         Onderhoud voor rekening huurder / verhuurder

Er is na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

– “About Schmidt” film in Silver Screen Hoekhuis, 21 jan.

Silver Screen Hoekhuis gaat in 2022 het 5e jaar in. Met een lustrumviering op vrijdag 22 april 2022 en een speciaal programma met een muziekdocumentaire en ‘omlijsting’. 

De Corona-maatregelen blijven nog van kracht in het Hoekhuis, met een mondkapjesplicht tijdens het rondlopen en de 1,5-meter maatregel. Tevens de standaardmaatregelen en de nodige ventilatie. Gezien de sociale functie van het Hoekhuis is het corona-toegangsbewijs niet verplicht. Wel vragen wij u bij klachten thuis te blijven. Tevens handhaven we de vooraanmelding om zicht te houden op het aantal bezoekers.
 
Ook in januari organiseren we maar één voorstelling, met maximaal 7 bezoekers.

 
Onderstaand informatie over de film in januari:

Vrijdag 21 januari 2022 vertoont Silver Screen Hoekhuis de Amerikaans film: 
“About Schmidt” 

In deze film uit 2002 speelt een briljante Jack Nicholson de hoofdrol. Hij is Warren Schmidt, die na een succesvolle loopbaan met zijn vrouw wil gaan reizen met de camper. Als zijn vrouw plotseling overlijdt wordt hij op zichzelf teruggeworpen maar besluit toch op reis te gaan, dat tegelijkertijd een zoektocht wordt naar zichzelf.

In de bijlage vindt u de flyer van de film “About Schmidt”.

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of mobiele nummer. 

Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.00 uur,  aanvang film 14.15 uur
4,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis
Bert Bakker,

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Dr. Knock film in Silver Screen Hoekhuis, 17 dec.

In december organiseert Silver Screen Hoekhuis maar één voorstelling, met maximaal 6-7 bezoekers.

Onderstaand informatie over de film in december:
Vrijdag 17 december vertoont Silver Screen Hoekhuis de Franse film: 
“Dr. Knock” 

Knock is een briljante voormalige zwendelaar die nu een arts is. Hij verhuist naar een dorp in de Zwitserse Alpen om de praktijk van een collega over te nemen. Hij staat ervan versteld dat de zuivere berglucht en het verkwikkende klimaat de inwoners in een uitstekende gezondheid houdt. Knock is echter vastberaden om zijn fortuin te maken en overtuigt de bevolking ervan dat een gezond persoon ziek is maar het niet weet. Als meester in de kunst van de verleiding en manipulatie diagnosticeert hij iedereen
met een ziekte, zowel echt als denkbeeldig.

(In de bijlage vindt u de flyer van de film “Dr. Knock”)

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of mobiele nummer. 

Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.00 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis
Bert Bakker, silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Japanse film in Silver Screen Hoekhuis, 19 nov.

Na de vernieuwde herziening van de Corona-maatregelen blijft het Hoekhuis open, maar wel met een mondkapjesplicht tijdens het rondlopen. Verder zonder 1,5 meter maatregelen, maar wel met blijvende aandacht voor drukte en de nodige ventilatie. Gezien de sociale functie van het Hoekhuis is het corona-toegangsbewijs niet verplicht. Wel vragen wij u bij klachten thuis te blijven. Tevens handhaven we de vooraanmelding om zicht te houden op het aantal bezoekers.
Door het loslaten van een maximum van 9 toeschouwers organiseren wij nog maar één voorstelling van de film.
.
Onderstaand informatie over de film in november:

Vrijdag 19 november vertoont Silver Screen Hoekhuis de Japanse film: 
“The Mourning Forest”

De verwarde man Shigeki en zijn jonge begeleidster Machiko dragen allebei het verlies van een naaste met zich mee: hij van zijn vrouw, zij van haar kind en echtgenoot. Op de 33ste sterfdag van zijn vrouw besluit Shigeki het graf van zijn vrouw een laatste maal te bezoeken. Twee dagen lang dolen ze door een immens smaragdgroen bos, een tocht die voor hen beiden een rouwproces kan helpen afsluiten.

In de bijlage vindt u de flyer van de film.

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres of mobiele nummer. 

Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.00 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis
Bert Bakker,

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Boekbespreking Hemley Boum bij Plein van Siena, 4 nov.

Boekbespreking Hemley Boum: De dagen komen en gaan

Deze aangrijpende roman, verteld door de ogen van drie vrouwen uit drie generaties, geeft een goed beeld van de enorme verwarring in Kameroen die is ontstaan met het kolonialisme, en voortduurt tot de dag van vandaag en jonge mensen in de armen van de Boko Haram drijft.

Deze roman werd bekroond met de Grand Prix littéraire d’Afrique noir. Gesprek o.l.v. Gertrud Maes, die vertaald heeft samen met Mieke Maassen en Alice Teekman.

Oorspronkelijke titel: Les jours viennent et passent (Gallimard, 2019).

 Begeleiding: Gertrud Maes

Waar: Plein van Siena, Rijnstraat 109 hs, 1079 HA Amsterdam

Wanneer: do 4 nov

Tijd: 20:00

Kosten: € 9,-. Vooraf op te geven: info@pleinvansiena.nl

– Het Aanvullend Openbaar Vervoer verandert

Vanaf 1 januari veranderen de regels van het Aanvullend Openbaar Vervoer. Het AOV wordt alleen beschikbaar voor Amsterdammers die daar echt van afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking hebben. Ook kunnen mensen die reizen met RMC nog maximaal 1.500 kilometer per jaar reizen met de AOV-pas.

Wie nu een AOV-pas heeft, raakt hem niet kwijt. Wel gaat het maximale aantal kilometers naar 1.500 voor mensen die reizen met RMC. U krijgt automatisch een bericht als u de 1.250 kilometer nadert. Als u met Transvision reist, verandert er voor u niets. Voorheen kon iedereen die 75 werd, AOV aanvragen. Dat verandert nu. Als u na 1 januari 2022 75 jaar wordt, krijgt u alleen nog een pas als u een beperking hebt.

Brief

Iedereen die in 2021 een AOV-pas heeft en met RMC reist, krijgt een brief met alle informatie op een rij. Bel de WMO Helpdesk als u vragen hebt. Het gratis telefoonnummer is 0800 0643. De WMO helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. U kunt ook kijken op amsterdam.nl/aov of langsgaan bij het Sociaal Loket bij u in de buurt.

Ingezonden door Marjan Stomph.

– Alzheimer Trefpunt opent deuren weer, 2 nov

Op dinsdag 2 november 2021 zal het Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid haar deuren weer openen. Het thema van de avond zal zijn: Blijf verbonden! Het verlies van een gezond geheugen verandert de leefwereld van uzelf en uw naasten. We bespreken met elkaar hoe u ondanks de groter wordende verschillen toch met elkaar verbonden kunt blijven.
 
Wij willen u van harte uitnodigen en/of vragen om de avond onder de aandacht te brengen bij uw cliënten (de printversie van de flyer zit in de bijlage).
 
Locatie: Dienstencentrum de Berlage, Lekstraat 13A
Inloop vanaf 18.30 uur, start 19.00, einde 21.00 uur, toegang is kosteloos.
 
Vooraf kunt u vanaf 17:30 uur bij ons genieten van een maaltijd bij Buurzaam Koken (€ 6,-). Het is wel nodig om een plaatsje te reserveren via 020 – 369 43 47 of www.buurzaamkoken.nl.
 
Een vaccinatiepaspoort of QR code is niet nodig. Onze locatie is ruim zodat we afstand kunnen houden. Voelt u zich niet lekker? Stel uw bezoek dan uit!

– Huurders Netwerk Amsterdam zoekt twee bestuursleden, 25 okt.

Het Huurders Netwerk Amsterdam zoekt twee bestuursleden voor het stichtingsbestuur. Enthousiaste bestuursleden die voldoen aan het profiel in de bijlage. Geinteresseerden wordt gevraagd een motivatie voor 25 oktober te mailen naar info@huurdersnetwerkamsterdam.nl.

Ook bij vragen kunt u contact opnemen via dit e-mailadres.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de avond op 28 oktober en 1 november.
Kijk op www.huurdersnetwerkamsterdam.nl voor meer informatie.

Ingezonden door Herman Melkman.

– Gratis tulpenbollen voor geveltuintjes

Pimp je straat en buurt op met gratis tulpen! Tulp Festival Amsterdam schenkt samen met Amsterdam Tulip Museum 10.000 bollen van de frivole rood met wit gefranjerde tulp ‘New Santa’ om in Amsterdamse geveltuintjes te planten, op het balkon aan de straat, of rond bomen in de straat.

Tijdens het Tulp Festival in april 2022 zal de ‘New Santa’ samen met honderden andere soorten tulpen Amsterdam in bloei zetten. Overal in de stad, langs straten, op pleinen en in perken en parken zullen honderdduizenden tulpen een kleurrijk saluut brengen aan het voorjaar, onder het motto: voor iedere Amsterdammer een tulp! Dus, maak je geveltuin winterklaar en zet er tulpen in. Per adres is een gratis pakketje met 35 bollen beschikbaar. Kijk op www.tulpfestival.com voor de voorwaarden en bestel snel, want Op=Op!

Stuur een e-mail naar info@tulpfestival.com met naam, adresgegevens en foto van de plek waar u de tulpen gaat planten. Voorwaarde is dat ze zichtbaar zijn voor iedereen in de straat. Bestel snel, want Op=Op. Na bevestiging van ontvangst van uw aanvraag, kunt u de tulpenbollen ophalen bij Amsterdam Tulip Museum op de Prinsengracht 116.

Voor de folder klik hier ->>

– Week van de eenzaamheid in Zuid, 30 sep-6 okt.

Van 30/9 tot en met 7/10 zijn er in de Rivierenbuurt en in heel Zuid activiteiten om elkaar te ontmoeten in de week van de eenzaamheid.

Kijk eens in het programma misschien is er iets bij jou in de buurt wat je leuk lijkt. Hier is het programma voor de Rivierenbuurt.

Op  7 oktober is op het Victorieplein van 13.00 – 15.00 uur een straatactie. Wie weet ontmoet je iemand die je lang niet zag, of krijg je antwoord op een vraag die je hebt.

Hier is het programma van heel Zuid.

Ingezonden door Marjan Stomph, Werkgroep zorg en wonen

 

– “Het Plein” straattheater achter CC-Amstel, 24 +26 sep.

Eén van onze Stadsdorpers, Gepke Andringa, speelt mee in het stuk Het Plein. De uitvoering vindt plaats op het Dora Tamanaplein (achter theater en bibliotheek CC-Amste).

 De uitvoeringen zijn gratis en op:

* Vrijdag 24 september om 19:00u. of
* Zondag 26 september om 15:00u. èn om 19:00u.

Het duurt ongeveer een half uur. Het vindt buiten plaats, dus het advies is om wel warme kleding aan te doen.

We waarderen het zeer als u/je komt kijken.

 

“Robot en Frank” film in Silver Screen Hoekhuis, 17 +24 sept.

Onderstaand informatie over de film van Silver Screen Hoekhuis in september:

Vrijdag 17 en 24 september vertoont Silver Screen Hoekhuis de Amerikaanse film:   “Robot & Frank”
 

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over de zestiger Frank, die door zijn beginnende Alzheimer een teruggetrokken en eenzaam leven leidt. Zijn kinderen hebben weinig tijd om hun vader te bezoeken en zijn enige uitstapje is naar de bibliotheek voor de charmante medewerkster Jennifer. Wanneer het steeds slechter gaat met de gezondheid van Frank, besluit zijn zoon om een robot te installeren die voor hem zal zorgen.
Dit is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap.

In de bijlage vindt u de folder van de film.

De beperkende maatregelen blijven in september nog van kracht. Na de aankondiging van vernieuwing/afschaffing van maatregelen op 20 september wordt binnen het Hoekhuis nader bekeken op welke wijze activiteiten worden georganiseerd.

Voor Silver Screen bestaat tot die tijd nog een ‘filmopstelling’, rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 17 of 24 september wilt komen.

 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.


N
amens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

Bert Bakker, silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Wij Ouder en Wijzer starten bijeenkomsten, 24 sep.

Nieuwe serie bijeenkomsten Wij Ouder Wijzer
Start op 24 september in Oba Linnaeusstraat, op vrijdagochtend van 10.00 – 12.30 uur.

Wij Ouder Wijzer is een programma voor en door senioren. Het is bedoeld voor thuiswonende 55-plussers, die de veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden, met anderen willen bespreken en onderzoeken. In 8 groepsbijeenkomsten komen onderwerpen aan de orde die te maken hebben met welzijn en positieve gezondheid.

De groep bepaalt zelf de onderwerpen; kennis en ervaring van de groepsleden staan centraal. Wat betekent kwaliteit van leven voor jou en hoe geef je dat vorm? Welke activiteiten dragen bij aan jouw welzijn en hoe kun je die blijven doen in deze levensfase? Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: wat is wel/niet prettig aan ouder worden, positieve gezondheid, wonen, sociale netwerken, bewegen en voeding, zingeving en tijdsbesteding.

Voor de flyer met alle data klik hier.

Met elkaar en samen weten we meer. Dus… als je zin hebt in contact met leeftijdsgenoten- Stadsdorpers en anderen -, je ervaringen wilt uitwisselen, meld je aan bij Hester Smid. Per telefoon: 06 123 994 35 of e-mail: heasmid@gmail.com.

Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met het Stadsdeel Oost, de HVA (die het Gezond en Actief Ouder Worden programma ontwikkelde), praktijk Ergo Dichtbij en de Oba.

Ingezonden door Hester Smid

-Inschrijfdag cursussen SeniorWeb Amsterdam Zuid, 11 sep.

Vanaf september gaat SeniorWeb Amsterdam-Zuid weer een volledig cursusprogramma draaien in het Huis van de Wijk in de Rijnstraat.  Niet alleen in het mooie gerenoveerde gebouw maar ook in een leslokaal dat nu voldoet aan alle huidige veiligheidseisen. Voldoende afstand door een nieuwe indeling en maximaal zes cursisten per cursus/workshop. 

De inschrijfdag is 11 september van 11:00 tot 14:00 uur.

Het programma  bestaat opnieuw uit starterscursussen en meer gevorderde cursussen, Daarnaast zijn er workshops over actuele onderwerpen, een spreekuur op dinsdag ochtend voor al uw vragen en problemen en tenslotte een inloop op woensdag ochtend voor al diegenen die nog wat twijfelen over hun eerste stappen in de digitale wereld. 
Ons volledige programma vindt u op  website of in de folder, die u kunt afhalen in het Huis van de Wijk.

– Stadsdorper Marianne Blok, sopraan, is overleden.

De Nederlandse sopraan Marianne Blok, geboren in Panama, is vorige week op tachtigjarige leeftijd overleden.  Ze studeerde aan  het conservatorium van Amsterdam en werd een gevierd coloratuursopraan.
Zij is maar een paar jaar lid geweest van ons Stadsdorp. 

Een ieder die op welke wijze dan ook een band met Marianne had, wordt uitgenodigd om afscheid van haar te nemen op zaterdag 4 september om 12.00 uur in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 te Amsterdam. Inloop vanaf 11.00 uur.

De crematie zal aansluitend in besloten kring plaatsvinden in Crematorium Zorgvlied, Amsteldijk 275 te Amsterdam. 

 

– Silverscreen Hoekhuis toont “La belle époque”, 20 +27 aug

Onderstaand informatie over de film van Silver Screen Hoekhuis in augustus:

Vrijdag 20 en 27 augustus vertoont Silver Screen Hoekhuis de recente Franse film: 
“La belle époque”

Je krijgt de kans om een deel van je leven opnieuw te beleven, zou je dat doen? In deze film kiest Victor voor zijn grote liefde. 

In de bijlage vindt u de flyer van de film.

De beperkende maatregelen blijven van kracht, in ieder geval tot 1 september.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 20 of 27 augustus wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis, maar kunnen af op de zitplaats. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis
Bert Bakker,

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Actie ‘Niet te koop’, 10 juli 15:00

Zaterdag 10 juli actie bij Waalstraat 160 hs van actiegroep ‘Niet Te Koop’.

Aanvang 15.00 uur

Woningcorporaties verkopen steeds meer woningen. ook geschikte woningen voor senioren.

Huurdersverenigingen zijn daar tegen in actie

Woon je in de buurt ga helpen…

Ingezonden door Marjan Stomph en Herman Melkman.

 

 
 
 
 
 
 
 

– Vul Buurtenquete Zuid 2021 in!

Beste stadsdorpers laat weten wat je belangrijk vindt in de buurt en vul de enquête in!

Stadsdeel Zuid nodigt bewoners uit om deel te nemen aan de Buurtenquête Zuid 2021. Dit onderzoek, dat plaatsvindt van maandag 14 juni tot en met vrijdag 9 juli, wordt uitgevoerd door Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam.

https://www.amsterdam.nl/nieuws-stadsdeelzuid/doe-mee-buurtenquete-zuid-2021/

Ingezonden door Marjan Stomph.

– “Going in style” film in Silver Screen Hoekhuis, 18 + 25 jun

Op vrijdag 18 en 25 juni vertoont Silver Screen Hoekhuis de Amerikaanse film:  “Going in style”
 

Drie mannen (gespeeld door o.a. Morgan Freeman en Michael Caine) verliezen hun pensioengeld en gaan op zoek naar uitdagender manieren om geld binnen te halen. Maar of het beroep bankovervaller hen zo goed ligt…?

In de bijlage vindt u de flyer van de film

De beperkende maatregelen blijven van kracht, in ieder geval tot 1 september.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 18 of 25 juni wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.
 

– “Hope Springs” film 21 en 28 mei

Op vrijdag 21 en 28 mei vertoont Silver Screen Hoekhuis de Engelse film: 
“Hope Springs”

Dertig jaar huwelijk heeft de middelbare Maeve (Meryl Streep) doen besluiten om de dingen iets krachtiger aan te pakken, met name op relatiegebied. Als ze hoort van een beroemde relatiegoeroe in het plaatsje ‘Great Hope Springs’, moet ze haar sceptische man op een vliegtuig zien te krijgen voor een intensieve week van huwelijk en sekstherapie  

In de bijlage vindt u de flyer van de film,

De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 21 of 28 mei wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.
 
Bert Bakker

– Lekkere gratis lunch zoekt eters

Ben jij of ken jij iemand die (wekelijks) op zaterdagmiddag een lekkere, gratis lunch wilt komen afhalen? Dan hebben wij goed nieuws! 
 
Met veel enthousiasme kookt een nieuwe BuurtBuik sinds 1 mei vanuit Huize Lydia een heerlijke lunch van overgebleven voedsel uit de buurt. Wij halen verse ingrediënten op bij lokale groenteboeren, supermarkten en bakkers die het anders weg zouden gooien. En samen met vrijwilligers bereiden we hier vervolgens een drie gangen menu van die we gratis weggeven aan mensen die zich hiervoor aanmelden. 
 
Het enige wat we nog nodig hebben ben jij! Wij zoeken mensen om het op te eten. Iedereen is welkom en je kunt je aanmelden via de volgende link: https://buurtbuik.nl/amsterdam-oud-zuid/  Hier vind je meer informatie,  kun je je inschrijven op een tijdslot om je lunch af te halen tussen 13u en 14u of kun je ons vragen stellen. 

– Zeer toegankelijke website voor computervragen

Een van de Seniorweb Amsterdam Zuid docenten, Henk Schaap, heeft een website ontwikkeld, waar u antwoorden kunt vinden op veel vragen omtrent Windows 10, iPhone/iPad, Android smartphone/tablet. Vragen op beginnersniveau maar ook meer geavanceerd. En daarnaast over specifieke onderwerpen als videobellen, podcasts, beveiliging op diverse apparaten en nog veel meer. En bv. ook nog een uitgebreid overzicht van alle apps die Google levert. Genoeg interessante onderwerpen om als beginner of gevorderde internetgebruiker uren rond te dwalen.

Het bijzondere van de website is dat deze zo georganiseerd is dat u makkelijk uw weg kunt vinden naar die onderwerpen, waarin u geïnteresseerd bent. Een waardevolle aanvulling op het totale programma van SeniorWeb Amsterdam Zuid.
U vindt de website hier: www.adamcomputerhulp.nl

– Vanaf 4 mei start Senorweb Amsterdam Zuid weer

Nu de vaccinatiegraad van docenten en cursisten toeneemt, gaat Seniorweb Amsterdam Zuid activiteiten weer opstarten.
Het wekelijkse spreekuur begint vanaf dinsdag 4 mei, tussen 10.00 en 12.00 uur. Daarna kunt u  wekelijks dinsdagmorgen  op afspraak langskomen in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Rijnstraat 115. Het spreekuur is geen vervanging van cursussen/workshops maar bedoeld om gerichte vragen c.q. problemen op te lossen.

Hoe werkt het?

 • Het spreekuur werkt alleen op afspraak.
 • U kunt zich aanmelden per telefoon (06-80140373) of per e-mail (seniorweb.amsterdamzuid@gmail.com) onder duidelijke vermelding van uw vraag en telefoonnummer.
 • Een docent neemt dan contact met u op om een afspraak te maken.
 • Uiteraard houden we ons aan de coronamaatregelen.
 • We werken in een veilige lesomgeving.
 • Een afspraak duurt twintig minuten
 • Per keer zijn niet meer dan vier mensen in ons leslokaal aanwezig.
 • Na elke afspraak worden tafels, apparatuur e.d. gereinigd

Zie ook de site seniorweb.amsterdamzuid.nl

 

 

– “La Vérité” in Silver Screen Hoekhuis, 16 + 23 apr.

Op vrijdag 16 en 23 april vertoont Silver Screen Hoekhuis de Franse film van een Japanse regisseur:
“La Vérité”

Het verhaal een dochter die, met man en dochter, terugkeert naar Frankrijk en daar de ‘strijd’ aangaat met haar moeder die als actrice (Catherine Deneuve) het niet zo nauw neemt met de waarheid.

In de bijlage de flyer van de film “La Vérité”.

De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 16 of 23 april wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Bert Bakker, namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– “Evening” film Silver Screen Hoekhuis, 19+26 mrt

In de overgang naar de lente is Silver Screen Hoekhuis aan de derde film dit jaar. Nog steeds met beperkingen vanwege corona. Voorlopig blijven zij in het eerste halfjaar van 2021 vertoningen organiseren op de derde en vierde vrijdag van de maand, afhankelijk van de aanmeldingen.

Op vrijdag 19 en 26 maart vertoont Silver Screen Hoekhuis de film (uit 2007) :

“Evening”

Het verhaal over het romantische heden en verleden van de op sterven liggende Ann Grant en haar dochters Constance en Nina. Op haar sterfbed herinnert Ann zich haar geschiedenis en vertelt haar dochters de doorslaggevende momenten van 50 jaar geleden, die hun leven zo gemaakt hebben als het is.
(M
et Vanessa Redgrave in de hoofdrol; en bijrollen van Glenn Close en Meryl Streep).

De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 19 of 26 maart wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 

rnamens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Omgevingsvisie Amsterdam 2050 ter inzage

Wat voor stad willen we zijn in 2050? De afgelopen twee jaar voerden het stadsbestuur en insprekers het gesprek over de toekomst van onze stad. En nu is het zover: de ontwerp-Omgevingsvisie Amsterdam2050 is op 12 januari vastgesteld door het college van Burgemeester & Wethouders en ligt vanaf donderdag 21 januari 2021 voor zes weken ter inzage. Een belangrijke mijlpaal!

Laat uw mening horen.  Ga dan naar www.amsterdam.nl/omgevingsvisie.nl en meld u aan voor een van de spreekuren. Wilt u meer lezen over de inhoud? Ga dan naar amsterdam2050.nl. Hier staan de belangrijkste punten uit de omgevingsvisie samengevat.

Wilt u uw mening achterlaten en hiermee een zogenaamde zienswijze indienen? Dat kan! Hoe dat precies werkt leest u ook op amsterdam.nl/omgevingsvisie.

 

 

 

 

– Laat weten wat je van ontwerp Hogelandplein vlak bij Veluwebuurt vindt!

Het voorlopig ontwerp voor het Hogelandplein in buurt Kop Zuidas is gereed.  Dit plein ligt vlak bij de Veluwebuurt.  Laat weten wat u van het ontwerp vindt dat na eerdere inspraak tot stand is gekomen.

Klik hier voor de website en filmpje: https://zuidas.nl/blog/2021/bekijk-alvast-het-hogelandplein-in-kop-zuidas

U kunt tot en met 5 maart a.s. uw reactie direct op de website geven. Ook organiseert het Project Kop Zuidas een telefonisch spreekuur waar u uw vragen kunt stellen. Dit spreekuur vindt plaats op woensdag 24 februari tussen 15.00 en 17.00 uur. U kunt dan bellen via 0800 – 5065.

 

– Doe mee aan de landelijke op-schoon-dag 20 maart

Doe mee aan de landelijke op-schoon-dag op 20 maart, alleen of start een groepje dat meedoet.  Zie https://www.nederlandschoon.nl/Landelijke-Opschoondag-2021

Wie begint? Meld het op het prikbord, voorbeeld doet volgen….Wie weet krijgen wij veel volgers. Of wil je het simpeler houden? In Stadsdorp Olympia namen mensen het initiatief voor Zwerfie-Zuid. Zwerfafval in de buurt opruimen en samen wandelen en elkaar zien.

Een leuk idee? Neem dan het initiatief in je buurt.

Ingezonden door Marjan Stomph

– Nieuw telefoonnnummer HvdW Rivierenbuurt

Het Huis van de Wijk Rivierenbuurt heeft een nieuw  telefoonnummer: 020- 820 4492.  Via dit nummer krijgt u een keuze menu: 1. het beheer, 2. de financiele administratie en 3. de porgramma coordinator.

In verband met corona is de programmering van het nieuwe Huis in de Rijnstraat 115 nog steeds niet compleet en werken sommige mensen thuis.  Wilt u ons toch bereiken dan kunt u ook een mail sturen naar programmacoordinator@woor.nl. Geef aan of u teruggebeld wil worden. 

Zie voor meer informatie de website en de Facebookpagina.

 

– Silver Screen Hoekhuis toont Belgische film, 19 +26 feb.

Op vrijdag 19 en 26 februari vertoont Silver Screen Hoekhuis de Belgische film uit 2016 :
“Achter de wolken”

Emma en Gerard komen elkaar na meer dan 50 jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden, maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Vijftig jaar later vinden ze elkaar terug en worden opnieuw verliefd. Kan je aanknopen met wat je vijftig jaar eerder achterliet? Het verhaal van een overweldigende laatste liefde, beleefd met de intensiteit van de eerste.  

(In de bijlage vindt u de flyer van de film “Achter de wolken”).
  
De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 19 of 26 februari wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

 

Namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Vaccinatie 80 + start in RAI

Deze week begint in de RAI de coronavaccinatie van Amsterdammers tussen de 80 en 85 jaar, meldt het Stadsdeel Zuid. Zij krijgen vanaf 4 februari een uitnodiging per post en maken zelf een afspraak via het landelijke telefoonnummer. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar, dus maak snel een afspraak als u bent uitgenodigd.

De vaccinatie in de RAI is bedoeld voor Amsterdammers vanaf 80 jaar die mobiel genoeg zijn om zelf naar de vaccinatielocatie te komen. Kunt u echt niet zelf reizen, ook niet met hulp van anderen, dan krijgt u de vaccinatie van uw huisarts. Als u boven de 90 bent, neemt uw huisarts persoonlijk contact met u op over de coronaprik. Na de 80-plussers, zijn ook andere leeftijdsgroepen boven de 60 jaar aan de beurt. U ontvangt hierover bericht zodra het zover is.

 LET OP!

Er zijn oplichters actief die ouderen bellen om uit naam van de GGD thuis te komen vaccineren. Dat doet de GGD niet. 

– Let op misleiding per telefoon over vaccinatie!

Er worden ouderen thuis opgebeld om uit naam van de GGD thuis te komen vaccinerenDit doet de GGD niet. Er wordt hier misbruik gemaakt van een kwetsbare groep ouderen.

GGD heeft reeds een melding op haar website gezet, dat deze telefoontjes niet van de GGD komen en verzoekt iedereen hier niet op in te gaan. De GGD heeft inmiddels ook de huisartsen in de regio op de hoogte gebracht van deze acties van onbekenden. Het is een bijna misselijk makende actie van individuen om misbruik te maken van de situatie. Ik doe bij deze dan ook de oproep aan alle ouderen: trap er niet in en neem contact op met uw huisarts of de GGD als u het niet vertrouwt. Nogmaals: de GGD vaccineert niet aan huis!

Voor het nieuwsbericht op de GGD website: https://www.ggd.amsterdam.nl/nieuwsoverzicht/ggd-vaccineert-niet-thuis/

 

Werkgroep zorg en wonen

 

– Goed verhaal over BUUV Amsterdam-Zuid in “Wij in de Wijk”

De publicatie “Wij in de Wijk 2″ van Movisie heeft een goed verhaal en uitgebreide analyse over het online burenhulp platform BUUV Amsterdam-Zuid. “Beter een goeie BUUV” is de hoofdkop. Daaronder de kop: “Werken aan sociale cohesie in Amsterdam-Zuid”.  Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.

De publicatie is gerealiseerd in het kader van een groot en landelijk programma “Versterken sociale basis”, waarin gemeenten, ministeries, werkplaatsen en VNG leren in de praktijk. Met hulp van Movisie.

BUUV is een online platform waar hulpvragers en hulpbieders zichzelf kunnen aanmelden en – in principe zonder tussenkomst van derden – aan elkaar gematcht worden. Op  BUUV Amsterdam-Zuid kunnen buurtbewoners van het stadsdeel Amsterdam-Zuid een vraag stellen, of hun buren helpen door te reageren op een vraag. De vragen lopen uiteen van ‘wil je mijn tuin snoeien?’, ‘ik zoek een taalmaatje’, tot ‘wie kan helpen bij de installatie van mijn laptop?’ Er zijn 1132 mensen ingeschreven op het online platform en eens in de drie dagen komt een nieuwe match tot stand.

Aan het online platform zijn vrijwilligers verbonden die kwetsbare buurtbewoners kunnen helpen hun vraag online te zetten. Naast de reguliere onlinegebruikers zijn er zo’n 130 offlinegebruikers van BUUV. Zij kunnen telefonisch contact opnemen met BUUV-vrijwilligers, die hun vraag online zetten en telefonisch contact opnemen zodra er een match is. Stadsdeel lid Dick de Jong is al sinds juli 2014 een van die vrijwillige bemiddelaars.

Laagdrempelig iets voor je buren kunnen doen

Platform BUUV is niet bedoeld voor ‘zware’ hulpvragen. Die komen wel eens bij het platform binnen, maar worden opgepakt door vrijwilligers van Voor Elkaar in Zuid, die daar speciaal voor zijn getraind. Voor het leggen van simpele verbindingen tussen buurtbewoners en het over en weer bieden van lichte hulp en ondersteuning heeft BUUV zijn waarde volop bewezen.

Online platform BUUV maakt deel uit van het grotere initiatief ‘Voor Elkaar in Zuid’ van welzijnsorganisaties Dynamo en Combiwel. Beide welzijnsorganisaties zijn onderdeel van het aanbod van sociaal werk in Amsterdam en worden gefinancierd door de gemeente.. BUUV startte in 2014 en is in 2017 opgenomen in Voor Elkaar in Zuid dat met een vaste vrijwiligers pool werkt, Op die manier konden alle doelgroepen in de wijk bereikt worden, zowel online als offline. Voor Elkaar in Zuid is ontstaan vanuit de wens om praktische burenhulp en ontmoeting in Amsterdam Zuid laagdrempelig te organiseren.

Hier de link naar de publikatie.

Ingezonden door Marian Stomph.

– “C’est ca l’amour” in Silver Screen Hoekhuis, 15+22 jan.

Op vrijdag 15 en 22 januari vertoont Silver Screen Hoekhuis :
“C’est ca l’amour”.

Mario heeft weinig ambitie behalve als het op de liefde aankomt. Wanneer zijn vrouw hem verlaat, komt de opvoeding van zijn twee, intussen puberende, dochters op zijn schouders terecht. De veertienjarige Frida verwijt haar vader het vertrek van de moeder terwijl de zeventienjarige Niki volop van het leven geniet totdat ze het huis uitgaat. Het ziet er naar uit dat Mario de vrouwen van wie hij houdt kwijtraakt. 

De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 15 of 22 januari wilt komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Mondkapjes zijn verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.
 

– Doe mee aan nieuwjaarswens video Rivierenbuurt, t/m 22dec.

Doe mee aan de nieuwjaarswens video van de Rivierenbuurt ‘Lach en bewonder voor 2021’. Opgeven kan tot en met dinsdag 22 december.

Om iedereen in de Rivierenbuurt een warm 2021 toe te wensen maken we een film met alle nieuwjaarswensen van de bewoners zelf.  Iedereen komt kort in beeld met een bord met zijn of haar wens voor het volgende jaar. Zo kunnen we ondanks de Covid-19 maatregelen toch nog elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen.

Wil je mee doen aan de film?  Dat is heel simpel:

·  Bel naar 020 46 20 365 (opgeven kan tot en met dinsdag 22 december)

·  Geef je op om dinsdag 22 december of woensdag 23 december 2020 kort gefilmd te worden, voor je eigen huis

·  Bedenk een nieuwjaarswens, iets wat je je buurtgenoten in het nieuwe jaar toewenst

·  Begin januari kun je jezelf dan terugzien in onze film

Dit is een initiatief van Dynamo en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Amsterdam Zuid. De korte film (+ 2 minuten) wordt gedeeld op de website, Facebook en Instagram van Dynamo.

Voor de pdf file klik hier.

– Speel de Grote Architectuurquiz 2020

Speel nu De Grote Architectuurquiz 2020 en test uw kennis over de Amsterdamse Architectuur tijdens de kerstvakantie!

Samen met het Architectuurcentrum van Amsterdam heeft De Gebouwengids De Grote Architectuurquiz 2020 gemaakt. Deze quiz is geschikt voor alle liefhebbers en kenners van Amsterdam!

Speel De Grote Architectuurquiz 2020 >

De 10 beste inzendingen gaan door naar de finale die live zal worden gespeeld op 14 januari 2021 in een online setting.
In de redactie zitten Suzanne Heering (AT5), Jaap Huisman (Parool), Indira van ’t Klooster (ARCAM),
Marcel Witvoet (nai010) en Wendeline Dijkman (De Gebouwengids).

– Buren expositie op President Kennedyplantsoen

Wij zitten in een nieuwe lockdown voor een periode van vijf weken en van af 17 december. De scholen dicht, niet meer naar de gym en bijna alle winkels moeten sluiten. Een boodschap die stevig binnenkomt zo vlak voor de feestdagen. Voor de kids, de ouderen en ook voor jou en voor mij is dat wel even slikken geblazen. We weten allemaal waarom, maar toch is het alles behalve leuk!

De tentoonstelling op het plein ‘Kijk mee naar morgen, vandaag en toen op jouw President Kennedyplantsoen’ mag hopelijk wat troost bieden om terug te kijken op een mooie zomer en perspectief geven naar betere tijden. Samen komen we hier uit. Namens de buurt, het Hoodlab PKP team en alle leden van stadsdeel Zuid willen we jullie onwijs veel sterkte wensen!

De expositie bestaat uit drie secties met foto’s, quotes, verhalen en uitleg van buurtbewoners over jullie Kennedyplantsoen. Een van onze stadsdorpers, Brigitta Huigsloot, prijkt ook op een van de geëxposeerde foto’s. In totaal zijn er 10 grote borden van 2,5 bij 2,0 meter, is er een informatiebord en de prachtige illustratie met de droom van de bewoners van maar liefst 10 meter lang. Een leuke experience om dat te gaan ontdekken.

– Nog plaatsen vrij bij Silver Screen Hoekhuis film, 18 nov.

Eerder publiceerden wij het bericht over de film “Hope Springs” van Silver Screen Hoekhuis in december. Er hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er zijn nog plekken beschikbaar.
Er zijn nog 4 plekken open op 18 december. 
 
U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Voorlopig zijn mondkapjes verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Bert Bakker, namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Volkstuinen dreigen veel te duur te worden

Verzoek om petitie te tekenen.

De volkstuinen dreigen juist voor de gewone Amsterdammer te duur te worden. De gemeente gaat de grondhuur zeer sterk verhogen: 400% voor een verblijfstuin, 800% voor een moestuin. Dus onbetaalbaar juist voor de mensen waar een volkstuin voor bedoeld was! 

We hebben een petitie opgesteld, en willen die aan de wethouder gaan aanbieden. Willen jullie alsjeblieft meetekenen om de gemeente te overtuigen dat dit te gek is?  https://behoudvolkstuinen.petities.nl 

Er is een regeling voor minimamaar daarin wordt de huur dan “slechts” 200% verhoogd. Waarmee de huur dan van 600 euro naar 1200 euro per jaar zou gaan. Ter vergelijking: bijna twee keer het vakantiegeld van iemand met een minimuminkomen, dus ook onbetaalbaar.

Heeft u vragen over deze petitie? Neemt u dan contact op met de petitionaris via: petitievolkstuinen@gmail.com

Ingezonden door Marjan Stomph. 

– Film in Silver Screen Hoekhuis, 11 + 18 dec.

Na uitstel van de november filmvertoning vertoont Silver Screen Hoekhuis op vrijdag 11 en 18 december weer  :
“Hope Springs”

Dertig jaar huwelijk heeft de middelbare Maeve (gespeeld door Meryl Streep) doen besluiten om de dingen iets krachtiger aan te pakken, met name op relatiegebied. Als ze hoort van een beroemde relatiegoeroe in het plaatsje ‘Great Hope Springs’, moet ze haar sceptische man op een vliegtuig zien te krijgen voor een intensieve week van huwelijk en sekstherapie.

  
De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). U kunt daarbij aangeven of u 11 of 18 december wil komen.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
NB: Voorlopig zijn mondkapjes verplicht in het Hoekhuis. 
 
Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

– Zaterdagmiddag concert in Oranjekerk, 28 nov.

Elke laatste zaterdagmiddag van de maand speelt pianiste Jacqueline voorheen Frederique uit de 24preludia.
Eigentijdse vaderlandse componisten schreven een compositie naar aanleiding van de 24 toonsoorten uit het Wohltemperierte Klavier van J.S. Bach.
Steeds wordt eerst een Bachprelude en dan het moderne stuk gespeeld. Luister en ontdek hoeveel soorten antwoorden er wel niet mogelijk zijn op de preludes uit 1722 en1740. 
 
Gratis toegang (met gelegenheid tot eigen bijdrage achteraf). Aanvang 15:00u – ±15:30u. Oranjekerk Amsterdam – Tweede van der Helststraat 1-3, om de hoek bij filmtheater Rialto. Volgende concert: 28 november. 

– “Nieuwe aarde” tentoonstelling Westerkerk

Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam vragen  aandacht voor een bijzondere tentoonstelling in de Westerkerk Amsterdam. _NIEUWE AARDE: 12 visioenen is te zien  tot en met 11 december, maandag t/m zaterdag van 10.00 – 15.00 uur. Entree is gratis. In verband met Covid-19 is reserveren verplicht: https://bit.ly/34BZcZH.

NIEUWE AARDE is een tentoonstelling waarin kunstenaars hun visioenen van een nieuwe wereld na Covid-19 verbeelden. Bijvoorbeeld een wereld waarin natuur en techniek zijn samengesmolten, waarin ongedocumenteerden wél zeggenschap hebben over hun leven, en waarin een regen van bewustzijn op de aarde neervalt, zodat de mensheid begrijpt wat hem te doen staat.

De Westerkerk is net als een museum een doorstroom-locatie. De tentoonstelling kan daarom gelukkig doorgaan. Volledig rekening houdend met de Covid-19-maatregelen ontvangen we per tijdslot maximaal 30 bezoekers met een mondkapje.

Aanleiding
Ruim 260 kunstenaars zonden deze zomer een werk in voor de Open Call ‘NIEUWE AARDE’. Deel je visioen, geïnspireerd door het Bijbelvers ‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel, en de eerste aarde waren voorbij gegaan, en de zee was niet meer.’ (Openbaring 21:1). Ze putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen – hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen. In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu.

De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere inzendingen zijn van 31 oktober t/m 11 december_ _te zien in de tentoonstelling _NIEUWE AARDE: 12 visioenen_ in de Westerkerk Amsterdam.

– Computer hulp op afstand

De toenemende corona besmettingen met daaraan gekoppeld de nieuwe maatregelen en adviezen maken het voor Seniorweb Amsterdam-Zuid noodzakelijk om de start van ons nieuwe programma in ons nieuwe lokaal in het Huis van de Wijk, uit te stellen tot minstens 15 november.

Wat wel van start gaat is ondersteuning via Hulp op afstand. U kunt een beroep op ons doen als u met problemen of dringende vragen zit op het gebied van laptop, smartphone en tablet. Wij proberen u dan op afstand te helpen. Hieronder kunt u zien hoe u zich kunt aanmelden voor Hulp op afstand.

Aanmelden – Hoe werkt het?
Stuur ons een e-mail: seniorweb.amsterdamzuid@gmail.com. Geef duidelijk aan met welk probleem of vraag en voor welk apparaat u geholpen wilt worden.
Vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden, zodat de docent contact met u kan opnemen.

– Silver Screen Hoekhuis film, 16 okt

Op vrijdag 16 oktober (mogelijke extra datum: vrijdag 23 okt) vertoont Silver Screen Hoekhuis :

“The Wife”

Een vrouw gaat mee in de schrijverscarriére van haar man en heeft daarvoor haar talent, dromen en ambitie opzij gezet voor lange tijd. Aan de vooravond van de uitreiking van de Nobelprijs aan haar man breekt de bom……. 

Voor de flyer van de film “The Wife” klik hier –> 

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!  
silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428
De beperkende maatregelen blijven van kracht.
Voorlopig zijn mondkapjes verplicht in het Hoekhuis. 

 

– Stem op Buurtbudget plan kunst uit zwerfafval tot 21 okt.

Het Buurt Budgetplan rond kunst uit zwerfafval in de Rivierenbuurt van Stadsdorp lid Brigitta Huigsloot is met 99 stemmen  door naar de tweede ronde, de haalbaarheidstoets. En nu is haar plan door naar de finaleronde!

In deze finale – begrotingsronde kunnen bewoners van Amsterdam Zuid met een persoonlijke stemcode (die wij allen hebben ontvangen per post) d.m.v. budget geld toewijzen hun stem uitbrengen op verschillende plannen. De plannen met de meeste stemmen worden uitgevoerd.

Wil je voor 21 oktober a.s op haar Buurt Budgetplan stemmen? door op ”voeg toe” te drukken breng je jouw stem uit.

Via onderstaande link kom je direct bij mijn projectplan Zwerfafval; Mooi niet in de Rivierenbuurt!

https://buurtbudgetzuiddepijprivierenbuurt.amsterdam.nl/stemmen#ideaId-36952

Tot aan 100,000 Euro

U kunt ook andere plannen in de buurt steunen  tot een totaal budget van 100,000 Euro. Ga daarvoor naar de site https://buurtbudgetzuiddepijprivierenbuurt.amsterdam.nl/

-Gratis tulpenbollen voor Tulp Festival 2021

Al zin in tulpen? Verse tulpenbollen voor Tulp Festival 2021 liggen nu klaar om de grond in te gaan. In april komend jaar zullen de tulpen weer overal in de stad, langs straten, op pleinen en in perken en parken, een kleurrijk saluut brengen aan het voorjaar. Bewoners kunnen ook hun eigen straat en buurt opvrolijken met tulpen.

In het kader van het Tulp Festival schenkt Amsterdam Tulip Museum 5.000 bollen van de mooie, stoere, tulp ‘Flair’ om in geveltuintjes te planten, in een pot op straat of op het balkon aan de straat, of rond bomen in de straat. Dus, maak je geveltuin winterklaar en zet er tulpen in. Per postadres is een gratis pakketje met 50 bollen beschikbaar. 

Stuur een e-mail naar info@tulpfestival.com met naam, adresgegevens en foto van de plek waar u de tulpen gaat planten. Voorwaarde is dat ze zichtbaar zijn voor iedereen in de straat. Bestel snel, want Op=Op. Na bevestiging per e-mail kunt u de tulpenbollen ophalen bij Amsterdam Tulip Museum op de Prinsengracht 116.

– Euthanasie film in Silver Screen Hoekhuis, 18 sep.

Op vrijdag 18 september (mogelijke extra datum: 22 sept) vertoont Silver Screen Hoekhuis : “Mita Tova”  (‘The Farewell Party’).
 

Een Israëlisch-Duitse film over een groep vrienden in een bejaardentehuis in Jeruzalem die hun vriend, met een terminale ziekte, willen helpen met een doe-het-zelf-euthanasie-machine. Wanneer ook anderen om hulp vragen ontstaat een emotioneel dilemma.

De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). De inschrijving voor 18 september stopt bij 7 personen. De potentiële belangstelling is groot, daarom hebben we ook nu een extra filmvertoning gepland en wel op dinsdag 22 september. Als de vrijdag vol is zullen wij u informeren en vragen of u dinsdag wilt komen.
U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!   

 Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.
 

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

De flyer van de film vind u hier.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bijlagen
 
 
 

– Aangepast Alzheimer Trefpunt Zuid, 22 sep.

Maandag 21 september is het weer zover: Wereld Alzheimer Dag 2020 (WAD2020).  Veel activiteiten en evenementen kunnen alleen online of in aangepaste vorm doorgaan. 

In verband met de risico’s op verdere verspreiding van het Coronavirus en de kwetsbaarheid van onze doelgroep kan ook het Alzheimer Trefpunt Zuid nog niet opstarten zoals eerder gehoopt. Tot september zijn alle fysieke bijeenkomsten afgelast. 

 Wel willen we graag op 22 september (onder voorbehoud) een speciale en aangepaste kleine bijeenkomst organiseren. We houden ons hierbij aan alle adviezen en richtlijnen van het RIVM. 

 We vragen u daarom om ons een mailtje te sturen met uw naam en contactgegevens (telefoon en mail) als u zich voor deze avond wilt aanmelden. Telefonisch aanmelden kan ook. Zie bijgaande de flyer met alle bijzonderheden, ook over tijden en aanmelden. 

Onze gastspreker is Willemijn Rietkerk, GZ-psycholoog bij het geriatrisch expertiseteam Almere. Zij zal bespreken wat u kunt doen om mensen met dementie de komende tijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Hoe gaat u om met gevoelens van onveiligheid en minder sociaal contact? En hoe blijft u goed voor elkaar en ook voor uzelf zorgen? 

Wij kunnen ons voorstellen dat u in deze tijd aanloopt tegen problemen of dat u vragen heeft. U kunt daarvoor altijd contact opnemen met het Sociaal Werk van PuurZuid. Zij kunnen met u meedenken en u advies geven. U kunt hen dagelijks bereiken tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 020-235 91 20. 

Laat het ons voor 15 september weten als u er 22 september bij wilt zijn!

#wijvergetenjullieniet

 

– Vrijwilligers voor taalhulp gezocht

Het project ‘Nederlands Spreken’ van Stichting KansenNet zoekt vrijwilligers die taalondersteuning willen geven aan mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn. Het gaat niet alleen om vluchtelingen maar ook om mensen die om wat voor reden dan ook in Nederland zijn komen wonen en hier willen blijven. De bedoeling is de spreekvaardigheid van de Nederlandse taal te vergroten, de anderstalige heeft daartoe vaak weinig gelegenheid.

Van onze taalcoaches vragen wij geen specifieke vaardigheden, alleen dat de Nederlandse taal hun moedertaal is en dat ze bereid zijn wekelijks één tot twee uur met de anderstalige te praten . Het gaat dus om ‘praten met elkaar’ en niet om ‘lesgeven’. Van de anderstaligen vragen wij wel een basiskennis van de Nederlandse taal.

Heeft u belangstelling voor dit boeiende en zinvolle werk bel dan met KansenNet/ ‘Nederlands Spreken’ telefoon: 06 47 49 90 17 (ma+di+wo van 10.00 – 13.00 uur) of mail naar: ‘nederlands@kansennet.nl

Voor meer informatie: www.kansennet.nl

– Pas op voor oplichters per telefoon!

Blijkbaar moeten we ons voorbereiden op deze telefoontjes… dus ik deel dit…voor het geval dat….. 🙄

Goedemorgen….Volgens ons systeem bent u waarschijnlijk in de buurt geweest van iemand die positief getest is op COVID-19. Dit betekent dat u zich nu 7 dagen moet afzonderen en een COVID-19 test moet doen.”

‘. Kan je me vertellen wie die persoon was?”

” Nee, sorry maar dat kan ik u niet vertellen. Dat is vertrouwelijke informatie.”

‘ Goed dan. Hmmm… dus….”

” Maar u moet de komende 72 uur getest worden. Mag ik uw exacte postadres en geboortedatum zodat we u een kit kunnen toesturen?”

” Ok (geef adres) ”

” Bedankt – en ik moet een betaalkaartnummer hebben zodat we dit kunnen afronden en u de kit kunnen sturen.”

” Sorry – een betaalkaart? Ik dacht dat dit allemaal gratis was?”

” Nee – ik ben bang van niet. Er zijn administratieve kosten van € 50 voor de kit en de testresultaten. Kunt u mij het kaartnummer, de vervaldatum en het cryptogram voorlezen aub…..het is heel belangrijk en er zijn boetes voor niet-naleving.”

Zo werken de oplichters. En kwetsbare mensen zullen erin trappen!

Laat je niet foppen, maak een kopie en zoveel mogelijk delen.

Als het iemand helpt om niet opgelicht te worden, weet ik dat het de moeite waard is om het te delen.

Gedeeld door Herman Melkman,

– Film Kapsalon Romy in Hoekhuis, 21 + 25 aug.

Op vrijdag 21 augustus (extra datum: 25 aug) vertoont Silver Screen Hoekhuis voor de eerste keer een film van Silver Screen in augustus om de “schade” een beetje in te halen :

“Kapsalon Romy” 

Een recente Nederlandse film (2019) over de relatie van een oma en haar kleindochter.
Voor de flyer over de film klik hier.
 
De beperkende maatregelen blijven van kracht.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 8-9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 6-7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). De inschrijving voor 21 augustus stopt bij 7 personen, maar gezien de grote belangstelling in juli hebben we ook nu al een extra vertoning gepland, en wel op dinsdag 25 aug. 
Wij zullen u hierover informeren als u zich heeft aangemeld. U kunt ook al aangeven dat u liever op 25 augustus komt.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!   

Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Bert Bakker,

namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis

silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– SeniorWeb + HvdW herstart in september

De komende tijd wordt er verhuisd en wordt het schitterend gerenoveerde Huis van de Wijk (Rijnstraat 115) klaargemaakt voor de herstart in september. Alles van SeniorWeb Amsterdam Zui staat ingepakt en staat gereed om in de komende weken getransporteerd te worden. 

Dat betekent dat u in deze periode ook geen direct beroep op ons kunt doen. Maar dat betekent niet dat u geen ondersteuning kunt vinden voor uw gebruik van laptop, tablet en smartphone.
Internet is een uitgebreide bron waar u deze ondersteuning en uitleg kunt vinden. Op het gebied van borduren, tuinieren, muziek of welke andere hobby dan ook, maar zeker op het gebied van laptop, tablet en smartphone.

En zolang wij u geen directe ondersteuning kunnen bieden hebben wij voor u enkele plekken op een rij gezet waar u ook informatie en hulp kunt vinden.

Allereerst is er de website van de landelijke organisatie SeniorWeb: www.seniorweb.nl. Volgeladen voor iedereen met tips en informatie over alles wat met uw eigen digitale apparatuur te maken heeft. En bent u lid van SeniorWeb dan heeft de website u allerlei extra’s te bieden: zo’n 25 online cursussen en hulp op afstand.

Een tweede goede informatiebron is de website van het tijdschrift Computer Idee:

Er zijn vele computertijdschriften maar Computer Idee richt zich vooral op beginners en (enigszins) gevorderden op digitaal gebied.

– Krijg je hulp via de gemeente en betaal je een eigen bijdrage?

Lees dan dit bericht goed over een factuur die volgende week in je bus valt.

“Mensen met één of meerdere Wmo-voorzieningen waarvoor een eigen bijdrage geldt ontvangen in de week van 27 juli een factuur. Door eerdere technische problemen bij het CAK is dit de eerste factuur over 2020. Cliënten ontvangen ook een beschikking waarin staat wat ze moeten betalen.

Het CAK start vanaf 27 juli met de inning van de eigen bijdrage 2020 voor de gemeente Amsterdam. In die week ontvangen cliënten een beschikking waarin de eigen bijdrage wordt vastgesteld en een zogeheten stapelfactuur. De maanden januari, februari, maart, juni en juli worden in 1 keer geïnd. Dat is een bedrag van 70,50 euro. Voor de maanden april en mei geldt er geen eigen bijdrage in verband met corona.”

Als het goed is heb je over de vertraging eerder een bericht gehad.

“In de eerste helft van augustus komt weer gewoon de maandelijkse factuur van 14,10 euro. De stapelfactuur en de gewone factuur zitten hiermee dicht op elkaar”.

Vragen?

Kan je de stapelfactuur niet betalen, dan kan je bij het CAK terecht voor een betalingsregeling. Ben je  het niet eens met de stapelfactuur, dan kan je contact opnemen met de Wmo Helpdesk. Ook voor andere vragen of opmerkingen kan je bij de Wmo Helpdesk terecht: 0800 0643 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur).

Ingezonden door Marjan Stomph.

– Muziekdocumentaire Silver Screen in Hoekhuis, 17 juli

Op vrijdag 17 juli vertonen we onze tweede film van Silver Screen na heropening van het Hoekhuis:

“Latcho Drom” of wel goede reis

Een muziekdocumentaire uit 1993 van de Algerijns-Franse filmmaker Gatlif gemaakt tijdens een reis van India via Egypte, Turkije, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Frankrijk naar Spanje, om de lokale Roma-cultuur vast te leggen.
Net als in juni zijn er beperkende maatregelen.

Voor Silver Screen is een ‘filmopstelling’ gemaakt rekening houdend met 1,5 meter afstand. Daardoor kunnen er maximaal 8-9 personen aanwezig zijn bij de film, inclusief de mensen van Silver Screen (Bert, Claudia, Rosalinda).

Dit heeft als consequentie dat aanmelden verplicht is en dat per voorstelling maximaal 6-7 (+ 2 mensen van Silver Screen) kunnen deelnemen. 

U kunt zich aanmelden via onderstaand mailadres (in antwoord op deze mail) of via mijn mobiele nummer (zie onder). De inschrijving voor 17 juli stopt bij 6-7 personen.
Bij voldoende belangstelling zullen we ook op donderdag 16 juli de film draaien voor de mensen die op 17 juli niet aanwezig kunnen zijn. Wij zullen u hierover informeren als u zich heeft aangemeld.

Om die reden zullen wij deze maand geen extra flyers verspreiden in en rondom Amsteldorp en de wijkservicepunten van Jeruzalem, de Meer, Betondorp en de Kraaipan. En alleen de informatie verspreiden via Amsteldorp Actief.

U bent van harte welkom, maar aanmelden is dus verplicht!   

Wijkservicepunt Hoekhuis – Fizeaustraat 3
Inloop 14.10 uur,  aanvang film 14.15 uur
3,= inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.
 

Bert Bakker, namens de werkgroep Silver Screen Hoekhuis silverscreen.hoekhuis@gmail.com // 06-24479428

– Stem voor buurt budgetplan tegen zwerfafval

Stadsdorper Brigitta Huigsloot heeft een projectplan gemaakt en dit staat op de website van de Gemeente Amsterdam.
Willen jullie op haar Buurt Budgetplan stemmen?
 
Via onderstaande link kom je direct bij haar projectplan
Zwerfafval; Mooi niet in de Rivierenbuurt!
Hartelijk dank voor het stemmen.
 
 
Zij heeft voor 10 juli a.s. 50 stemmen nodig.  en dankt voor de moeite
 

– Huurverhoging gemiddeld 3.1 procent

Amsterdamse corporaties mogen over het gehele bezit van huurwoningen een gemiddelde verhoging van 3,1% vragen. Binnen deze kaders kan elke corporatie een eigen invulling geven aan de huurverhoging. Het ene type woning iets meer, het andere iets minder, als de gemiddelde verhoging over het hele bezit maar beperkt blijft tot maximaal 3,1%. Minder mag ook, dat doen onder andere Eigen Haard en Ymere. Of dat kan hangt vooral af van de financiële ruimte van een corporatie en van de resultaten van de onderhandelingen met de huurderskoepel.

Hoe het precies uitpakt per verhuurder ziet u hier.

ingezonden door Marjan Stomph via wooncafé020

– SeniorWeb Amsterdam Zuid start weer op

SeniorWeb Amsterdam Zuid start weer op.
Vanaf dinsdag 9 juni beantwoorden we weer al uw vragen op het gebied van laptop, smartphone, tablet. Voorlopig kan dat, helaas, alleen op afspraak.

Hoe werkt het?
U krijgt drie kwartier de tijd om samen met een docent uw vragen te beantwoorden, uw problemen op te lossen, een les te volgen. Over Windows 10, IPhone en iPad, Android smartphone en tablet, MacBook, Chromebook, of het gebruik van een app.

Zoals gezegd, alleen op afspraak. U moet u vooraf aanmelden. Voor aanmelden kan inloopspreekuur.amsterdamzuid@gmail.com
gebruikt worden. Een duidelijke omschrijving van uw vraag maakt het mogelijk om u te matchen met een van de docenten. Als u problemen heeft met het sturen van een e-mail kunt u een bericht inspreken op telefoonnummer 06 27 58 69 00. 

We gaan beginnen op dinsdag, woensdag en donderdag.

Is het veilig?
I.s.m. Huis vd Wijk doen we er alles aan om zo veilig mogelijk te werken. We hebben ons leslokaal zo ingericht dat er voldoende afstand tussen maximaal twee docenten en twee cursisten is. Het Huis van de Wijk heeft de inrichting van het gebouw aangepast.
Het was stil zonder u, we zien u graag weer!

In verband met het Corona-virus gelden enkele extra maatregelen:
– De SeniorWeb-apparatuur kan niet door u gebruikt worden en moet u dus altijd uw eigen apparaat meenemen. 
– Kom in verband met het aantal maximaal toegelaten personen  zo mogelijk alleen en niet meer dan 15 minuten voor de afgesproken tijd.
Als u of een van uw huisgenoten één van de volgende klachten heeft mag u het Huis van de Wijk niet in:
 • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

– Digitale hulp SeniorWeb

SeniorWeb wil graag hulp en ondersteuning als u problemen hebt met uw digitale apparatuur of vragen hebt over het gebruik van uw laptop, tablet en/of smartphone.

Dat kunnen zij op de volgende twee manieren:

– SeniorWeb PCHulp
Tot nu toe was deze dienst, die loopt via het landelijk bureau van SeniorWeb, alleen voor leden van SeniorWeb. Op dit moment kan iedereen er gebruik van maken. U kunt zich aanmelden via de website 
https://www.seniorweb.nl/pchulp 

– SeniorWeb Amsterdam-Zuid
Maar het kan natuurlijk zo zijn dat u graag digitale hulp wilt van de docenten waar u tijdens het cursusseizoen ook mee te maken hebt gehad.
U kunt zich voor hulp en ondersteuning wenden tot
tel. 06 27 58 69 00 (inspreken op voicemail, u wordt teruggebeld!)
of per e-mail Inloopspreekuur.amsterdamzuid@gmail.com

– Volkstuinparken voor iedereen

Voor alle groene, wandelende, fietsende en groen-liefhebbende Stadsdorpers: Er is een nieuwe Groenvisie voor Amsterdam een plan tot 2050.Daarin staat dat volksparktuinen voor iedereen toegankelijk gaan worden. Dat heeft de Gemeente Amsterdam bekend gemaakt.

Amsterdam is ruim 40 volkstuinparken rijk. De gemeente wil dat zo houden. Het idee is zelfs: we maken die groene parken toegankelijker, meer onderdeel van de stad. U kunt hierover tot en met 25 juni 2020 uw mening (zienswijze) geven.
 

De  volkstuinparken krijgen uitnodigende entrees en worden gedeeltelijk openbaar. Ongeveer 20% van de ruimte moet het hele jaar door bruikbaar worden voor iedereen. Ook komen er nieuwe voorzieningen op de volkstuinparken, waar ook niet-tuinders gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld een wandelroute, een fietsverbinding, een theehuisje, ruimte voor spelen en sporten of een voorziening voor educatie, zorg, kunst, gezondheid, of stadslandbouw.

Je kunt daarop reageren tot 25 juni en laat je mening weten. Voor meer informatie klik hier —>

Ingezonden door Marjan Stomph.

 

– Blijf fit met Golden Sports online training

Het ziet er naar uit dat we de komende tijd vooral binnen moeten blijven. Juist in deze periode is het goed om fit te blijven en iedere dag een frisse neus te halen. Het is ook belangrijk om aan spierkracht en balans te werken. Golden Sports biedt die mogelijkheid Klik hier voor alle online oefeningen die zij hebben opgenomen en die wij thuis kunnen doem.

Er zijn vier verschillende trainers die trainingen verzorgen. Kijk welke training je aanspreekt. Probeer iedere dag een hele training van een van hen te doen en doe daarnaast balans oefeningen bijvoorbeeld op een been staan tijdens het tandenpoetsen.
Contact houden via de telefoon of app met je familie, vrienden en deelnemers van GoldenSports doe je vast al.

Nieuwe training

Merel Groenewoud, trainer van Amsterdam Buitenveldert heeft een nieuwe training  gemaakt, met muziek en balans klik hier.

Heeft u ideeën, ervaringen, interessante links of gewoon een verhaal of idee dat u wilt delen? Mail ons: info@goldensports.nl

– Martin Luther King Vijfdaagse, 21-25 Maart

Op 15 Januari, de verjaardag van Martin Luther King, heeft kunstenares Ine Rijnen dit bronzen beeld van de naamgever van het park op eigen initiatief geplaatst.

Het bronzen beeld van Martin Luther King (1,2 meter hoog)

“I have a dream ..”  Martin Luther King staat voor de strijd voor gelijke rechten, voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Precies 55 jaar geleden begon Selma Montgomery aan haar march for freedom, voor gelijke rechten van alle mensen.

Om Martin Luther King en Selma Montgomery te herdenken heeft Ineke Rijnen de Martin Luther King Vijfdaagse van 21-25 Maart opgezet. Op deze dagen worden in Amsterdam vanuit het Martin Luther Kingpark 5 wandelingen gelopen (16-20 km), in totaal 87 km. De routes gaan door 15 parken en langs plekken die herinneren aan M.L. King, racisme en het slavernijverleden. Starttijd is elke dag om 11.00 in het park, je loopt op eigen risico, er is geen begeleiding.

Alle informatie over de 5 etappes vind je op  https://www.mlk50.nl/

Een aantal bewoners willen de deelnemers met een kopje koffie uitzwaaien. Wil jij ook 1 of meerdere dagen meelopen? Stuur even een berichtje (ivm de catering).  

De organisatoren zijn druk bezig met een programma voor de woensdagmiddag bij de finish. Hou de website desgewenst in de gaten.

Ingezonden door Marjan Stomph.

– Heen en Weer rijdt niet t/m 31 maart

De Heen en Weer, het mooie groene autootje in De Pijp-Rivierenbuurt, rijdt niet tot en met 31 maart.

Het is te riskant in een klein autootje met mensen die in de meest kwetsbare groep vallen. Het is een heftig besluit, maar kan niet anders.

Het bestuur hoopt dat de Heen en Weer volgende maand weer kan rijden.

Namens Titia van Grol en Mia Bouwhuis

Ingezonden door Marjan Stomph

– Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kan men op de volgende wijze;

 1. Via de Gemeente Amsterdam: Men kan binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag bezwaar maken als men het niet eens is met het bedrag van WOZ-waarde. Dat kan via www.amsterdam.nl/belastingen. Men heeft hiervoor DigiD nodig. Men kan ook bezwaar maken per e-mail belastingen@amsterdam.nl of per post: Gemeente Amsterdam, Belastingen, Postbus 23475, 1100 DZ Amsterdam. Telefoon: 020-255 4800 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.
 2. bij de Woonbond, zie website: https://www.woonbond.nl/nieuws/wees-tijd-bezwaar-tegen-woz-waarde?mc_cid=0b0ba01e03&mc_eid=70727582c0  “

Ingezonden door Marjan Stomph en Herman Melkman.

– Zwerfafvalactie Vondelpark, 21 maart

Op 21 maart organiseren GroeneBuurten met StayOkay Amsterdam Vondelpark een zwerfafvalactie in het Vondelpark. Amsterdammers zijn welkom om te helpen. Dat kan als wandelaar, maar ‘ploggers’ (hardlopers) kunnen ook meedoen.

 

Op zaterdag 21 maart ben je welkom vanaf 10:00 uur bij Stayokay Amsterdam Vondelpark (Zandpad 5), dit is tevens het startpunt om 10:30 uur. We eindigen uiterlijk om 12.30 uur.

De organisaties zorgen voor een goeie start met een bakje koffie of thee, alle materialen en een plek om je spullen even kwijt te kunnen. Breng jij dan je goede humeur mee?

 

Je kan je aanmelden door een mailtje te sturen naar Sophie Verleer via events@vondelpark.stayokay.com. Meer informatie kun je vinden op www.groenebuurten.nl

 

– Bijeenkomst zonnepanelen voor huurders Oranjekerk, 17 maart

 

Het netwerk voor duurzaamheid IN De Pijp organiseert een bijeenkomst op dinsdag 17 maart 2020, van 19.30 tot 21.30 in de Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1-3. 

Deze bijeenkomst staat geheel in het teken van zonnepanelen, dit keer specifiek voor huurders van woningcorporaties.

Woningcorporatie Stadgenoot geeft een presentatie. De eerste daken van De Alliantie hebben al zonnepanelen. Maar om het doel te bereiken om alle geschikte daken in De Pijp en de Rivierenbuurt van zonnepanelen te voorzien, moeten ook de andere woningcorporaties mee gaan doen. Hoe kunnen we daarvoor gaan zorgen?

In de bijlage vind je het programma voor de avond, klik hier.

Wil je aanwezig zijn bij de bijeenkomst op 17 maart? Laat het dan weten door op dit mailtje te reageren. (Zoals je misschien gezien hebt, is er nu een nieuw e-mailadres voor het netwerk voor duurzaamheid IN De Pijp, namelijk: info@duurzaamindepijp.nl).

– Slim op pad met uw smartphone of tablet, 13 maart

Even slim op pad met uw smartphone of tablet rondje wandelen of een mooie fietsroute maken? Pak ook uw smartphone of tablet er eens bij en maak zelf een mooie route, zoek op waar u lekker kunt lunchen of zoek op wat u onderweg tegenkomt.

SeniorWeb organiseert in maart landelijk een themamaand met als titel “Slim op pad” . Op vele manieren en op veel plaatsen wordt uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijkheden, die smartphone en tablet bieden bij wandelen, fietsen, openbaar vervoer.
Voor smartphones en tablets zijn er vele duizenden apps over allerlei onderwerpen. In onze serie Apps in de schijnwerper zetten we iedere keer per onderwerp een aantal apps op een rij.
Ditmaal sluit Seniorweb Amsterdam-Zuid aan bij het thema “Slim op pad” en laten u in een drietal workshops kennismaken met apps die u helpen bij het plannen van wandel- en fietstochten of een reis met het openbaar vervoer.

Wandelen is de eerste workshop op vrijdag 13 maart,

 • Van 10 tot 12 uur
 • Kosten: € 10
U kunt zich aanmelden voor één of meerdere workshops op ons mailadres seniorweb.amsterdamzuid@gmail.com

 

 

 

– Verspreiding coronavirus voorkomen

Tot op dit moment zijn dit instructies voor de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 1. Was je handen regelmatig
 2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 3. Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Zie filmpje  hoe besmetting te voorkomen: https://www.rivm.nlcoronavirus/covid-19

Namens werkgroep zorg&wonen, ingezonden door Marjan Stomph

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bijlagen
 
 
 

Internationale Vrouwendag in Amsterdam Zuid, 8 maart

Zondag 8 maart een programma in CC Amstel, Cullinanplein 1. De voorinschrijving is begonnen.

Het wordt een leuke en interessante middag in cultureel centrum CC Amstel. Een interactief programma en inspirerende en educatieve workshops plus hapjes, drankjes en muziek. Ons thema is de powervrouw van de toekomst.

Laat u inspireren door de powervrouwen van Zuid en doe mee aan workshops. Niemand minder dan powervrouw Hedy d’Ancona trapt de middag af.

Meer informatie:

Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase, 2 maart

2 maart: Startsein van de Campagne ‘Amsterdam Zoemt, Creëer een bijenoase’

Sonne Copijn van de Bee Foundation en Wilde-bijen-expert Arie Koster geven het startsein voor de campagne tijdens een interactieve avond. Bewoners krijgen er antwoord op de vragen: Welke soorten wilde bijen leven er in uw buurt, en wat is het belang daarvan? Hoe kunt u ervoor zorgen dat wilde bijen weer kansen krijgen in deze versteende stad? Aan het einde van de avond kunnen bewoners zich inschrijven voor de actie ‘Planten(pakketten) voor wilde bijen’.

2 maart van 19.30-22.00 uur (inloop 19.15 uur) in De Coenen, Joh.M. Coenenstraat 4)

Meer informatie:

Amsterdam Zoemt
 (PDF)

Katjes- en knoppenwandeling, 1 maart

Op zondagmiddag 1 maart om 14.00 uur leidt IVN-gids Henk Wolters weer een groep belangstellenden door het Beatrixpark in Amsterdam-Zuid. De natuurwandeling voert langs een deel van de 274 verschillende soorten bomen en heesters die het park rijk is.

Dit keer staat de wandeling in het teken van de ontluikende lente. De bloei en bestuiving beginnen op gang te komen. De els en de hazelaar zijn er als altijd vroeg bij en de andere laten niet lang meer op zich wachten. De gids gaan onder andere in op hoe de verschillende bomen te herkennen en hoe de bestuiving plaatsvindt. Gebeurt dat door de wind of spelen insecten een belangrijke rol?

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en begint bij de parkingang aan het Boerenweteringpad, bij de Diepenbrockstraat, t.o. Herman Heijermansweg. Iedereen is van harte welkom, jong of oud, met of zonder enige botanische kennis. De rondleiding is gratis – een vrijwillige bijdrage voor het IVN wordt op prijs gesteld.