Eerste Wooncafé 020 op 22 jan.

Het eerste Wooncafé 020 in 2019 op 22 januarivan 20:00 tot 21:30 uur zal gaan over de gemeentelijke inzet prestatie afspraken. De huidige afspraken met de corporaties en de huurders lopen tot en met 2019. Om te komen tot nieuwe afspraken heeft het college de gemeentelijke inzet vastgesteld.

Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Pres. Kennedylaan 142/hoek Rijnstraat dinsdag 22 januari 201

Contact: wooncafe020@gmail.com

Zie folder >>

Boekenmarkt zaterdag 26 jan.

De eerste boekenmarkt in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt (met Nieuwjaarsborrel) in 2019 is op zaterdag 26 januari van 13.30 u – tot 17.00 u. Adres Rijnstraat hoek President Kennedylaan, Rijnstraat hoek President Kennedylaan, in de portacabins. Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties gratis.

Op 26 januari is het thema: koningshuizen. Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar  annemarie.behrens@gmail.com

Werken met computer, tablet en smartphone

SeniorWeb Amsterdam-Rivierenbuurt begint aan een nieuw seizoen. 50-Plussers kunnen opnieuw gebruik maken van een uitgebreid programma van cursussen, workshops en individuele ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones. Gericht op beginners maar ook mensen, die al wat gevorderd zijn in het gebruik van digitale middelen zullen in het programma iets van hun gading vinden.

Gericht op beginners zijn cursussen en workshops over o.a. Starten met Windows 10, de iPad, MacBook, WhatsApp. Maar ook voor mensen, die al wat beter thuis zijn in de digitale wereld is er veel te halen: o.a. Podcasts, de Digitale Burger, Muziek streamen, Fotograferen met de smartphone.

Het programma bestaat uit vertrouwde onderdelen maar kent ook een aantal nieuwe cursussen en workshops zoals o.a. Starten met de MacBook, Fotograferen met de smartphone, WhatsApp voor beginners en gevorderden.

We eindigen ook dit seizoen met een speciale, grotere workshop. Dit maal gewijd aan het onderwerp YouTube en Vloggen en georganiseerd in samenwerking met het Huis van de Wijk Rivierenbuurt.

Nieuw is dit seizoen ook de Open Inloop. Beginners en gevorderden kunnen tijdens deze inloop terecht met al hun vragen op het gebied van computer, tablet en smartphone. Gratis en voor iedereen toegankelijk.

Het totale programma vindt u op de website van SeniorWeb Amsterdam-Rivierenbuurt: www.leercentrum.info

Zoals ieder seizoen kunt u met ons (docenten, lesmateriaal, programma) kennismaken op de Open Dag (donderdag 24 januari 13.00 tot 17.00 uur) en, als u belangstelling hebt voor een cursus en/of workshop, inschrijven op de Inschrijfdag (donderdag 31 januari 10.00 tot 14.00 uur).

Alle activiteiten vinden plaats in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, President Kennedylaan 142.

Silverscreen film om de hoek 18 jan.

Finding you feet (Engeland; 2017, 111 min) is de eerste film in het Hoekhuis, Fizeaustraat 3, in 2019, op 18 januari, vlak bij onze wijk even de Berlage over met de fiets of de bus 65. Komedie over een vrouw die, vlak voor haar pensioen, haar zuster en haar ‘dance-roots’ terugvindt. En nieuw geluk.

Daarna is er gelegenheid om over de film na te praten.
[Kosten: €3 inclusief koffie/thee – Aanvang: 14.15 u – Deur open: 14.00 uur]

Alzheimer Trefpunt dinsdag 8 jan.

De eerste maandelijkse bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt is op dinsdag 8 januari om 18.45 (inloop) in Dienstencentrum de Berlage Lekstraat 13-a. Het thema deze avond is:

“Muziek en geluid in het dagelijks leven met dementie”. Gaste Simone Aarnink van het Odensehuis komt met leden van de Odense-band. Het belooft een inspirerende en muzikale start van het nieuwe jaar te worden!

Voor het persbericht Alzheimer Trefpunt januari: klik hier >>

WMO indicatie huishoudelijke hulp moet in uren en minuten

WMO  cliënten moeten hun indicatie voor huishoudelijke hulp in uren en minuten krijgen, zodat het duidelijk is op hoeveel ondersteuning zij kunnen rekenen.  Die uitspraak deed de Rechtbank Amsterdam begin december  in het proefproces dat Cliëntenbelang Amsterdam met Matthijs Vermaat van ‘Van der Woude de Graaf advocaten’ in september heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

Inzet was de uitvoering van het Wmo-beleid door de gemeente. In de ogen van Cliëntenbelang Amsterdam tast het nieuwe gemeentelijk beleid de rechtspositie van Amsterdammers aan en is het in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De rechter deelt de mening van Cliëntenbelang Amsterdam en heeft het beroep gegrond verklaard. De gemeente zal op basis van deze uitspraak haar beleid moeten aanpassen.

Zie het persbericht –>> 

 

Film iets over de Berlagebrug: Ga eens kijken 21 dec.

Op vrijdag 21 december draait Het Hoekhuis  de animatiefilm The Red Turtle, uit 2016 . Van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit, in samenwerking de Japanse animatiestudio Ghibili. Zonder dialoog, maar met schitterende muziek van Laurent Perez del Mar. Over de cirkel van het leven. 

Het Hoekhuis, Fizeaustraat 3, te bereiken met bus 65. Inloop 14.00 uur,  aanvang film 14.15 uur. Kosten 3 Euro, inclusief koffie/thee. Graag gepast betalen.

Zie flyer –>>

Boekenmarkt HvdW 22 dec

Zaterdag 22 december 2018 is de laatste boekenmarkt van het jaar in  het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, Rijnstraat hoek President Kennedylaan, in de portacabins, Van 13.30 u – tot 17.00 u. Het thema deze keer is: kunstboeken.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties gratis. Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken,
kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken. Parkeren in de Rijnstraat kost € 0,10 per uur.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar annemarie.behrens@gmail.com.

Schrijfactie Amnesty 8 dec.

Plein van Siena roept op om te komen schrijven voor Amnesty International. Op zaterdag 8 december van 12:00 – 17:00 uur worden er brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gemarteld worden om wat ze geloven. 

Lokatie voor deze schrijf actie: Plein van Siena, Rijnstraat 109 hs

Wooncafe020 over gebiedsplan Zuid 27 nov.

Het thema van het eerstvolgende wooncafe op 27 november is het gebiedsplan. Wat zijn de concrete plannen van stadsdeel Zuid voor het komende jaar per gebied?  Het Wooncafe020 is een informele ontmoetingsplek voor en door bewoners waar ervaringen en ideeën over wonen worden uitgewisseld. De wijk verandert in snel tempo – wat zijn de knelpunten – hoe kun je als bewoner je stem laten horen? Daarnaast zal aandacht besteed worden aan praktische vragen – het belang van een bewonersorganisatie – samen wonen en toegankelijkheid.

Het uitgangspunt is hierbij het gebiedsplan, dat eind november voor iedereen openbaar gemaakt wordt door de stadsdeelcommissie. Manon Fange – gebiedsmakelaar- zal het proces toelichten en de mogelijkheid organiseren voor burgers om op de plannen te reageren.

De bijeenkomst is in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt,  President Kennedylaan 142/hoek Rijnstraat. De inloop start om 19:30, de bijeenkomst duurt tot 21:30 uur. Het verslag van het Wooncafe020 wordt gedeeld. Voor inlichtingen: neem contact op met wooncafe020@gmail.com

Huis van de Wijk boekenmarkt 24 nov.

Zaterdag 24 november 2018 is er weer een boekenmarkt in Het Huis van de Wijk Rivierenbuurt,
Rijnstraat hoek President Kennedylaan, in de portacabins.
Van 13.30 u – tot 17.00 u. Parkeren in de Rijnstraat kost € 0,10 per uur.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties gratis. Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken. Op 24 november is het thema: kinderboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar
annemarie.behrens@gmail.com

Kunstproject Dood Gewoon

De Amsterdamse kunstenaarsfamilie Alida Verheij, Anne Verheij en Winfrien Scholz nodigen je uit voor hun kunstproject Dood Gewoon.

Zij noemen het een unieke visualisatie van het thema dood:
3 kunstenaars
2 generaties
1 installatie

19 november 2018 – 31 januari 2019
ma – vrij 10:00 – 17:00 uur
VOX-POP 
Binnengasthuisstraat 9
1012 AZ, Amsterdam

VOX-POP is de creatieve ruimte van de Universiteit van Amsterdam. Die organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode een programmering rond het thema dood.

Expositie SBK Sprouts Young Talents 2018

SBK Sprouts Young Talents is een geweldige kans om in één expositie de selectie van 46 talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.
 
SBK Kunstuitleen & Galerie organiseert van 15 t/m 25 november de 5e editie van SBK Sprouts Young Talents, een expositie met werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies. Met dit podium wil SBK jong talent een springplank bieden en hen onder de aandacht brengen bij een groot publiek. 
 
LOCATIE: LOODS 6 (ingang SBK KNSM Amsterdam)
 
FEESTELIJKE OPENING EXPOSITIE: donderdag 15 november 18.00 – 20.00 uur 
 
Zondag 18 november 15.00 uur RONDLEIDING (ca. 45 minuten) Rondleiding volgen? Geef je vast op via amsterdamknsm@sbk.nl. Er zijn geen kosten aan de rondleiding verbonden. Beperkt aantal plaatsen, dus wees er snel bij.
 
De expositie is dagelijks (m.u.v. maandag) geopend:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 uur
zaterdag & zondag 11.00 – 18.00 uur
 
(020) 620 13 21 

Hoogste bestuursrechter: gemeente moet huishoudelijke hulp in uren vaststellen

De Centrale Raad van Beroep heeft in een rechtszaak tegen de gemeente Steenbergen bepaald dat de gemeente de huishoudelijke hulp altijd in uren en minuten moet indiceren, zodat de burger weet waar hij of zij aan toe is. Het besluit mag niet alleen in algemene termen gaan over ‘een schoon en leefbaar huis’. Voor Amsterdammers is dit ook goed nieuws, want een uitspraak van de hoogste bestuursrechter geldt namelijk voor het hele land.

Elke gemeente in Nederland zal nu de Wmo-zorg in uren en minuten moeten gaan vaststellen. Ook de gemeente Amsterdam zal haar indicatiebeleid op dit punt moeten aanpassen. 

Bron: Clientenbelang 

 

 

Bijeenkomst Alzheimer Trefpunt Zuid 6 nov.

“Intimiteit bij dementie” is het thema van de november bijeenkomst van het Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid, in het Dienstencentrum de Berlage op de Lekstraat 13 a.  Inloop vanaf 18.45 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis, evenals de koffie en thee. Aanmelden is niet nodig.

Dementie heeft een grote invloed op het leven van iemand met dementie en dat van zijn of haar partner. Doordat een van de partner meer afhankelijk wordt van ondersteuning kan de rol in de relatie veranderen. Ook verandering van gedrag en zelfbeeld kunnen gevolgen zijn van dementie. Hoe kun je hier als partner mee omgaan? Gastspreekster Liesbeth Stam, relatiebemiddelaar, mediator en seksuoloog zal u deze avond van alles vertellen rondom dit thema.

Op dinsdagavond 4 december zal het thema “goed wonen en leven met dementie” centraal staan. Gastspreekster Laura Vermeulen van de Tao of Care zal samen met Mart, die zelf dementie heeft, u alles vertellen en laten zien over dit thema.

Voor meer informatie over het Alzheimer Trefpunt Amsterdam Zuid kunt u bellen met: Rieke van der Wolf (06 30645535) of mailen.

 

 

Lezing ‘Er zit iets achter’ 16 okt.

Welke filosofische vragen gaan schuil achter de kunstwerken die ons boeien? In deze lezing over zijn in januari van dit jaar verschenen boek – Er zit iets achter over filosofie en kunst – hoort u van Arthur d’ Ansembourg wat de mogelijkheden zijn om te filosoferen over kunst. Hij gaat uit van de opvatting dat kunstwerken niet alleen iets te zien geven, maar tevens begrepen kunnen worden als een intuïtief en visueel antwoord op filosofische vragen. Met het oog daarop maakt u kennis met de manier waarop filosofen kijken naar kunst. Naar welke kunstwerken verwijzen zij in hun werken en hoe hebben kustenaars zich laten inspireren door filosofen. Na afloop weet u hoe filosofie en kunst elkaar kunnen verrijken in een dans waarin ze elkaar naderen en uit elkaar gaan.

Er is op deze avond een mogelijkheid om het boek aan te schaffen.

Begeleiding: Arthur d’Ansembourg
Waar: Plein van Siena, Rijnstraat 109 huis, tel: 020-4422009; info@pleinvansiena.nl
Wanneer: di 16 okt
Tijd: 19:30
Kosten:  € 9

Laatste Hersentuin op 7 okt.

Theatergroep In Your Dreams speelt op 7 oktober om 16:00 uur zijn laatste voorstelling van De Hersentuin in de tuin van Cinetol, Tolstraat 182,

Een wandeling die je meeneemt in fantasieën, dromen, idealen. Twijfels, angsten, moed en magische verhalen.

Zij hebben dit jaar geen budget dus als iedereen iets lekkers te eten en of te drinken en een losse euro voor het interactieve spel kunnen ze afsluiten met een borreltje.

Zaterdag 29 sept. weer boekenmarkt

Zaterdag 29 september 2018 is er weer een boekenmarkt in het Huis van de Wijk, Rijnstraat hoek President Kennedylaan, in de portacabins.

Van 13.30 u – tot 17.00 u. Parkeren in de Rijnstraat kost € 0,10 per uur. Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.Op 29 september is het thema: biografieën.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar annemarie.behrens@gmail.com

Laatste rondleiding Zuidas op 4 okt.

‘ Wonen en werken op de Zuidas is wonen in luxe woon/werkcomplexen’ : dezelfde tekst hoorden we begin 1900 over de nieuwe wijk van Berlage, Amsterdam Zuid.

Bewoners van andere wijken kunnen hun ogen niet meer sluiten voor de voordelen en de charmes van dit nieuwe woongebied, hoe gehecht zij ook zijn aan het ‘wonen in geschiedenis’ De Zuid As refereert aan een Nieuw Tijdperk met andere eisen en verwachtingen en een hele andere sfeer. Een tijdperk waar ook de oude wijken mee geconfronteerd zullen worden, al was het maar door de toename van het bevolkingsaantal en de toename van nationaliteiten in de directe omgeving.

De eerstvolgende en voorlopig laatste rondleiding is op 

donderdag 4 oktober om 11 uur

Start voor de hoofdingang van het WTC op het Zuidplein, direct voor de ingang van het station. 

Opgeven bij Josje Schoffer Huijzer, 0651500340 of jhuijzer@hotmail.com

De rondleiding duurt een uur tot anderhalf uur. Kosten 7,50 per persoon, over te maken op NL79ABNA0544112296 of aan het begin van de rondleiding ter plekke.

Maandelijks wooncafé in Zuid start 25 sept.

Vanaf 25 september a.s. start het maandelijks wooncafé in Zuid in het Huis van de Wijk Rivierenbuurt, President Kennnedylaan 142/ hoek Rijnstraat.  Elke vierde dinsdag in de maand zal van 19:30 tot 21:00 uur een thema besproken worden op woongebied voor senioren in de Rivierenbuurt. Op de eerste bijeenkomst krijgt een ieder de kans zijn ervaringen, wensen en zorgen te uiten. Specialisten zullen later terug komen op de aangedragen thema’s.

Contact per e-mail

Voor meer informatie zie het persbericht.

Aanstaande zaterdag: FoodShare Festival op Burendag – delen staat voorop!

Het jaarlijks Amsterdam BLEND FoodShare Festival op Burendag is hèt social foodfestival van de stad waar uitwisseling centraal staat. Deze derde editie vindt plaats voor het eerst in Amsterdam-Oost. Bezoekers nemen een eigen gerecht of hapjes mee om te delen en genieten zo gratis mee van de Free Food Market met picknickterras, activiteiten en live entertainment. Zaterdag 22 september 2018 15:00 – 20:00 op de Batjanstraat, Indische Buurt.

 Dit €0,- evenement is opgezet door social vrijwilligersclub Stichting Amsterdam BLEND om alle Amsterdammers op een laagdrempelige manier samen te brengen. Buurtbewoners, betrokken ondernemers en sociale initiatieven krijgen een podium. Dit is het eerste social food festival waar niet betaald wordt maar gedeeld. Gratis uitwisseling van talenten, verhalen en gerechten staat centraal. Zo kan iedereen zowel meegenieten als bijdragen en kan er geproefd worden van de diverse smaken en culturen die de buurt rijk is. Wie een eigen activiteit of hapjes wil verzorgen vanuit een kraam (gratis) kan zich nog melden via meedoen@amsterdamblendmarket.nl.

 Voor jong en oud is er van alles te doen en te proeven. Entree en deelname zijn gratis – bezoekers worden gevraagd ook iets lekkers mee te nemen om te delen, bijvoorbeeld een lievelingsgerecht, zelfgemaakte hapjes of iets voor op de Buren BBQ.

 Hier het volledige programma

  Wie ook gezellig mee wil helpen als vrijwilliger kan zich nog aanmelden via meedoen@amsterdamblendmarket.nl. Naast meegenieten van het feest krijgen alle vrijwilligers Makkies aangeboden – een beloningsmiddel voor hun vrijwillige inzet te besteden door de stad of in ruil voor vrijwilligershulp. Lokale ondernemers die hapjes willen serveren of doneren zijn ook welkom.

 Het Amsterdam BLEND FoodShare Festival 2018 wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam BLEND Events ism BatjanBuren, Thúskomme, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, diverse foodsponsors en heel veel vrijwilligers.

Open plaatsen voor Seniorweb cursussen

De Open Dag (met stortbuien en onweer) en de Inschrijfdagen van SeniorWeb Amsterdam Rivierenbuurt zijn achter de rug en het programma staat op het punt van beginnen. Maar, zoals bij het begin van ieder seizoen, zijn er her en der nog wel enkele plaatsen vrij. Plaatsen, waar u zich alsnog voor kunt inschrijven. Dat kan via een mail naar leercentrum.rivierenbuurt@gmail.com of telefonisch via tel. 06-80140373.

Het gaat om enkele plaatsen bij de volgende cursussen en workshops:

 • Starten met de (Android) tablet

Naast de iPad van Apple zijn er een heleboel soorten tablets met het besturingssysteem Android. Tijdens deze cursus leert u soepel te werken met zo’n tablet en de fijne kneepjes ervan.

Start donderdag 27 september 13.00-15.00 uur

Ook voor De digitale burger, Fotoalbum maken, Podcasts luisterboeken en hoorspelen, Kennisaken met de Chroombook, E-books op de e-reader en tablet, Het gebruik van Google Maps en Google Earth,  Streamen van muziek en films en Fotograferen met de smartphone zijn nog plaatsen

Uitgebreide informatie over cursussen en workshops, maar ook over de service, die SeniorWeb biedt aan cursisten, vindt u op de website.

 

 

 

Silver Screen Film om de hoek 21 sept.

Iedere 3e vrijdag van de maand draaien de mensen van Silver Screen Film om de hoek bij u om de hoek een mooie, ontroerende, grappige of interessante film. Films over ouder worden, voor buurtbewoners van alle leeftijden. Daarna is er gelegenheid om over de film te praten.

Op 21 september is Elsa & Fred de film, zie de poster.

Kosten : 3,- inclusief koffie/thee Graag gepast betalen

Het Hoekhuis Fizeaustraat 3
Inloop 14.00 uur Aanvang film 14.15 uur

Gratis naar Feest van Verbinding 15 sept.

Speciaal voor 800 Amsterdamse ouderen organiseert Resto VanHarte op 15 september 2018 samen met Het Danspaleis en Stichting Myosotis Theaterproducties het Feest van de Verbinding: een verbindend theaterdiner met dans in de Beurs van Berlage. Het wordt een avond vol ontmoetingen, plezier en nostalgie. Televisiepresentator en Resto VanHarte ambassadeur Joris Linssen is gastheer. Het programma is als volgt:

Het programma is als volgt:

Inloop                                                  Vanaf 14.30 uur
Theater Hart en Ziel                   15.30 -16.30 uur
Resto VanHarte diner                17.00 – 19.30 uur
Het Danspaleis                               19.30 – 21.00 uur

Locatie is Beurs van Berlage, Damrak 243 in Amsterdam

De Hersentuin is  klaar voor bezoek op 22 sept.

De Hersentuin is  klaar voor bezoek.

 • ooit verleid door een rattenvanger?
 • ooit stemmen in je hoofd gehad?
 • ooit getoverd?
 • ooit vergeten wat je wilde doen?
 • ooit jezelf moed ingesproken?
 • ooit ontsnapt aan de regels?

Op Burendag 22 september zal Theatergroep In Your Dreams deze voorstelling spelen in het Paviljoen in de Binnentuin: Thérèse Schwartzplein naast nummer 13, ingang door het groene hek.

Gepke leverde ons de flyer met meer informatie.

GVB werkzaamheden tramspoor 4

Ook het GVB gaat werkzaamheden uitvoeren en wel in de herfst. Het tramspoor bij RAI en op de keerlus naast station RAI wordt vernieuwd. Daarnaast zal voor Waternet het spoor in de Rooseveltlaan worden opgebroken. Vanwege de werkzaamheden aan de keerlus en Rooseveltlaan, zal tram 4 tussen 1 oktober 2018 en 1 juli 2019 een aangepaste route rijden naar het Amstelstation in plaats van naar Station RAI. De buslijnen blijven wel rijden, maar krijgen tijdelijke haltes. Alternatieven zijn de Noord/Zuidlijn, andere metrolijnen en de gewijzigde route van tram 12, die vanaf de zomerdienstregeling vanaf Amstelstation via het Museumplein en Leidseplein naar Amsterdam CS rijdt.

Veel werkzaamheden in RAI buurt

Vanaf deze zomer tot najaar 2019 vinden nogal wat werkzaamheden plaats bij en rondom RAI. Aan het station, aan de tram, aan een fietstunnel. En aan RAI zelf.

Samengevat:

 • Bouw hotel NHow → oplevering oktober 2019
 • Afsluiting fietsenstalling → 20 juli 2018 – februari 2019
 • Renovatie metrostation → 31 juli 2018 – mei 2019
 • Afsluiting fietstunneltje → 31 juli 2018 – 29 augustus 2018
 • Stremming tram 4 → oktober 2018 – juli 2019

Voor meer details zie deze Zuidas blog.

Open dag SeniorWeb 5 september

Om te onthouden!  

De SeniorWeb Amsterdam-Rivierenbuurt open dag in het Huis van de Wijk Rijnstraat/President Kennedylaan is al snel en de inschrijfdagen zijn volgende week. 

Open dag:

 • Woensdag 5 september van 11 tot 14 uur

Inschrijfdagen:

 • Maandagochtend 10 september van 10 tot 12 uur
 • Donderdagmiddag 13 september van 13 tot 15 uur

Op de Open dag kunt u kennis maken met onze activiteiten en worden er speciale demonstraties gegeven op het gebied van computers en tablets. U kunt vragen stellen aan docenten en u laten informeren over het nieuwe cursusseizoen. Zo ontdekt u welke cursus of workshop het beste bij uw interesse past.
De open dag is gratis toegankelijk. Tijdens deze dag kunt u zich niet inschrijven voor cursussen en workshops; dat kunt u doen op de inschrijfdagen.

Op de Inschrijfdagen kunt u zich opgeven voor cursussen en workshops. Hierbij wordt verwacht dat u het cursusgeld contant voldoet. Er kan niet gepind worden. Pas na betaling bent u definitief ingeschreven.

Na de inschrijfdagen kunt u zich alsnog inschrijven via telefoon  06-801 40373.

Luister op 4 september: ‘Mijn vader De Sterrenkijker’

De vader van Maartje Duin  was sterrenkundige en heeft Alzheimer. Over haar ervaringen wat deze ziekte voor beiden betekent geeft de radio podcastmaker en journalist een korte voorstelling, ondersteund met audio fragmenten en animaties. Op dinsdag 4 september 2018 doet zij dit op het Alzheimer Trefpunt in Zuid, in het Dienstencentrum Lekstraat 13 a. 

Het programma start om 19:30 uur en loopt to 21:00 uur.  Toegang vanaf 18:45 uur en koffie en thee is gratis, aanmelden is niet nodig. 

Vanaf 17:30 kan in dezelfde lokatie een drie gangen diner voor 4 Euro genuttigd worden bij Buurzaam.

Vanaf nu is er elke eerste dinsdagavond van de maand een Alzheimer Trefpunt in Zuid.
Zie voor meer info het persbericht.

Boekenmarkt 25 augustus

Zaterdag 25 augustus 2018 is de boekenmarkt in de portacabins van het Huis van de Wijk, Rijnstraat hoek President Kennedylaan, van 13.30 u – tot 17.00 u.

Toegang gratis, consumpties gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals: literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz., ook Engelse boeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar annemarie.behrens@gmail.com

Zomer in Zuid activiteiten

Met ‘Zomer in Zuid’ hebben op initiatief van het Odensehuis Amsterdam Zuid verschillende organisaties de handen in- eengeslagen om thuisblijvers een mooie zomer te bezorgen. Deze krant biedt een overzicht van activiteiten in de maand augustus in de Stadion- en Schinkelbuurt en Hoofddorppleinbuurt én tips voor uitjes in de buurt om ‘Samen op Stap’ te gaan. De deelnemende organisaties stellen hun activiteitenaanbod open voor deelnemers aan ‘Zomer in Zuid’ zonder dat er speciale voorwaarden aan worden gesteld.

Zie de krant voor augustus 2018.

Nieuw seizoen SeniorWeb cursussen

SeniorWeb Amsterdam Rivierenbuurt begint aan een nieuw seizoen met computer en tablet cursussen en workshops, individuele lessen, service en ondersteuning. En dat alles gericht op vijftig plussers uit de Rivierenbuurt en daarbuiten. Op woensdag 5 september van 11:00 tot 14:00 uur is de open dag. Inschrijven kan maandagochtend 10 september van 10:00 tot 12;00 uur en donderdagmiddag 13 september van 13 :00 tot 15:00 uur.  

Zie persbericht.

Voor uitgebreidere info over het cursus aanbod zie de site.

Elise Sterkenburg overleden

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat Elise Sterkenburg is overleden.

Elise woonde in de Veluwe Binnenbuurt, waar ze graag deelnam aan de bijeenkomsten en ze zich prettig voelde. Verder kwam ze een enkele keer naar een inloop of een themabijeenkomst. We wensen haar familie sterkte toe.

Picknick “De lange dag” op zaterdag 23 juni 2018 vanaf 16.00 uur

Martin Luther Kingpark, op een bank van Stadshout nabij het Mirandapaviljoen

Op donderdag 21 juni begint de zomer, voor heel wat mensen is dat het moment waar ze al weken naar uitkijken. Het is ook de langste dag met ongeveer 16 uur licht en 8 uur donker/schemering. De dagen erna worden weer korter maar daar merk je de eerste dagen weinig van. Het Stadsdorp wil “De lange dag” weer vieren en wel op zaterdag 23 juni 2018. Wij hebben drie keer eerder een picknick op diezelfde plek en gehouden. Een maal met schitterend weer, de tweede keer was het gewoon koud en de laatste keer was het frisjes. Maar alle keren was het heel gezellig.

Een kenmerk van de feestelijke picknick is dat hij altijd doorgaat. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Tenzij het wel erg regent dan wordt ter plekke besloten om te verplaatsen naar de vloer van de dichtstbijzijnde woning van een van de deelnemers.

Dus trek een korte broek of een zomerjurk aan of een lekkere warme trui, eventueel een regenjas. Alles kan. Vergeet niet een dekentje mee te nemen om op te zitten (of een vouwstoel). Heel belangrijk is om ook een afvalzak mee te nemen. Want wij willen natuurlijk wel de boel netjes achter laten.

Een ander kenmerk is dat je iets te eten of te drinken meeneemt wat je zelf lekker vindt.

Kook, bak of braad iets of koop gewoon iets lekkers. Je zult zien dat de lekkerste gevarieerde spijzen en drinken voor het grijpen staan. Ondertussen kunnen wij elkaar verhalen vertellen. Verrassingen zijn altijd leuk.

Wil Jongebreur: in memoriam

Op zondag 20 mei is Wil Jongebreur overleden op 85 jarige leeftijd.

Zij was vanaf 2013 een trouwe bezoekster op bijeenkomsten van Stadsdorp Rivierenbuurt en sinds de start van onze inloop in 2014 een vaste inloopgast. Zij verheugde zich echt op de maandelijkse inloop en de ontmoetingen. In de beginjaren gaf zij over zorg vaak adviezen aan de werkgroep vanuit haar jarenlange ervaring als vrijwilliger bij de Algemene Hulpdienst Buitenveldert. Haar familie liet weten dat juist de contacten met ‘de buurt’ voor Wil van onschatbare waarde zijn geweest en haar de steun hebben gegeven in haar wens zelfstandig en onafhankelijk te blijven. Wil was altijd positief en geïnteresseerd in anderen. Wij verliezen een fijn medemens en zullen Wil missen.

Grijze Koppen orkest

‘Samen muziek maken is misschien net zo effectief als pillen slikken’

 
Fort van de Verbeelding zet zogeheten Grijze Koppen Orkesten op, waarbij ouderen in zorgcentra samen muziek leren maken, dat het hun lieve lust is. Het gezelschap onder leiding van Peter de Boer en Judith Lodewijks brengt ouderen op een laagdrempelige manier tot zingen. ‘Mensen die komen kijken weten vaak niet wat ze meemaken.’

In het Utrechtse zorgcentrum Transwijk is een grote zaal gevuld met ouderen, die samen uit volle borst zingen en zichzelf daarbij begeleiden. Dat wil zeggen: ze oefenen met een eenvoudige gitaar, gemaakt van een blikje, een houten hals en enkele snaren. Daarnaast gebruiken ze zogeheten schellenbomen, stokken met flessendoppen en kleurige slingers, die als je er mee schudt of stampt een rinkelend geluid maakt. En de ouderen zingen er flink bij, op aanwijzingen van dirigent Peter de Boer. ’11 november is de dag dat ik mijn lichtje branden mag. Lalalala lalalalala. Noenoenoenoenoenoe.’ 

En hop, Peter maakt een sprongetje en zet met een armbeweging de muziek stil. Hij vraagt een man vooraan hoe het gaat. Deze vertelt dat hij voor het eerst mee is naar het orkest met zijn vrouw die in het zorgcentrum woont. Vervolgens richt Peter zich tot de overige muzikanten in de zaal. ‘U kunt misschien nog niet spelen en zingen tegelijk, maar ik zie dat u blijft lachen.’ De Boer is met de Utrechtse ouderen aan het oefenen voor de Sint Maartenparade die jaarlijks in november plaatsvindt.  Even later schakelt hij over op de Sint Maartenrap en wordt er flink gestampt met de schellenboom.

Publicatie: wat werkt bij culturele interventies voor ouderen?
Er is steeds meer bewijs dat kunst een bijdrage kan leveren aan gezond en gelukkig oud worden. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve vermogen, probleemoplossend vermogen, stressreductie en de fysieke gezondheid van ouderen. Maar welke mechanismen zorgen voor deze effecten en welke factoren werken belemmerend of bevorderend? Het Wat Werkt bij-dossier Culturele interventies biedt antwoorden.

Het succes

Dirigent Peter de Boer, tevens artistiek leider, richtte in 2001 samen met Margreet Melman Fort van de Verbeelding op. De naam is geïnspireerd op Fort Wierickerschans in Bodegraven waar Peter en Margreet hun bedrijf begonnen. Het gezelschap ontwikkelt muziekprojecten voor scholen, wijken, bedrijven en zorginstellingen, waarbij het uitgangspunt is dat de deelnemers zelf muziek maken en er verbindingen tussen de verschillende groepen ontstaan. Judith Lodewijks, zakelijk leider van Fort van de Verbeelding, denkt dat het succes van het Grijze Koppen Orkest alles te maken heeft met het charisma van Peter de Boer. ‘Peter is een muzikant in hart en nieren. Hij werkt ongelooflijk goed met mensen. Hij heeft enorm veel energie, past zich makkelijk aan, maar kan ook streng zijn.  Van mensen die deelnemen aan het orkest wordt namelijk ook iets gevraagd.’

Verbinding in de wijk

Een van de initiatieven van het Fort van Verbeelding was het Schoolplein Orkest. Waarbij het gezelschap op scholen ging oefenen om met de leerlingen in een aantal dagen een complete muziekuitvoering neer te zetten, vertelt Lodewijks. ‘Alle projecten zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten: muziek verbindt mensen en versterkt alle mogelijke communities, van jong tot oud, van specifieke groepen tot gemengde buurten. Iedereen kan muziek maken, zeker als je laagdrempelige muziekinstrumenten gebruikt, zoals wij doen. En we maken gebruik van de kracht van het getal, van de massa. We willen graag grote groepen verbinden, bijvoorbeeld jongeren en ouderen, of groepen ouderen, of ouderen met muziekgroepen in de wijk en andere bewoners.’

Alle projecten zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten: muziek verbindt mensen en versterkt alle mogelijke communities, van jong tot oud, van specifieke groepen tot gemengde buurten

Eenzame ouderen

Het eerst Grijze Koppen Orkest ontstond in 2014 in Eindhoven nadat Sylvia van Aggel, projectcoördinator bij de Brabantse zorgorganisatie Vitalis, ontroerd raakte door het Schoolplein Orkest. ‘Dat wilde zij ook, maar dan voor ouderen op haar zorglocatie. Veel ouderen zijn eenzaam en hebben moeite om de dag door te komen. Door samen te spelen worden ouderen geactiveerd en verbonden’, vertelt Judith Lodewijks. Zo ontstond het Grijze Koppen Orkest als een groot muziekproject voor kwetsbare en dementerende ouderen. ‘Het orkest heeft een programma van twee jaar, waar bij we er op gericht zijn om het orkest zelfstandig te laten bestaan. In het eerste jaar zetten wij het orkest op en doen we achttien weken lang de repetities. Tegelijk zijn we bezig rond een zorglocatie een netwerk op te zetten en mensen te betrekken. Het doel is dat mensen uit de omgeving de organisatie gaan overnemen, en dat er een community ontstaat met betrokkenen die zich eigenaar voelen. Belangrijk is ook dat er een nieuwe vaste dirigent komt.’

Een voorbeeld van die ‘verbindende’ aanpak is de Sint Maarten Parade die de afgelopen jaren in Utrecht plaatsvond. ‘Dat is een parade waarin we de verschillende beeldende kunstprojecten met muziek verbinden. Aan de parade doen allerlei muziekgroepen mee en ook het Grijze Koppen Orkest.’

Cinema Senior 
In 2015 organiseerden Movisie en LKCA samen met verschillende partners het filmfestival Cinema Senior. Hierin stonden korte films over kunstprojecten voor, door en met ouderen centraal. Van dansworkshops tot appeltaartconcerten. Ook het Grijze Koppen orkest deed hier aan mee. Bekijk alle projecten die hier aan mee deden en laat je inspireren.

Toekomst

In het eerste jaar gaan de grijze koppen met eigen instrumenten aan de slag. Als het orkest doorgaat worden er prefab-bouwpakketten van de instrumenten aangeschaft. Het vinden van een eigen dirigent, die het orkest verder kan begeleiden, is een belangrijke volgende stap. Hier leidt Fort van de Verbeelding dirigenten voor op. ‘Mensen moeten wel weten waar ze aan beginnen als ze een Grijze Koppen Orkest willen oprichten. Het doel is dat het project na twee jaar doorgaat. Het betekent dat ze eigenlijk ja zeggen tegen een orkest dat zo vijf jaar kan blijven bestaan.’

De afgelopen vier jaar heeft Fort van de Verbeelding al negen Grijze Koppen Orkesten opgezet. Op dit moment zijn er vier orkesten in Utrecht en Den Haag bezig in hun eerste jaar. Daarnaast zijn er een aantal ‘gevorderde’ orkesten.  En in 2018 gaan er weer acht nieuwe van start: naast twee in Utrecht en Den Haag, liefst vier in Eindhoven. Het succes is intussen zo aansprekend dat dat Fort van Verbeelding eind oktober de eerste prijs ontving van het Rabobank Stimuleringsfonds XL en daarmee binnenkort in Utrecht weer twee nieuwe Grijze Koppen Orkesten kan starten.

Trots

Mensen die komen kijken bij het Grijze Koppen Orkest weten vaak niet wat ze meemaken, vertelt Lodewijks. ‘Hoe de ouderen aan het musiceren zijn, raakt mensen. Dementie slaat vaak naar binnen. De ouderen die deelnemen aan het orkest worden uitgedaagd in wat ze kunnen. In het orkest wordt altijd ontzettend veel gelachen. Mensen nodigen vaak trots hun familie en vrienden uit. De ouderen vinden het vaak heel leuk dat ze op een laagdrempelige manier iets nieuws leren.’

‘Muziek is ook een medicijn voor wat die ouderen gezamenlijk in een zorgcentrum meemaken. Bij veel ouderen werkt muziek misschien wel net zo effectief als pillen slikken. Als je mensen weet te prikkelen met muziek is dat ook een heel goed medicijn. Ouderen gaan vaak zingend naar hun kamer.’

Bron en nadere info: www.movisie.nl

(Ingezonden door Carin Giesen)

Groepswonen . . .

Afgelopen zaterdag (9 februari) tijdens de inloopmiddag van Stadsdorp Rivierenbuurt kwam het onderwerp GROEPSWONEN aan de orde.
Omdat ik me hier al eerder mee bezig heb gehouden heb ik mijn informatiemateriaal te voorschijn gehaald.
Als belangrijke info raad ik aan de website LCVW te bekijken, daar zijn erg veel groepsinitiatieven te vinden:
http://www.lvcw.nl/advies-begeleiding-ondersteuning

Verder heb ik in het Woonmagazine v.d. Huurdersvereniging Amsterdam het type SOWETO als nieuwe woningcorporatie Groepswonen gevonden en FAGELCATS zorg-woonvoorziening in stadsdeel -West.
Het is bedoeld als indicatie, meer niet.
Hart. groet

(Ingezonden door Anneke Schmidt)

 

Minder mobiel ? Bovenwoning? Traplift!

Langzaam verandert er iets voor minder mobiele mensen in bovenwoningen…
Gemeente vergoedt vanaf 1 januari 2018 meerdere trapliften
Mede dankzij de inzet van Cliëntenbelang Amsterdam wijzigt de gemeente het beleid voor woningaanpassingen.
Met ingang van het nieuwe jaar geldt er geen maximum meer van één traplift per huishouden. Een doorbraak
voor mensen die minder mobiel zijn en op een hogere verdieping wonen dan de eerste. Het is niet zo dat iedereen nu direct
allerlei liften kan aanvragen….maar dit is een stap in de goede richting . . .

Meer weten? Lees dan: 
https://www.clientenbelangamsterdam.nl/actueel/nieuws/gemeente-vergoedt-vanaf-1-januari-meerdere-trapliften

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Project Lang Leven in Plan Berlage

Het stedenbouwkundig Plan Zuid van architect Berlage bestaat 100 jaar.
Het is een geliefde woonwijk, maar hoe ‘age-friendly’ is deze buurt?
Welke kwaliteitsslag kunnen we maken, waardoor je in eigen buurt prettig 100 kan worden ?
Stichting Agefriendly Wonen Amsterdam werkt samen met >studiotransit en bewoners uit verschillende delen van Plan Zuid aan concrete plannen en ideeën die de toegankelijkheid verbeteren en daarmee het oud worden in vertrouwde woonomgeving ondersteunen. Doel van dit project is 3-ledig:

> bewustzijn vergroten (zowel bij bewoners als vastgoed-eigenaren, politici etc.)
> een staalkaart aan inspirerende oplossingen in beeld brengen en verbinden
> pilotprojecten voor elkaar krijgen

Wij zoeken contact met mensen die creatieve mogelijkheden willen en kunnen bedenken en partijen die daadwerkelijk mogelijkheden hebben om pilotprojecten tot stand te brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het “trap eruit, lift er in” concept.
Ook zoeken we naar een mogelijke proeflocatie voor verdere ontwikkeling van de Vertiwalk: http://www.rombout.design/vertiwalk/ .

Heeft u een goed idee om Plan Zuid ‘ouderenvriendelijker’ te maken?
Neem contact met ons op! Stuur een mail aan:
buurtlab@studiotransit.nl of bel Frederike Kuipers: 06 40 35 77 05
Meer info: http://www.maakjestad.amsterdam/initiatief/lang-leven-plan-berlage/

 

 

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Jeu de boules op woensdagmiddag?

Wie heeft er zin om samen op WOENSDAGMIDDAGEN om 15.30 regelmatig te jeu de boulen.
Op de maandagmiddag kan ik helaas niet meer.
Het is een super leuke activiteit en al doende leer je. We zijn nu met zn tweeen. Zou leuk zijn als er nog ene paar bij komen.
Wie wil?

En op de 2e dinsdagavond is er weer een spelletjes avond in het huis vd wijk rivierenbuurt.
kom maar gewoon langs vanf 19.30

mail naar: olgagrutters@gmail.com of bel 0623512042
groetjes van Olga

Architectuurwandeling 24 juni

Architectuurwandeling Van paleizen voor arbeiders, burgers en cultuur

Zaterdag 24 juni 2017, 13.00-15.00 uur, Vertrek vanaf OBA Roelof Hartplein

Deze architectuurwandeling laat heel goed de grote omwentelingen in de architectuur en stedenbouw aan het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw zien. Richting de Oude Pijp is de typerende architectuur van de tot de jaren ‘60 nog verguisde speculatiebouw te zien.
Hoe dichter we bij het Museumplein komen hoe luxer en groter de woongebouwen worden met heuse villa’s voor de rijke burgerij. Hier staat ook het Hillehuis waar architect Michel de Klerk de eerste pogingen deed uit te breken uit de toen gangbare rationalistische benadering van het grote bouwblok.
De Amsterdamse Schoolstijl is in dit gebouw in zijn embryonale vorm te herkennen.

Het filiaal van de OBA is gevestigd in ‘Het Nieuwe Huis’ van de hand van Amsterdamse Schoolarchitect Barend van den Nieuwen Amstel die samen met architect Jop van Epen ook het ontwerp voor de Harmoniehof leverde. Architect Jan Frederik Staal schittert met een prachtig voorbeeld van Amsterdamse School architectuur in de Johan M. Coenenstraat.

De eyecatcher is natuurlijk het Museumplein met zijn drie schitterend vernieuwde musea – het Rijksmuseum (Pierre Cuypers), het Stedelijk Museum (Adriaan Weissman) en het Van Gogh Museum (Gerrit Rietveld). Het Concertgebouw (Dolf van Gendt) is het vierde culturele gebouw op het plein.

De wandeling duurt ongeveer twee uur.

De normale prijs is €12,50/met OBA-pas €7,50

Reserveren kan via info@degebouwengids.nl of via OBA Roelof Hartplein.
De OBA-vestiging is telefonisch te bereiken via: 020 6620094 of via roelofhartplein@oba.nl

Zaterdag 24 juni 13-15 uur OBA Roelof Hartplein.

(Ingezonden door Gepke Andringa)

Picknick Midzomer in het Martin Luther Kingpark, 24 juni,16.00 uur

Picknick Midzomer op 24 juni 2017 in het Martin Luther Kingpark, 16.00 uur Stadsdorp Rivierenbuurt houdt weer een picknick in het Martin Luther Kingpark. Op zaterdag 24 juni vanaf 16.00 uur bij een bank van Stadshout vlak bij het voormalige Miranda Paviljoen – nu Amstel Boathouse. Marianne Osnabrug is de initiator. Marianne: “Je zou het ook een feest kunnen noemen van een van de langste dagen. Wij hebben twee keer eerder een picknick op diezelfde plek en tijd van het jaar gehouden. Eenmaal met schitterend weer en de tweede keer was het gewoon koud. Maar beide keren was het heel gezellig. Een kenmerk van de feestelijke picknick is dat hij altijd doorgaat. Het maakt niet uit wat voor weer het is. Tenzij het wel erg regent, dan wordt ter plekke besloten om te verplaatsen naar de vloer van de dichtstbijzijnde woning van een van de deelnemers. Dus trek een korte broek of een zomerjurk aan of een lekkere warme trui, eventueel een regenjas. Alles kan. Het is ook aan te raden, als je er zeker van wilt zijn dat je kunt zitten, zelf een vouwstoel mee te nemen. Neem ook een afvalzak mee. Wij willen natuurlijk wel de boel netjes achter laten! Een ander kenmerk is dat je iets te eten of te drinken meeneemt wat je zelf lekker vindt. Kook, bak of braad iets of koop gewoon iets lekkers. Je zult zien dat de lekkerste gevarieerde spijzen en dranken voor het grijpen staan. Ondertussen kunnen wij elkaar verhalen vertellen. Verrassingen zijn altijd leuk. Ik zie er nu al naar uit.” Z

Boekenmarkt zaterdag 24 juni

B O E K E N M A R K T
Zaterdag 24 juni 2017
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals:
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 24 juni liggen op de thematafel boeken over: ons koningshuis.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar

annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Carolien van den Handel)

20 juni: Repair Café in de RAI tijdens ReMaTec 2017

Pop up Repair Café in de RAI tijdens ReMaTec 2017
Op dinsdag 20 juni van 10.00 – 17.00 uur is er een pop up Repair Café in RAI Amsterdam ter gelegenheid van ReMaTec 2017.

Het Repair Café is gratis toegankelijk voor iedereen die iets te repareren heeft of graag zijn reparatiekennis wil delen. In het Repair Café is gereedschap en materiaal beschikbaar om reparaties uit te voeren op elektrische apparaten. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met kennis en vaardigheden op allerlei terreinen.

In het Repair Café draait alles om (samen) repareren. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan hier samen met deskundigen mee aan de slag.

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan het Repair Café. Er wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Parkeren is mogelijk in P7, hier geldt een vast dagtarief van 18 euro.

Het Repair Café bevindt zich in hal 8 bij Entree F in congreszaal F002.

Over ReMaTec
ReMaTec staat bekend als hét internationale zakenplatform voor professionals uit de revisiebranche. Van 18 tot en met 20 juni in RAI Amsterdam

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Geld halen in de Scheldestraat?

Geld halen in de Scheldestraat kan dat niet meer…?

Bewoners in de buurt van de Scheldestraat zijn onprettig verrast door het sluiten van het ABN kantoor en het sluiten van de geldautomaat bij dat kantoor en de sluiting van de ING pinautomaat. Inde Scheldestraat bij de Ekoplaza.
De enige alternatieven zijn pinnen in de AH inde Maasstraat of pinnen naast het Kruidvat.
Dat is voor sommigen een stuk verder weg.

Er is door een aantal bewoners geschreven naar de ING om de automaal terug te plaatsen.
Zodra meer bekend is komt het op het prikbord.

De Ing lijkt zich de klachten aan te trekken. Een van de bewoners kreeg n.a.v. de klacht een bos oranje bloemen bezorgd met dank voor de feedback…..
Maar geld zat er niet bij…

(Ingezonden door Marjan Stomph)

AT5: Bang in het verkeer?

Ben je ook bang aan het worden in het verkeer?
Ouderen durven minder vaak de straat op vanwege verkeersdrukte.
Ook in ons Stadsdorp is iemand een paar jaar geleden erg verwond door een fietser.

http://www.at5.nl/artikelen/167718/ouderen-durven-minder-vaak-de-straat-op-vanwege-verkeersdrukte-clintenbelang-trekt-aan-de-bel

Plan en meldpunt
Cliëntenbelang Amsterdam gaat een ‘Witte plekkenplan’ maken. Witte plekken zijn gebieden waar de loopafstanden naar het openbaar vervoer te lang worden, of die om een andere redenen moeilijker bereikbaar worden. Ook zullen we verhalen van gebruikers bundelen, waaruit hun mobiliteitsbehoefte blijkt. Ten slotte denken we aan het instellen van een meldpunt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) via: b.weggeman@cliëntenbelangamsterdam.nl.

(Ingzonden door Marjan Stomph)

Rondleiding Plan Zuid

Op zaterdag 10 en zaterdag 17 juni organiseert het Stadsdorp samen met Miek Hoekzema een rondleiding door Plan Zuid.
We kennen Miek van haar leuke presentatie over de beelden van Hildo Krop in Zuid, en de rondleidingen beloven ook weer interessant te worden.
Op de themabijeenkomst over Plan Zuid, eind april, konden mensen zich opgeven, maar er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Dus wie zin heeft om mee te gaan: laat vóór 7 juni weten of je mee wilt, door een email te sturen naar info@stadsdorprivierenbuurt.nl.
Geef aan of je 10 of 17 juni wilt meelopen. Doe het snel, want het aantal open plaatsen is beperkt.
We starten om 11.00 uur met een kop koffie in de Maarten Luther Kerk en wandelen daarna in ongeveer een uur door Plan Zuid.

(ingestuurd door Carolien van den Handel)

Je Frans ophalen?

Een jaar of 9 was ik toen ik begon in het Franse klasje van juffrouw Theunissen op de Oranjeschool.
En wat is er van “al” dat Frans overgebleven? Zo goed als niets!
‘Le concertgebouw? A gauche chez le traffic-lights la bas. Excusez, le rouge-orange-vert, vous comprenez? Et continuez quelques minutes jus’qu a…’

Hou maar op, u herkent dit vast wel. Misschien iets voor een groepje stadsdorpers die hun Frans willen ophalen?
Bij voorkeur met iemand die ons dan bij de hand kan nemen op het Franse conversatiepad.
Wie reageert?

Fred Dubiez / fjdubiez@xs4all.nl

Muziektheatervoorstelling over Amsterdam Zuid

Beste mensen van Stadsdorp Rivierenbuurt,

We maken volgend jaar een bijzondere muziektheatervoorstelling over Amsterdam Zuid. Voor deze voorstelling verzamelen we geluiden en geluidsverhalen van bewoners van Amsterdam Zuid. Dat doen we in workshops die worden gegeven door componisten en schrijvers.

Onze eerste workshop vindt plaats op 24 mei en is bedoeld voor 55 plussers. Ik zou graag mensen van het stadsdorp willen uitnodigen voor deze workshop.

Waar: Huis van de Wik
Rijnstraat 115 1079 HA Amsterdam
Wanneer: woensdag 24 mei 2017
Tijd : 15:00-18:00
Info/aanmelding: 020- 4199886 en info@soundtrackcity.nl

Met vriendelijke groet,
Renate Zentschnig
artistiek directeur Soundtrackcity
————
Soundtrackcity
Veemkade 584-E
1019 BL Amsterdam
020-4199886
06-55376260
www.soundtrackcity.nl

Urban Sound Opera Flyer 1

Boekenmarkt

Zaterdag 27 mei 2017
Rijnstraat 115
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal,
een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap) gratis.

Er liggen allerlei soorten boeken, zoals :
literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën,
kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 27 mei liggen er op de thematafel: kunstboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen),
mail naar: annemarie.behrens@gmail.com

 

Zomerleesgroepen van Senia

Graag willen wij de zomerleesgroepen onder de aandacht brengen van de mensen die uw locatie of webpagina bezoeken. 
De zomerleesgroepen worden in samenwerking tussen de OBA en de stichting Senia georganiseerd

Kort iets over Senia
De stichting Senia heeft als doel gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen rondom lezen, muziek luisteren of musea bezoek
Naast verdieping op de inhoud heeft dit ook een positief effect op de netwerkuitbreiding van de deelnemer
De doelgroep zijn 55 +
Sinds 2 jaar organiseren wij zomerleesgroepen. Deze groepen komen rondom een thema 3 maal bij elkaar en zij lezen 3 boeken die aansluiten bij het thema
Wij horen terug van deelnemers dat zij het als prettig ervaren in de zomerperiode een leuke activiteit te hebben daar veel reguliere activiteiten zomervakantie hebben

Deelnemers kunnen kiezen voor een bijeenkomst in hun regio maar mogen natuurlijk ook de keuze maken voor een andere regio
Voor verder contact:
Els Scholtes
Ambassadeur Senia Amsterdam
els.scholtes@hetnet.nl

 

Programma ontdek je buurt,17 mei.

Programma ontdek je buurt,17 mei.
gebied De Pijp/Rivierenbuurt:

> Pop-up store voor jongeren opent op Rijnstraat 85
> Rondleiding gebouw aan de Rijnstraat 113/Vechtstraat 92
> Geluksadvies van Welzijnscoach Dynamo
> Rondleiding Het Sarphatipark
> Wijksteunpunt !Woon
> Kop Zuidas
> Workshop tekenen en workshop textiel bewerken
> Open inloop Buurthuis Plan C Diamantbuurt
> In debat met jongeren uit de Diamantbuurt – de Edelsteen
> Bruislunch Huis van de Wijk de Pijp

Kijk voor het volledige programma en tijden op:
https://www.amsterdam.nl/zuid-gebied/nieuws/nieuws-stadsdeel/2017/04/17-mei-ontdek-buurt/

(Ingezonden door Marjan Stomph)

2 x Theater, 21 resp. 27 mei

Leuke theatervoorstelling: zondag 21 mei om 14.00 uur in Theater de Omval in Diemen: “De Ingebeelde Zieke”, door Theatergroep Diemen.
Als je zin hebt om mee te gaan: Liesbeth Kerkhoven heeft nog 2 plaatsen in haar auto en kan een kaartje voor je reserveren (eigen kosten).
Wie wil kan contact opnemen met Liesbeth Kerkhoven: tel nr.: 020-6426703. Wees er snel bij!

Wil je mee naar “De Freudjes, geen familie”, van Joan Nerderlof? Een interessante theatervoorstelling op zaterdag 27 mei om 20.15 uur
in Muiderberg, door toneelvereniging Stuk voor Stuk. Wie een kaartje wil (eigen kosten) en wil meerijden kan contact opnemen met Liesbeth Kerkhoven: 020 – 6426703. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

 

Wordt lid van het Amstelpark!

Ook het Amstelpark heeft nu een Vriendenvereniging.
Lid worden? Meld u aan!
Zie: http://www.amstelpark.info/vrienden-van-het-amstelpark
Gebruik het onderstaande contactformulier als u lid wilt worden, of iets wilt vragen.

Vermeld a.u.b. uw adres bij aanmelding als nieuw lid en maak minimaal €5 over op rekeningnummer:
NL19 INGB 0007742509 t.n.v. Vereniging Vrienden van het Amstelpark, Amsterdam o.v.v. Contributie Amstelparkvrienden.

Door lid te worden onderschrijft u de doelstellingen van de vereniging. Geef alstublieft bij ‘bericht’ aan of u ondersteunend lid wilt zijn, of actief lid.
Het verenigingsjaar loopt gelijk met het kalenderjaar, en de contributie bedraagt €5,- per jaar. Een ieder is uiteraard vrij om een hoger bedrag te betalen.
U ontvangt nog een bevestiging.
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor de Vrienden van het Amstelpark.

Inschrijfformulier lidmaatschap Vereniging Vrienden van het Amstelpark
Voornaam
…………………………………………………………………………………………..
Achternaam
…………………………………………………………………………………………..
Adres
………………………………………………………………………………………….
Emailadres
………………………………………………………………………………………….
Bericht:
ondersteunend/actief lid
………………………………………………………………………………………..
Plaats, datum:
………………………………………………………………………………………….
Handtekening:

Vereniging Vrienden van het Amstelpark, postadres Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam 020-400 45 03
Amstelparkvrienden@gmail.com

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Dichters in het Westerpark 11 juni

Tip:
Ik las in de MUG dat je op 11 juni in het Westerpark kunt luisteren naar dichters. Het is tussen 13:00 en 17:00u.

Het wordt hoog tijd dat er ook zulke leuke initiatieven worden genomen voor in het Maarten Luther Kingpark vind ik … De Parade is leuk, maar wat meer en kleinschaliger dingen zouden ook best kunnen.

(Ingezonden door Gepke Andringa)

HeenenWeer vanaf 16 mei

Wat rijdt er vanaf 16 mei door De Pijp en de Rivierenbuurt?

Wij lanceren op 16 mei a.s. onze nieuwe HeenenWeer
dienst waarvoor wij u van harte uitnodigen.
U bent vanaf 15.00 uur welkom, het programma start om 15.30 uur, met een korte presentatie waarna de nieuwe HeenenWeer dienst onthuld zal worden door Marijn van Ballegooijen, portefeuillehouder Zorg in Stadsdeel Zuid.
Aansluitend gaan we deze start vieren met een hapje en een drankje.
In het buurtgebouw Henrick de Keijser aan het Henrick de Keijserplein 45.
Hebben we uw nieuwsgierigheid geprikkeld, dan zien we u graag.
Titia van Grol en Mia Bouwhuis

Het project HeenenWeer zoekt nog mensen die af en toe als chauffeur beschikbaar willen zijn. Meld je aan: heenenweer.secretariaat@gmail.com

9 mei van 13.00-15.00 kennismaking en uitleg voor de Social drivers. Met elkaar, de auto’s, de regels etc. Dus als mensen erover denken om te gaan rijden zijn ze van harte welkom.

(ingezonden door Marjan Stomph)

Fout over ons in de Wijkgids 2017

Helaas bevat, net als vorig jaar, de Wijkgids 2017 van de Rivierenbuurt, enkele onjuistheden over ons. Pagina 12 vermeldt dat onze inloop op de eerste zaterdag van de maand is.

Dat moet zijn: de tweede zaterdag van de maand.

Tevens is onjuist dat de  inloop  in de buurtkamer van  het ROC TOP gebouw, Geulstraat 9, is.

Dat moet in ieder geval  tot eind 2017 zijn: het Huis van de Wijk, Rijnstraat 115, van 16.00-18.00 uur.

Zegt het voort!

(Ingezonden door Carin Giesen)

Film in Rialto: dinsdag 2 mei

Dinsdag 2 mei 2017 om 17.00 uur
RIALTO – Ceintuurbaan 338

After the Storm
Kore-eda Hirokazu
Japan | 2016 | 117 min.

Familierelaties lopen als een rode draad door het werk van de Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu. In films als Nobody Knows, IWish en Like Father Like Son liet hij zien hoe hij de complexe verhoudingen tussen familieleden als geen ander weet te doorgronden. Ook in: After the Storm schildert hij met nuance, warmte en waarachtigheid zijn personages, die vaak de weg lijken te zijn kwijtgeraakt in het doolhof dat familie heet.

Ooit was veertiger Ryota een gevierd schrijver, maar nu verkwanselt hij al het geld dat hij verdient als privédetective met gokken. Langzaam maar zeker is hij vervreemd geraakt van iedereen die hem lief is: van zijn oude moeder Yoshiko, zijn ex-vrouw Kyoko en, misschien wel het ergst, van zijn zoontje Shingo. Omdat hij enorm achterloopt met zijn alimentatiebetalingen, dreigt Kyoko hem de omgangsregeling met Shingo in te trekken. Ryota probeert de banden wel te herstellen, maar het wantrouwen is groot. Op een dag neemt hij Shingo mee naar zijn moeder. Er nadert een tyfoon.

Een indringende, grappige en ontroerende meditatie over de pijn en de eenvoud van gelukkig oud worden in een rustiek Japan.

Deze film speelt al een tijdje, nu nog het geluk om hem te zien.

De Volkskrant (4 sterren)
Kenmerkend en toch weer wonderbaarlijk, hoe Hirokazu Kore-eda rond zijn antiheld zo’n gemoedelijk, zomers geheel optrekt. Aan de details voel je dat de Japanse regisseur onvoorwaardelijk van zijn personages houdt.

————————————————————————————————————
We verzamelen binnen en gaan om 16.45 uur naar de filmzaal.
Koop dus bij binnenkomst direct zelf een kaartje voor deze film.

(Ingezonden door Marianne Osnabrug)

Rondleiding door joods Amsterdam 11 juni

onder leiding van Mia Corbeij-van Praag

Wij verzamelen vanaf 14.30 uur voor de entree van het Joods Historisch Museum (JHM), onder de gele ster en maken daar met onze gids Mia Corbeij-van Praag kennis.
De rondleiding begint om 15.00 met een bezoek aan de Portugese Synagoge, waar de gids o.m. over de komst van de eerste Joden in Amsterdam zal vertellen. Daarna gaan wij de wijk in om de oude Jodenbuurt te verkennen.
Enerverend. Mis het niet. Verborgen historische feiten komen aan het licht.
De rondleiding duurt tot 18 uur. Het kost €12,50 plus €15,00 toegang voor het Joods Kwartier (gratis met een Museumjaarkaart of JHM Vriendenkaart).
Men is aangemeld als de betaling van €.12,50 is ontvangen op NL66ABNA0467953562 ten name van de heer H.P. Melkman, onder vermelding van naam, telefoonnummers en Joods Amsterdam. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 juni 2017.
Voor de liefhebbers kunnen wij om circa 18.00 uur voor eigen rekening een diner bij Restaurant L’Opéra, Rembrandplein 27-29,1017 CT te Amsterdam regelen, zie de website:
http://www.l-opera.nl/en.
Voor informatie kunt u Herman Melkman, tel. 020-6443643 of 06-51797508 bellen. Aanmelding per e-mail: h.melkman@upcmail.nl.

Herman Melkman
Tel.: +31(0)20-644 36 43
Mobile: +31(0)6-51 797 508

Heb je een Canta … ?

Heb je een Canta en krijg je een herindicatie let dan op!
De wethouder moet de Canta-maatregel herzien.
Cliëntenbelang adviseert toch bezwaar in te dienen
Ondanks de verwachting dat de maatregel zal veranderen,
raden zij mensen aan om toch in bezwaar te gaan tegen een
negatieve herbeoordeling. Hun cliëntondersteuners en jurist zijn
al bezig met diverse bezwaarschriften.
Zie verder:
http://www.clientenbelangamsterdam.nl/wethouder-moet-canta-maatregel-herzien-7344.html

(Ingebracht door Marjan Stomph, Werkgroep Zorg en Wonen)

Gratis film in de Rai over de Plastic Ocean, 16 mei

Kom gratis naar de film ‘A Plastic Ocean’
Dinsdag 16 mei 2017

 

Een film die op aangrijpende wijze aandacht vraagt voor één van de grootste uitdagingen van de moderne tijd: de plastic soep in de oceaan! Kom gratis deze bijzondere film bekijken op 16 mei om 19:30 uur in RAI Amsterdam. Bekijk de trailer of lees meer.

Aanmelden kan via : http://www.rai.nl/nl/agenda/
even door scrollen naar 16 mei daar kan je kaartjes reserveren.

(ingezonden door Marjan Stomph)

Wat wil jij nalaten?

Een jaar geleden organiseerden we de themabijeenkomst over Levenskunst & Inspiratie. Tijdens die bijeenkomst werd ook een presentatie gegeven over het Levenstestament. De workshops over ‘kunstzinnige testamenten’ die beeldend kunstenares Ida van der Lee heeft ontwikkeld vormen daar een interessante aanvulling op.
Ida: “Of je nu jong of oud bent, iedereen denkt er wel eens over na wat je straks aan een volgende generatie na wilt laten. Zijn dat je bezittingen of ook je idealen en levenswijsheden? Met het project Testament Ongekend! onderzoek je jouw immateriële nalatenschap
op een speelse manier. “

        Ervaringen bovenhalen aan de hand van herkenbare voorwerpen.

Oriënterende workshops om de methode te ervaren worden gegeven op:
vrijdag 12 mei van 19 tot 22 uur: Tugelaweg 8
dinsdag 16 mei van 16.10 tot 17.50 uur: Wibautstraat 5a
dinsdag 6 juni van 10 tot 13 uur: A.J.Ernststraat 112
dinsdag 6 juni van 14 tot 17 uur: Noordhollandstraat 17A
dinsdag 20 juni van 14 tot 17 uur: Jan de Louterpad 8
vrijdag 30 juni van 19 – 22 uur: Wenckebachweg 144-148

Deze oriënterende workshops zijn gratis.
Aanmelden o.v.v. datum keuze workshop: a.v.dam@planet.nl

Voor meer informatie, zie: http://idavanderlee.nl/nl/project/testament-ongekend/

(ingezonden door Carolien van den Handel)

 

Inloop tot dec 2017 in Huis van de Wijk

De grootschalige verbouwing van het complex waarin het Huis van de Wijk (HvdW) is gevestigd, is een half jaar uitgesteld.
Daarom kunnen we met de maandelijkse inloop van ons Stadsdorp nog tot het einde van 2017 terecht in het HvdW.
De data zijn: 8 juli, 12 augustus, 9 september, 14 oktober, 11 november, 9 december. Noteer deze alvast in uw agenda.

(Ingezonden door Carin Giesen, coördinator inloop)

Boekenmarkt 22 april

B O E K E N M A R K T

Zaterdag 22 april 2017
Rijnstraat 115  Huis van de Wijk
Van 13.30 u – tot 17.00 u.

Parkeren kost € 0,10 per uur.
De markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal.
Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Een lift is aanwezig.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap,) gratis.
Er liggen allerlei soorten boeken, zoals : literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.
Op 22 april liggen er op de thematafel: tuinboeken.
Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Gepke Andringa)

Wielingen binnenbuurt

De Wielingen binnenbuurt van ons stadsdorp heeft 18 maart met 11 deelnemers de 3e bijeenkomst gehad. Wij hebben elkaar weer beter leren kennen. Het was weer gezellig met veel meegebrachte hapjes en drankjes. Er werd uitgebreid gesproken over wonen, werken, vrije tijd, wandelen, reizen cursussen, lezen, ziekte, bewegen en nog veel meer.

Afspraken die gemaakt zijn:
Rondleiding in de kruidentuin van het Beatrixpark, in mei, georganiseerd door Marjan Stomp.
Marianne Osnabrug onderhoudt contact met de Rialto filmclub.
In juni samen naar de kunstexpositie bij Akzo Nobel, meer info later.

(Ingezonden door Margriet Thomson)

Leontine Lucas

20 maart is Leontine op 80 jarige leeftijd onverwacht over-leden.
Vanaf 2013 tot 2014 was zij betrokken bij de opbouw van ons Stadsdorp,  als lid van de initiatiefgroep.
Ze bleef daarna actief en was vooral betrokken bij PR zaken. Velen binnen het Stadsdorp zullen zich haar herinneren als een van degenen die de deelnemers aan onze bijeenkomsten bij binnenkomst verwelkomde en de gang van zaken uitlegde. Met haar
hartelijke en kordate optreden vulde ze die rol in. Nog recent gaf ze
acte de présence op onze nieuwjaarsborrel, waar ze adviseerde over het strenger innen van de jaarlijkse bijdrage. Wij zullen haar kenmerkende optreden missen.

De kerngroep van Stadsdorp Rivierenbuurt

Standaard afwijzen meerdere trapliften: in strijd met Wmo

Uit de Nieuwsbrief Clientenbelang 29 maart 2017:

Standaard afwijzen meerdere trapliften: in strijd met Wmo

Bij ons zijn meerdere vragen binnen gekomen over het beleid van de gemeente Amsterdam om maar één traplift per woning toe te kennen. Mensen die hoger wonen dan de eerste verdieping moeten verhuizen, omdat dit goedkoper is dan het plaatsen van twee of drie trapliften. Daarbij maakt de gemeente geen onderscheid naar de persoonlijke situatie. Dit is in strijd met de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) die maatwerk voorschrijft.

We hebben de kwestie aangekaart bij de gemeente. Daarnaast bieden we bewoners die bezwaar willen maken tegen de afwijzing van hun aanvraag voor meerdere trapliften juridische ondersteuning.

Schrijnende situaties
Het beleid is dat een Amsterdammer in aanmerking kan komen voor maar één traplift. Als iemand op de tweede of derde etage woont, moet hij of zij verhuizen. Pas als het na twee jaar niet gelukt is om een geschikte woning te vinden, kan iemand een aanvraag doen voor meerdere trapliften.

Dit beleid levert schrijnende situaties op: mensen die maar drie keer per week naar buiten kunnen. Met heel veel moeite. Of soms door anderen naar beneneden getild moeten worden, simpelweg omdat ze geen trappen kunnen lopen.

Twee jaar zoeken
De gemeente vindt het redelijk dat mensen twee jaar naar een geschikte woning zoeken. Gezien de krapte op de woningmarkt vinden wij dat niet redelijk. De wachttijd in Amsterdam voor een woning die goed toegankelijk is, is veel langer dan twee jaar.

En als mensen dan eindelijk een geschikte woning vinden, is dat vaak aan de andere kant van de stad en moeten ze hun vertrouwde omgeving achter zich laten. Juist voor mensen die niet mobiel zijn en die hulp van familie en vrienden uit hun eigen buurt krijgen, is het belangrijk om dichtbij hun netwerk te kunnen blijven wonen.

Maatwerk
Volgens de Wmo zou de gemeente goed moeten kijken of iemand aan de eigen buurt gebonden is. Als dat inderdaad zo is, zou de aanleg van meerdere trapliften een optie moeten zijn. In de praktijk wordt hier echter nauwelijks naar gekeken.

Er wordt simpelweg een financiële grens getrokken. We hebben hierover met de gemeente gesproken en zij erkent dat ze de regels nu te strikt toepast.

Politieke steun
GroenLinks, SP en D66 steunen ons. Ze hebben eind vorig jaar een motie ingediend met hetzelfde pleidooi als wij: beter maatwerk toepassen en kijken wat er nodig is om mensen in hun vertrouwde buurt te laten wonen. Vòòr de zomer weten we hoe de gemeente haar trapliftenbeleid zal aanpassen. Dan komt er een notitie die in de gemeenteraad besproken zal worden.

Beleid wijzigen
Wij ondersteunen verschillende Amsterdammers bij het bezwaar maken tegen de afwijzing van hun aanvraag voor meerdere trapliften. De uitspraken van de Rechtbank Amsterdam in deze zaken verwachten we de komende maanden verwacht. Uiteindelijk hopen we om zowel door goed overleg als met een uitspraak van de rechtbank het beleid te kunnen wijzigen.

We houden u op de hoogte.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Samen wonen . . . zelf organiseren (11 mei).

het Wijkcentrum de Pijp is samen met !Woon bezig met een project over nieuwe vormen van coöperatief wonen. Zie de flyertekst hieronder.
Op onze themabijeenkomst over Zorg en Wonen, in december, kwam het al aan de orde. Vanwege het aspect van het creëren van (ruimtelijke) voorzieningen bij het samen wonen die onderlinge
steun kunnen vergemakkelijken is het project met name gericht op stadsveteranen (maar niet uitsluitend).

Stadsdorpers worden daarom zeer nadrukkelijk uitgenodigd voor de bijeenkomst op 11 mei. De mogelijkheid bestaat dat wij ons als stadsdorp Rivierenbuurt, evenals stadsorp De pijp even kunnen presenteren. Immers, het zal mensen aantrekken die nadenken over hun toekomst.

In de flyer tekst staat de wijze van aanmeldingen.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Tekst flyer:

Samen Wonen – zelf organiseren
Hoe gaat u overmorgen wonen?

De woningmarkt zit ‘op slot’, ‘kookt over’, ‘is onbetaalbaar’. We horen, zien en ervaren het dagelijks. Ook wordt van ons verwacht dat we langer zelfstandig wonen en komen er momenten dat verhuizen actueel wordt, gedwongen door de situatie of op eigen initiatief. Het woningaanbod in Amsterdam sluit niet goed aan op de vraag. Dan is het soms handig samen met anderen naar een oplossing te zoeken.

Er zijn al mensen die een ‘wooncoöperatie’ vormen. Ze onder- zoeken de mogelijk- heden of ze samen als huurder het beheer of eigendom van de woningen kunnen overnemen. Anderen vormen een
woongroep en ook zijn er bewonersgroepen die streven naar gezamelijke voorzieningen in het wooncomplex. Ze denken samen na over welke voorzieningen ze willen die gewenst of zelfs noodzakelijk zijn om in de toekomst nog zelfstandig te kunnen wonen.

Hoe wilt u in de toekomst wonen en wat kunt u nu al doen om dat te bereiken? Kom naar ‘Samen Wonen – zelf organiseren’. Laat u
inspireren door voorbeelden van mensen die samen aan de slag zijn gegaan, zowel in de huur- als de koopsector.

Noteer vast in uw agenda: Donderdag 11 mei 2017 in de Oranjekerk van 15-18 u.
Aanmelden via j.overweel@wijkcentrumdepijp.nl
of 020-6764800

Trap met tussentreden (easystepper) 31 maart

Wil je de trap met de tussentreden uitproberen?  Meld je aan, zie onder . . .
Op 20 maart zijn in twee woningen op proef tussentreden geïnstalleerd. Een proef die wij als Stadsdorp laten doen. Dit om te bekijken of gebruik van tussentreden in gemeenschappelijke trappenhuizen mogelijk is.

Wat is de tussentrede?
Een soort blok op elke trede. Daardoor hoef je niet de hele hoogte van de trede te nemen. Je neemt maar de helft van de hoogte en zo is het lopen makkelijker.

     

Op 31 maart tussen 11.00 en 15.00 uur is de tussentrede te zien en te proberen.
Adres: Roompotstraat 10, 2-hoog.
De bewoonster, Joke Boegheim, stelt haar huis op die tijd open voor bezichtiging van de trap met de tussentreden en voor het uitproberen van de tussentreden.

Wil je komen? Meld je aan voor 26 maart via info@stadsdorprivierenbuurt.nl
En laat weten op welke tijd tussen 11.00 en 15.00 uur je wilt komen.

(Ingezonden door  Marjan Stomph,  
Kerngroep en Werkgroep Zorg en Wonen van Stadsdorp Rivierenbuurt)

Dialoog jong en oud 23 maart

Dialoog in Zuid 23 maart: Jong & Oud(er) – Samen leven in de buurt

Wat vind jij belangrijk in jouw buurt?
Waar zou je zelf aan willen bijdragen?
Hoe kan het stadsdeel daarin ondersteunen?

Elkaar begrijpen en samen actief zijn!

Stadsdeel Zuid wil dat zorg en welzijn zo goed mogelijk aansluiten op de wensen en behoeften van bewoners. We houden het niet alleen bij praten. We willen het ook gaan doen! 
Heb jij ook een goed idee over zorg en welzijn?

In de eerste bijeenkomst Dialoog in Zuid op 12 oktober 2016 zijn al een aantal mooie ideeën ontstaan. Op 23 maart heb jij ook de kans om jouw idee in te brengen en om dit samen met medebewoners en iemand van het stadsdeel te realiseren. Hiervoor is een (klein) budget beschikbaar.

We nodigen iedereen die in Amsterdam Zuid woont van harte uit, van jong tot oud(er), voor de tweede Dialoog in Zuid bijeenkomst.

Waar en wanneer
Datum: 23 maart 2017
Tijd: 17.00 – 21.00 uur
Locatie: ROC van Amsterdam, MBO College Zuid aan de Europaboulevard 13

Programma
17.00  uur: ontvangst met een hapje en een drankje
18.00 uur: samen praten over en werken aan ideeën die jij belangrijk
                         vindt
20.00 uur: presentatie uitkomsten en ideeën
21.00 uur: einde bijeenkomst, napraten tijdens borrel

Aanmelden
Iedereen mag meedoen en is van harte welkom. Neem vooral buren, vrienden, familie en andere geïnteresseerden mee.
Aanmelden kan via www.amsterdam.nl/zuid, onder het kopje Nieuws Zuid.

Heb je al een idee wat je deze avond wil inbrengen?
Mail dan naar s.olde.monnikhof@amsterdam.nl en beschrijf in een paar zinnen jouw idee. We maken hiervoor ruimte vrij in het programma.

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Boekenmarkt 25 maart

Houdt u van boeken? Kom naar de : BOEKENMARKT.

Wanneer? De eerstvolgende boekenmarkt is op
zaterdag 25 maart 2017, van 13.30u tot 17.00u.
Waar: Rijnstraat 115; de markt wordt gehouden op de 1e verdieping in de grote zaal, een lift is aanwezig.
Hoe laat? Van 13:30u tot 17:00 uur.

Bereikbaarheid: bus 62 en 65 en tram 4 en 12.
Parkeren kost € 0,10 per uur.

Iedereen is welkom, toegang gratis, consumpties (koffie, thee, sap,) gratis.
Er liggen allerlei soorten boeken, zoals : literatuur, kinderboeken, kookboeken, biografieën, kunstboeken, enz. , ook Engelse boeken.

Op 25 maart liggen er op de thematafel kinderboeken.

Voor verdere informatie (bijvoorbeeld over zelf boeken verkopen) mail naar annemarie.behrens@gmail.com

(Ingezonden door Leontine Lucas)

Uit de hand gelopen mantelzorg

Sedert juli vorig jaar zijn er Preventiemedewerkers Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Een van de speerpunten is voorkomen van ouderenmishandeling/ontspoorde mantelzorg.

De preventiemedewerkers organiseren samen met Veilig Thuis een theatervoorstelling Broos geheten. Broos is een voorstelling over ouderenmishandeling. Angst en schaamte maken het niet gemakkelijk om erover te praten. Toch is het nodig om er aandacht aan te besteden, want ongeveer 5 procent van de ouderen krijgt er mee te maken.
Klik hier  voor de uitnodiging.
Klik hier voor de toelichting.

(H)erkenning van ontspoorde mantelzorg ieen toelichtings dan ook enorm belangrijk, niet alleen voor professionals, studenten en vrijwilligers maar ook  voor mantelzorgers en de mensen in  hun omgeving zoals clubs, kerken, moskeeën. Herkenning is de eerste stap op weg naar bewustwording  en bespreekbaar maken.

Broos nodigt uit tot medeleven, verontwaardiging en zelfs boosheid. Toch is het een voorstelling met een lach en een traan. Het is zwaar maar ook komisch.

Voor meer informatie en aanmelden, zie:  https://www.020veiligthuis.nl

(Ingezonden door Hanneke van Sijl)

Open Toren Dag Amsterdam 2017

Uit de Nieuwsbrief “Open Toren Dag” :
 
Op zaterdag 25 maart 2017 bent u van harte welkom op de vijfde Open Toren Dag in Amsterdam. Op deze feestelijke dag openen 28 historische en hedendaagse torens tussen 10.00 uur en 16.00 uur hun deuren voor het publiek.
 

De officiële opening voor genodigden vindt natuurlijk op grote hoogte plaats, op de top van de Zuidas. Deze wordt verricht door David van Traa, de nieuwe directeur Zuidas van de Gemeente Amsterdam.

Om de opening in de hele stad te benadrukken spelen om 10:00 uur de carillons van de Munttoren en van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Deze jubileumeditie zijn er 11 nieuwe deelnemende torens:

Centrum:        Het Havengebouw, Zilveren Toren/Level Eleven.
Oost: Hotel Casa Amsterdam/NEST.
Noord: A’DAM LOOKOUT.
Zuid: De Wolkenkrabber.
Zuidas: Holiday Inn A’dam, RAI Elicium Centre, Symphony Toren/Financial Offices, The Edge.
Zuidoost: Courtyard Amsterdam Arena Atlas, Holiday Inn & Express Amsterdam – Arena Towers

Activiteiten

Gedurende de Open Toren Dag zijn er vele activiteiten in en rondom de torens voor de bezoekers waaronder kunsttours, muziek, wandelingen langs torens en een foto- en filmwedstrijd met leuke, Amsterdamse prijzen. Dus vergeet uw verrekijker en camera niet. Ook kunt u uw kunst, antiek en curiosa met als onderwerp Amsterdamse torens laten taxeren in VondelCS.

De Open Toren Dag 2017 wordt om 16.00 uur traditioneel muzikaal afgesloten door beiaardier Gideon Bodden vanuit de Oudekerkstoren.

Kijk voor alle actuele informatie, de deelnemende torens, de bezoekersvoorwaarden, het downloaden van de plattegrond en poster op: www.opentorendag.nl www.opentowerday.com
of op Facebook: http://www.fb.com/OpenTorenDag/

De 28 deelnemende torens aan de Open Toren Dag Amsterdam 2017:

Centrum:      Beurs van Berlage, Havengebouw, Kalvertoren Blue Amsterdam, Oudekerkstoren, Posthoornkerk, Westertoren, Zilveren Toren Amsterdam/Level 11.
Oost: Hotel Casa Amsterdam/NEST, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Rembrandt Tower Boardroom, The Student Hotel Amsterdam City, UP Office Building.
Nieuw-West: Ramada Apollo Amsterdam Centre.
West: REM Eiland.
Noord: A’DAM LOOKOUT, Ransdorpertoren.
Zuid: De Wolkenkrabber, Vondel CS.
Zuidas: ABN AMRO Hoofdkantoor, Crowne Plaza Amsterdam – South,Holiday Inn Amsterdam, RAI Elicium Centre, Symphony toren/Financial Offices, The Edge, Ravel Residence.
Zuidoost:  Courtyard Amsterdam Arena Atlas, Fletcher Hotel Amsterdam, Holiday Inn & Express Amsterdam – Arena Towers.

Stichting Open The Doors / Organisatie Open Toren Dag Amsterdam. Wij wensen u een mooie dag met veel hoogtepunten!

(Ingezonden door Marjan Stomph)

Nldoet op 10 en 11 maart

Nldoet op 10 en 11 maart

De grootste vrijwilligersactie van het land is dit jaar op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart.
Duizenden vrijwilligers gaan bij honderden initiatieven vrijwillig aan de slag voor een betere buurt.
Er zijn in Amsterdam Zuid meerdere groene en duurzame initiatieven.

Projecten in de buurt
Vrijdag 10 maart: tuintjes lenteklaar maken vanaf 10.30 uur bij de Rijnstraat 115.

(Ingezonden door Marjan Stomph)