– Goed verhaal over BUUV Amsterdam-Zuid in “Wij in de Wijk”

De publicatie “Wij in de Wijk 2″ van Movisie heeft een goed verhaal en uitgebreide analyse over het online burenhulp platform BUUV Amsterdam-Zuid. “Beter een goeie BUUV” is de hoofdkop. Daaronder de kop: “Werken aan sociale cohesie in Amsterdam-Zuid”.  Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.

De publicatie is gerealiseerd in het kader van een groot en landelijk programma “Versterken sociale basis”, waarin gemeenten, ministeries, werkplaatsen en VNG leren in de praktijk. Met hulp van Movisie.

BUUV is een online platform waar hulpvragers en hulpbieders zichzelf kunnen aanmelden en – in principe zonder tussenkomst van derden – aan elkaar gematcht worden. Op  BUUV Amsterdam-Zuid kunnen buurtbewoners van het stadsdeel Amsterdam-Zuid een vraag stellen, of hun buren helpen door te reageren op een vraag. De vragen lopen uiteen van ‘wil je mijn tuin snoeien?’, ‘ik zoek een taalmaatje’, tot ‘wie kan helpen bij de installatie van mijn laptop?’ Er zijn 1132 mensen ingeschreven op het online platform en eens in de drie dagen komt een nieuwe match tot stand.

Aan het online platform zijn vrijwilligers verbonden die kwetsbare buurtbewoners kunnen helpen hun vraag online te zetten. Naast de reguliere onlinegebruikers zijn er zo’n 130 offlinegebruikers van BUUV. Zij kunnen telefonisch contact opnemen met BUUV-vrijwilligers, die hun vraag online zetten en telefonisch contact opnemen zodra er een match is. Stadsdeel lid Dick de Jong is al sinds juli 2014 een van die vrijwillige bemiddelaars.

Laagdrempelig iets voor je buren kunnen doen

Platform BUUV is niet bedoeld voor ‘zware’ hulpvragen. Die komen wel eens bij het platform binnen, maar worden opgepakt door vrijwilligers van Voor Elkaar in Zuid, die daar speciaal voor zijn getraind. Voor het leggen van simpele verbindingen tussen buurtbewoners en het over en weer bieden van lichte hulp en ondersteuning heeft BUUV zijn waarde volop bewezen.

Online platform BUUV maakt deel uit van het grotere initiatief ‘Voor Elkaar in Zuid’ van welzijnsorganisaties Dynamo en Combiwel. Beide welzijnsorganisaties zijn onderdeel van het aanbod van sociaal werk in Amsterdam en worden gefinancierd door de gemeente.. BUUV startte in 2014 en is in 2017 opgenomen in Voor Elkaar in Zuid dat met een vaste vrijwiligers pool werkt, Op die manier konden alle doelgroepen in de wijk bereikt worden, zowel online als offline. Voor Elkaar in Zuid is ontstaan vanuit de wens om praktische burenhulp en ontmoeting in Amsterdam Zuid laagdrempelig te organiseren.

Hier de link naar de publikatie.

Ingezonden door Marian Stomph.