12e Amstellanddag op 3 juni 2018

12e Amstellanddag op 3 juni 2018

Welkom in Amstelland

Ontdek dit bijzondere unieke landschap in de groene long van de stad.


Zondag 3 juni 2018 organiseert Stichting Beschermers Amstelland voor de 12e keer de Amstellanddag. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich  doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt.  We laten zien hoe belangrijk het is om deze groene long te beschermen.

De Stichting Beschermers Amstelland zet zich samen met 16 andere organisaties*  in dat het gebied gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd.

Hiervoor is actieve steun nodig van bewoners en recreanten. Als u ook een bijdrage wilt leveren wordt dan donateur van onze stichting (www.beschermersamstelland.nl).

Op 3 juni is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland. Deuren openen zich en gasten worden op meer dan 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven.

Nieuw is dat op de Amstellanddag  Amstelgoed het ‘Streekproducten Kratje’ met een grote verscheidenheid aan AMSTELGOED-Gekeurde producten (het kersverse streekmerk) uit ons Amstelland wordt gepresenteerd. Aan de hand van dit kratje, ontdek je, al fietsend door het gebied allerlei locaties met lokale ambachten en verzamel je de lekkerste streekproducten in jouw kratje. Bekijk de website (amstelgoed.nl).

Nieuw is dit jaar ook de openstelling van KNGF Geleidehonden waar u kunt ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen.                                                                                                                       

Weer terug in het programma is de rondleiding op de vernieuwde Rioolwaterzuivering in de Middelpolder en in Uithoorn wordt dit jaar weer de kunstroute Zijdelveld gehouden. 
Daar en ook elders stellen vele kunstenaars  dit jaar  hun ateliers open voor publiek. Op Wester-Amstel is een kunstmarkt.

Bij vele boeren, aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben, kunt u weer terecht voor een rondleiding. Via een polderwandelsafari in de Ronde Hoep en diverse andere wandelingen in de polders kunt u zien waarom het zo goed gaat met de weidevogels in Amstelland. In Nes aan de Amstel  kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland kunt u prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats, de Amstelkerk en het Amstellandmuseum bezoeken.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij ‘t Huis a/d Amstel en Tuinpark Amstelglorie.

Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Kortom voor ieder wat wils!

De officiële opening vindt plaats op de buitenplaats Wester-Amstel, Amsteldijk 55, om 10 uur met zang van het Weespertrekvaart Mannenkoor en dans door de jeugdballetgroep uit Ouderkerk.

De gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland de heer Tekin zal de opening verrichten.

Kijk voor het totale progamma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl en facebook

Vanaf begin mei is de kaart met activiteiten en het programma voor 3 juni te downloaden.

De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets.

De pontjes varen de hele dag op de Amstellanddag.